Chcąc chronić się przed niedoborami składników odżywczych, często stosujemy jednocześnie kilka suplementów. Postępowanie takie nie zawsze przynosi spodziewane korzyści, a w pewnych sytuacjach może być nawet szkodliwe.
Suplementy diety – czym dokładnie są?
Definicję suplementu diety znaleźć można w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, według której: „Suplementy diety mogą zawierać w swoim składzie witaminy i składniki mineralne, które naturalnie występują w żywności i spożywane są jako jej część oraz inne substancje wykazujące efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny”.
Sprawdź: Co jeść, aby mieć piękną cerę?
Dieta a suplementy
Zbilansowana i zróżnicowana dieta, zgodna z zasadami prawidłowego żywienia, dostarcza człowiekowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w potrzebnych ilościach. Ważne jest także to, że witaminy czy mikroelementy zawarte w pokarmach są na ogół znacznie lepiej przyswajalne niż te, które znajdują się w tabletkach.
Kiedy warto stosować suplementy diety?
Przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych w pewnych sytuacjach jest korzystne, a nawet niezbędne dla naszego zdrowia. Lekarze zalecają ich stosowanie m.in. u osób starszych czy też stosujących różnego rodzaju diety, m.in. odchudzające.
Bardzo ważna jest suplementacja kwasu foliowego u kobiet planujących zajść w ciążę. Udowodniono, że postępowanie takie znacząco redukuje ryzyko występowania wad cewy nerwowej u ich potomstwa.
Uwaga na witaminy
Witaminy, jakkolwiek niezbędne naszemu organizmowi, przyjmowane w nadmiarze mogą nam poważnie zaszkodzić. Szczególną uwagę należy zachować przy stosowaniu preparatów zawierających witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ulegają one kumulacji w organizmie i mogą prowadzić do wystąpienia poważnych działań niepożądanych.
Przedawkowanie witaminy A powodować może wypadanie włosów, problemy ze skórą, powiększenie wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet uszkodzenie układu nerwowego.
Polecamy: Żurawina - w diecie i w kosmetyce
Nadmiar witaminy D prowadzić może m.in. do zaburzeń gospodarki wapniowo – fosforanowej organizmu.
Niebezpieczeństwo kumulacji nie dotyczy natomiast witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witaminy C, witamin z grupy B), których nadmiar jest na bieżąco wydalany.