Przygotuj się na wiosnę!

Przygotuj się na wiosnę!
Po długiej zimie czas na pełen rozkwit. Za oknem coraz więcej słońca, dni są coraz dłuższe – jak przygotować się na wiosnę? Zacznij od diety! Pamiętaj, że warzywa i owoce powinny stanowić 60-70% Twoich posiłków, pij świeże soki z cytrusów, a do sałatek dodawaj bogate w cenne składniki mineralne orzechy, kiełki i ziarna!
Przygotuj się na wiosnę!

Zima i jej efekty

Wiosną często odnotowujemy spadek odporności, jesteśmy podatni na przeziębienia. Często osłabieni, zmęczeni fizycznie i psychicznie łapiemy infekcje. Przyczyną tego jest brak witamin i słońca. Podczas zimy przybieramy również na wadze ze względu na brak ruchu, zwiększenie apetytu, dłuższy sen. Dieta zimowa jest często uboga w pełnowartościowe warzywa i owoce.

Zobacz też: Vademecum witamin

Jak pokonać wiosenne przesilenie?

Odpowiedź jest prosta – odpowiednia dieta! Niestety bardzo rzadko łączymy nasze samopoczucie ze sposobem odżywiania, a ma ono na nas bardzo duży wpływ.

Zastanówmy się jak wyglądały nasze posiłki przez ostatnie kilka miesięcy?… Efektem takiej zimowej diety mogą być niedobory składników ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym witamin i minerałów. I właśnie te niedobory przyczyniają się do nasilenia zmęczenia, senności, spadku koncentracji, zwiększonej podatność na infekcje, suchości skóry czy łamliwości paznokci i włosów.

Warzywa, owoce i inne pyszności

Rozpocznij regenerację organizmu od warzyw i owoców. Powinny one stanowić 60-70% wszystkich posiłków. Dodawaj do nich chude mięso, ryby, nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu i niewielki dodatek dodających energii węglowodanów: ryżu brązowego, pełnoziarnistego makaronu lub kaszy np. gryczanej.

Nie zapominaj o orzechach, ziarnach słonecznika, dyni i kiełkach – niewielki dodatek tych składników do sałatki dostarczy cennych składników mineralnych, takich jak:

  • cynk,
  • żelazo,
  • wapń,
  • kwasy omega 3,
  • witaminy,
  • przeciwutleniacze.

Pij codziennie sok ze świeżo wyciśniętych cytrusów (pomarańczy, grejpfrutów, cytryn) lub wodę. Od czasu do czasu dodaj też do nich zieloną pietruszkę.

Zobacz też: Które owoce pozwalają zachować młodość i urodę?

Redakcja poleca

REKLAMA