Czego nie jeść na śniadanie?

„Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – takim sloganem zasypują nas rodzice, dietetycy i media od najmłodszych lat. Długo wpajana wiedza poskutkowała – wiemy już, że dzięki śniadaniu zyskujemy energię na cały dzień. No tak, ale nie wszystkie produkty są odpowiednie na początek dnia, czego więc nie jeść na śniadanie?
/ 21.05.2012 16:44
Śniadanie

Jakich produktów lepiej unikać?

Nasze śniadanie musi być skrupulatnie przemyślane. Powinno być ono zdrowe i pożywne, a przede wszystkim szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Zobacz także: Śniadanie - dlaczego warto je jeść?

Oto lista produktów, które powinniśmy wykluczyć z porannego menu:

  • Białe pieczywo. Nie zawiera żadnych wartości odżywczych. Są to same puste kalorie.
  • Soki. Nie polecane są te ze sklepu. Są rozcieńczane, ubogie w potrzebne nam witaminy. Najlepiej już dzień wcześniej przygotować sok ze świeżych owoców.
  • Napoje słodzone i gazowane. Smaczne, ale puste kalorie źle wpływają na naszą dietę. Zawierają benzoesan sodu, substancję konserwującą uznaną za jeden z najbardziej szkodliwych konserwantów. Słodzone są aspartamem, który jest bardzo niebezpieczny dla organizmu.
  • Serki homogenizowane i desery jogurtowe. To nieprawda, że dzięki nim lepiej przyswajamy tłuszcze. Rozdrobnione poprzez homogenizację cząsteczki tłuszczu przenikają do krwi i omijają proces trawienia. Przez to na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się nie strawiony tłuszcz.
  • Gorąca czekolada. Pyszna i rozgrzewająca, szczególnie w chłodne dni. Jednak należy ją spożywać w ograniczonych ilościach i zdecydowanie nie na śniadanie. Jest kaloryczna i tracimy przez nią zainteresowanie zdrowymi produktami, np. warzywami.
  • Ciastka z cukierni. Dużo zdrowsze są te upieczone w domowych warunkach. W produkcji masowej częstym dodatkiem są liczne konserwanty, spulchniacze. Są to puste kalorie, które nie zaspokoją poczucia głodu i nie dostarczą energii na cały dzień.
  • Słodkie płatki do mleka. W 100 g dostarczają one około 400 kcal. Poza tym mają za mało błonnika, za to za dużo cukru, sodu, a często i tłuszczu. Zastąp je zdrowymi płatkami kukurydzianymi lub własnoręcznie przygotowanym musli.
  • Dżemy wysoko słodzone. Są bardzo kaloryczne. Starajmy się wybierać te o obniżonej zawartości cukru lub te domowej roboty.
  • Żółty ser. Jest wysokokaloryczny. Podwyższa zawartość poziomu cholesterolu we krwi. Powinni na niego uważać przede wszystkim migrenowcy. Zawarta w żółtym serze tyramina może wywoływać bóle głowy.

Zobacz także: Śniadanie ze szkolnej stołówki zdrowsze niż domowe?

Jak powinno wyglądać idealne śniadanie?

Najlepiej, żeby śniadanie składało się głównie z węglowodanów. Idealne śniadanie powinno zawierać produkty zbożowe, mleczne, wędliny i warzywa. Zdrowe są zupy mleczne, ale tylko te z naturalnymi płatkami, bez dodatku cukru.  Najzwyklejsza kanapka z warzywami i wędliną jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Zawiera węglowodany, białko i witaminy.

Propozycja śniadania

Domowe musli

Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych;
  • szklanka grubo siekanych migdałów;
  • 1/4 szklanki zarodków pszenicy;
  • 1/4 szklanki łuskanego słonecznika;
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego;
  • łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
  • 1/2 szklanki miodu;

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Mieszankę wysypać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 25 minut w 150 stopniach. Kiedy mieszanka ostygnie, połamać ją na drobne kawałki. Jeść z jogurtem naturalnym i wybranymi przez siebie dodatkami.

Omlet z pieczarkami

Składniki:

  • 2 duże pieczarki;
  • 3 jajka;
  • masło do smażenia;

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć, na koniec dodając pieprz i sól. Jajka roztrzepać i wylać na patelnię z roztopionym masłem. Na środku ułożyć pieczarki i zagiąć brzegi omletu do wewnątrz.