POLECAMY

Poprawi jakość posiłków i przyda się w domu! Czym jest maizena?

Kto nie lubi wielofunkcyjnych rozwiązań? Dzięki maizenie nie tylko przygotujesz pyszne i bezglutenowe posiłki, ale także spierzesz plamy i zapobiegniesz grzybicy. Co jeszcze dzięki niej zyskasz?
Wioletta Górecka / 4 miesiące temu
Poprawi jakość posiłków i przyda się w domu! Czym jest maizena? fot. Adobe Stock

Maizena to inna nazwa skrobi kukurydzianej. To produkt pochodzenia naturalnego, nie zawierający glutenu. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – skrobia kukurydziana używana jest często jako zamiennik mąki, przede wszystkim do wypieku chleba i ciast, a także do zagęszczania zup i sosów.

Maizena nie ma smaku ani zapachu, a dostępna jest w sproszkowanej postaci. Po połączeniu z wodą, uzyskuje się kleik. W skrobii kukurydzianej nie ma żadnych konserwantów. To obowiązkowy składnik w kuchni każdej osoby na diecie, w szczególności proteinowej, a także bezglutenowej.

Różnica między mąką i skrobią kukurydzianą

Zarówno mąka kukurydziana, jak i maizena, pozyskiwana jest z kukurydzy. Różnica polega jednak na jej częściach: maizena pochodzi z białych pręcików kukurydzy, mąka zaś z kukurydzy zmielonej. Skrobia kukurydziana może być stosowana jako zamiennik mąki – właściwie w każdym przypadku.

Maizena – zastosowanie w kuchni

Skrobia kukurydziana może być stosowana jako dodatek do niemal wszystkich potraw, do których przyrządzenia potrzebna jest mąka. Sprawdzi się więc jako składnik zup, sosów do mięs, jak również ciast, kremów, budyniów czy przy wypieku pieczywa. Ma tą przewagę nad mąką, że nie nadaje potrawom charakterystycznego, mączystego posmaku – jest całkowicie neutralna. Powstały ze zmieszania maizeny z wodą kleik subtelnie zagęszcza potrawy, nadając im idealną konsystencję. Podobnie jak przy użyciu mąki, skrobią kukurydzianką możemy podsypywać stolnicę przed wałkowaniem, czy też oprószać formy do pieczenia. Maizena jest jednym z tych produktów, który chorzy na celiakię mogą stosować bez obaw – właściwe rozpoznanie produktów bezglutenowych  to podstawa przy diecie bezglutenowej.

Zastosowanie skrobii kukurydzianej poza kuchnią

Liczne zalety maizeny nie kończą się tylko na zastosowaniu w kuchni. Sprawdzi się ona także doskonale jako naturalny i bezpieczny środek:

  • łagodzący podrażnienia skóry – wystarczy zmieszać ją z wodą i powstałą papkę nałożyć na wymagające tego miejsca, a następnie pozostawić na noc
  • usuwający plamy – przed spraniem plamy, wystarczy posypać ją maizeną
  • przeciw grzybicy – stosuj skrobię kukurydzianą zamiast talku.

To także ci się przyda!

Cała prawda o skrobi kukurydzianej!
Jesteś na diecie bezglutenowej? Te produkty są dla ciebie!
Czym jest gluten i jak objawia się jego nietolerancja?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 miesiące temu
OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK! PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA! WEJDŹ TERAZ NA IGORTRENERONLINE PL I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!
/4 miesiące temu
Pierwszy raz spotkałam się z tą nazwą, ale zastosowanie widzę szerokie. Tylko gdzie można by to dostać? Na daną chwilę jak mam chęć na deser to wybieram coś z dr oetkera z serii bezglutenowej, bo samemu piec, mąki składniki itp to strasznie drogo wychodzi. Wiadomo może jak ta maizena mniej więcej cenowo sie przedstawia? dobre info dla bezglutenowcow