Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki
Prebiotyk to niestrawny składnik pożywienia, który dociera do jelita grubego w formie nienaruszonej i wywiera pozytywny wpływ na rozwój i wzrost bakterii korzystnych dla zdrowia.Prebiotyk powinien stymulować rozwój szczepów należących do gatunku Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbardziej skuteczne prebiotyki mogą również zmniejszać lub hamować liczbę i aktywność organizmów uznanych za chorobotwórcze.
Probiotyki są to żywe mikroorganizmy , które korzystnie wpływają na organizm poprzez utrzymanie/ poprawienie równowagi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Udokumentowane właściwości pro biotyczne mają: Lactobacillus acdophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium.
Synbiotyki to mieszanina pro – i prebiotyków.
Gdzie szukać pro- i prebiotyków?
Źródłem probiotyków są preparaty farmaceutyczne i mleczne produkty fermentowane (np. niektóre jogurty, kefiry ,mleko acidofilne).
Aby zaopatrzyć się w cenne źródło probiotyków, należy uważnie czytać etykiety wszystkich wyrobów!
Najpopularniejszym źródłem prebiotyków jest m.in. cykoria,wysuszony czosnek, pszenica , jęczmień, cebula,owies i wszystkie produkty, które zawierają błonnik pokarmowy.
Dowiedz się więcej: Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej
Dlaczego warto o nich codziennie pamiętać?
Probiotyki:
- Łagodzą nietolerancję laktozy
- Obniżają poziom cholesterolu
- Wzmacniają odporność
- Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
- Zmniejszają stan zapalny przewodu pokarmowego
- Hamują działanie obcych antygenów (chronią przez biegunką podróżnych)
- Przywracają normalną florę bakteryjną podczas terapii antybiotykowej
Prebiotyki:
- Wykazują działanie obniżające poziom glukozy we krwi
- Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
- Zwiększają biodostępność składników mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu
- Zapobiegają rozwojowi osteoporozy
Przede wszystkim- są powszechnie dostępne w pożywieniu i łatwo uwzględnić je w naszej diecie!
Polecamy: Likopen - jak działa i gdzie można go znaleźć?