Jakich produktów lepiej unikać?
Nasze śniadanie musi być skrupulatnie przemyślane. Powinno być ono zdrowe i pożywne, a przede wszystkim szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Zobacz także: Śniadanie - dlaczego warto je jeść?
Oto lista produktów, które powinniśmy wykluczyć z porannego menu:
- Białe pieczywo. Nie zawiera żadnych wartości odżywczych. Są to same puste kalorie.
- Soki. Nie polecane są te ze sklepu. Są rozcieńczane, ubogie w potrzebne nam witaminy. Najlepiej już dzień wcześniej przygotować sok ze świeżych owoców.
- Napoje słodzone i gazowane. Smaczne, ale puste kalorie źle wpływają na naszą dietę. Zawierają benzoesan sodu, substancję konserwującą uznaną za jeden z najbardziej szkodliwych konserwantów. Słodzone są aspartamem, który jest bardzo niebezpieczny dla organizmu.
- Serki homogenizowane i desery jogurtowe. To nieprawda, że dzięki nim lepiej przyswajamy tłuszcze. Rozdrobnione poprzez homogenizację cząsteczki tłuszczu przenikają do krwi i omijają proces trawienia. Przez to na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się nie strawiony tłuszcz.
- Gorąca czekolada. Pyszna i rozgrzewająca, szczególnie w chłodne dni. Jednak należy ją spożywać w ograniczonych ilościach i zdecydowanie nie na śniadanie. Jest kaloryczna i tracimy przez nią zainteresowanie zdrowymi produktami, np. warzywami.
- Ciastka z cukierni. Dużo zdrowsze są te upieczone w domowych warunkach. W produkcji masowej częstym dodatkiem są liczne konserwanty, spulchniacze. Są to puste kalorie, które nie zaspokoją poczucia głodu i nie dostarczą energii na cały dzień.
- Słodkie płatki do mleka. W 100 g dostarczają one około 400 kcal. Poza tym mają za mało błonnika, za to za dużo cukru, sodu, a często i tłuszczu. Zastąp je zdrowymi płatkami kukurydzianymi lub własnoręcznie przygotowanym musli.
- Dżemy wysoko słodzone. Są bardzo kaloryczne. Starajmy się wybierać te o obniżonej zawartości cukru lub te domowej roboty.
- Żółty ser. Jest wysokokaloryczny. Podwyższa zawartość poziomu cholesterolu we krwi. Powinni na niego uważać przede wszystkim migrenowcy. Zawarta w żółtym serze tyramina może wywoływać bóle głowy.
Zobacz także: Śniadanie ze szkolnej stołówki zdrowsze niż domowe?
Jak powinno wyglądać idealne śniadanie?
Najlepiej, żeby śniadanie składało się głównie z węglowodanów. Idealne śniadanie powinno zawierać produkty zbożowe, mleczne, wędliny i warzywa. Zdrowe są zupy mleczne, ale tylko te z naturalnymi płatkami, bez dodatku cukru. Najzwyklejsza kanapka z warzywami i wędliną jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Zawiera węglowodany, białko i witaminy.
Propozycja śniadania
Domowe musli
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych;
- szklanka grubo siekanych migdałów;
- 1/4 szklanki zarodków pszenicy;
- 1/4 szklanki łuskanego słonecznika;
- 1/4 szklanki siemienia lnianego;
- łyżeczka mielonego cynamonu;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
- 1/2 szklanki miodu;
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Mieszankę wysypać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 25 minut w 150 stopniach. Kiedy mieszanka ostygnie, połamać ją na drobne kawałki. Jeść z jogurtem naturalnym i wybranymi przez siebie dodatkami.
Omlet z pieczarkami
Składniki:
- 2 duże pieczarki;
- 3 jajka;
- masło do smażenia;
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć, na koniec dodając pieprz i sól. Jajka roztrzepać i wylać na patelnię z roztopionym masłem. Na środku ułożyć pieczarki i zagiąć brzegi omletu do wewnątrz.