Przechowywanie warzyw
- Kapusta – można ją trzymać w lodówce około 3 miesiące w temperaturze ok. 0 stopni.
- Roszponka – warto ją przechowywać należy ją przechowywać – dzięki temu będzie dłużej świeża.
- Cykoria – należy ją przechowywać w papierowej torbie – wówczas nie stanie się brązowa.
- Buraki – po odcięciu liści można je przechowywać w temperaturze 1-2°C przez miesiąc.
- Sałata lodowa – w temperaturze ok. 0 stopni 3 tygodnie.
- Ziemniaki – najlepiej trzymać je poza lodówką, w ciemnym miejscu w temperaturze 10°C.
- Brukselka – nieumyta przeleży w lodówce do 10 dni.
- Brokuł i kalafior – może leżeć w lodówce tydzień w temperaturze 10-12°C.
- Marchew, pietruszka i korzeń selera oraz warzywa cebulowe (poza czosnkiem) – najlepiej trzymać je w temperaturze ok. 1°C i wilgotności na poziomie 80% - to sprawi, że przeleżą nawet 4 miesiące.
- Czosnek – lepiej wyjmijmy go z lodówki, najdłużej zachowa świeżość zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu.
- Papryka – zielona wytrzyma w lodówce aż do 5 tygodni, poza tym paprykę warto trzymać w lodówce w plastikowej torebce, aby zapobiec utracie wilgoci.
Zobacz też: Pewnie nie wiesz, że w tych produktach znajduje się sól!
Przechowywanie owoców
- Jabłka – trzymajmy je w temperaturze 1-3°C, najlepiej w taki sposób, by się nie stykały – wówczas przeleżą w dobrym stanie miesiąc.
- Gruszki – można trzymać je w lodówce przez 3-5 dni, w wilgotności na poziomie 85-90%, ale warto mieć na uwadze, że ich miąższ zamarza w temperaturze -1,5°C.
- Owoce egzotyczne (mango, ananas) – po przekrojeniu będą miały zachowane wartości odżywcze przez 2 dni.
- Cytrusy – możemy je trzymać w temperaturze pokojowej około tygodnia.
Zobacz też: Jak czytać etykiety? Zobacz tę ściągę!