W Polsce zgodnie z staropolskim zwyczajem stół świąteczny ugina się pod ciężarem potraw. W Wigilię Bożego Narodzenia gospodyni przygotowuje dwanaście potraw – tradycja nakazuje, by każdy uczestnik wieczerzy spróbował każdej z nich. Kolejne dni świąteczne także są obfite w różnego rodzaju potrawy, są to oprócz posiłków głównych, także ciasta i słodycze. Ważne jest, by stół świąteczny był zawsze zastawiony.
Do tego wszystkiego należy jeszcze wziąć pod uwagę, iż kuchnia polska nie należy do tych najmniej kalorycznych. Dużo jedzenia plus mało ruchu… i efekt w postaci dodatkowych kilogramów.
Zobacz także: Jak gotować mniej kaloryczne posiłki?
Mniej kaloryczne potrawy
Pierwsza rzecz, jaką możemy zrobić – przygotować dania, które będą zawierały mniej kalorii niż to jest zwykle. Nasze rady:
• mniej kalorii w ciastach? – to proste, wystarczy, że będziesz dodawała około 1/3 cukru mniej, poza tym, nie każde ciasto musisz polewać od razu lukrem; wybieraj także te ciasta, które są smaczne, a za to bardziej zdrowe, np. keks i pleśniak zamiast dwóch makowców i jeżyka;
• zdrowsze mięso? – postaw na mięso pieczone i gotowane, a zrezygnuj ze smażonego, które zawiera znacznie więcej tłuszczu; jeżeli przygotowujesz na święta pieczeń, to zawijaj ją przed włożeniem do piekarnika w specjalną folię; karp na stół wigilijny może być w wersji gotowanej, a nie pieczonej; poza tym jest mnóstwo innych ryb, które podaje się na inne sposoby, np. śledź – śledź w cebulce czy śledź po kaszubsku;
• do potraw używaj dodatków niskotłuszczowych, np. podawaj sałatkę jarzynową z dodatkiem majonezu light, śledzia z kolei podawaj w occie, a nie w oliwie;
• staraj się wzbogacić menu wigilijne i świąteczne w potrawy mniej kaloryczne, np. więcej sałatek a mniej mięs;
• foremki do ciast lepiej wyłóż folią do pieczenia zamiast smarować masłem;
• deser nie musi być koniecznie pod postacią ciasta, równie dobrze możesz uraczyć swoich gości wspaniałą sałatką owocową albo też owocami podawanymi na różne sposoby, np. banan w cieście czy jabłko zapiekane z cynamonem.
Zobacz także: Jak najlepiej spalić zbędne kalorie?
Przykładowe potrawy
śledź w occie z cebulką;
makowiec bez polewy lukrowej;
keks, ale z mniejszą o połowę ilością bakalii;
karp pieczony;
sałatka warzywna;
pierogi z kapustą i grzybami;
ziemniaki gotowane zamiast smażonych lub frytek;
sałatka jarzynowa z majonezem light;
sałatka owocowa;
kompot z suszu bez suszu.
Rady dla biesiadujących
W święta wręcz nie wypada nie spróbować każdej potrawy, jednak przestrzeganie tradycji może skończyć się dla nas tragicznie. Co więc zrobić, by zjeść, a nie przytyć – oto kilka niezbędnych wskazówek:
• pamiętaj o ruchu – nie musisz całego dnia spędzać przy stole, nawet lepiej będzie jak razem z rodziną i przyjaciółmi zrobicie sobie miły spacer po wielkim obiedzie, wpłynie to pozytywnie nie tylko na Wasz układ trawienny, ale także i samopoczucie;
• nie przesadzaj z deserem – wiadomo, że w święta każdy z nas lubi sobie podjeść i nikt nam tego nie zabrania; jednak pamiętaj, żeby najbardziej kaloryczne posiłki jeść z do południa, by Twój organizm zdążył je spalić przed końcem dnia; spróbuj także ograniczyć swój apetyt na słodycze, rozłóż sobie ich jedzenie, a nie tylko nie przytyjesz, ale także nie będziesz czuł ciężkiej kuli w żołądku;
• szklanka zielonej herbaty – wpływa pozytywnie na trawienie, najlepiej przed snem.
• jedz powoli – szybciej zaspokoisz głód, tj. zjesz mniej.