Slow food - początki
Założycielem ruchu slow food jest Włoch Carl Petrini. Idea ta powstała już ponad 20 lat temu podczas debaty na temat zdrowego żywienia. Powodem były zalewające Europę bary szybkiej obsługi, serwujące niezdrową żywność. W 1986 roku powstała pierwsza organizacja non-profit zrzeszająca członków ruchu. Dziś należy do niej ponad 60 tysięcy osób z 35 krajów.
Polecamy także: Produkty ekologiczne - czyli jakie?
Idea slow food
Celem ruchu slow food jest ocalenie regionalnych potraw, dań które odchodzą w zapomnienie oraz zdrowej żywności.. Ludzi należy uczyć spożywania ekologicznych produktów. Bardzo ważne jest jednak by zmienić świadomość konsumentów i przez to chronić ich zdrowie. Jedzenie ma być przyjemnością. Musimy być świadomi smaków, zapachów i w ogóle tego co spożywamy. Należy nauczyć się celebracji posiłków. Jest to opozycja dla wszechobecnego ruchu fast food, który zniszczył nasze poczucie smaku serwując nam słone, tłuste i niezdrowe jedzenie, które pochłaniamy w biegu. Slow food to nauka kulturalnego jedzenia i korzystania z bogactwa smaków jakie oferuje nam świat.
Zobacz: Jaką herbatę wybrać?
Slow food dla zdrowia i ducha
Najwyższy czas by przyswoić sobie zasady slow food. Wszyscy wiemy, że spożywane w pośpiechu, wysokoprzetworzone potrawy nie służą naszemu zdrowiu, a jest wręcz odwrotnie. Jedzenie ma przecież dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. Nie zabijajmy się powoli żywnością, która jest naszpikowana chemią. Korzystajmy z bogactw wielu potraw. Posiłki mają być spożywane powoli, byśmy mogli delektować się każdym kęsem, co także jest ważne dla naszego zdrowia. Celebrujmy posiłki w rodzinnym gronie, jest to bardzo ważne dla naszej rodziny. Zwolnijmy tempo naszego życia, a zobaczymy korzyści na wielu płaszczyznach.
Zobacz również: Czego nie jeść na śniadanie?