Dawajmy dobry przykład
Niezwykle istotna jest wiedza na temat zasad racjonalnego żywienia, komponowania i regularności posiłków jaką do tej pory zdobyło dziecko, ponieważ idąc do szkoły to ono decyduje o tym, co spożyje przebywając w niej. Dieta dzieci w wieku szkolnym powinna odpowiadać zasadom piramidy zdrowego żywienia. Niezwykle istotna jest aktywność fizyczna. Najlepszym sposobem jest wspólne aktywne spędzanie wolnego czasu oraz uprawienie sportu.
W tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe, zatem jeśli pojawią się błędy, mogą się one utrwalić. Błędy żywieniowe już w dzieciństwie mogą powodować rozwój chorób dietozależnych w wieku dorosłym. Głównie wśród dziewcząt w wieku szkolnym rośnie zainteresowanie dietami odchudzającymi i niekonwencjonalnymi, dlatego rodzice powinni zwracać uwagę czy ich dziecko zjada wspólnie z nimi posiłki, czy wybiera określone produkty.
Śniadanie – czy konieczne?
Rola rodziców polega na zapewnieniu dziecku spożycia śniadania w domu. Śniadanie musi być zjedzone przed wyjściem z domu, ponieważ umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i skupienie uwagi podczas zajęć szkolnych. Niezjedzenie śniadania może spowodować obniżenie poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje ospałość, problemy z koncentracją i złe samopoczucie. Śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone (płatki zbożowe, pieczywo), pełnowartościowe białko (mleko, mleczne napoje fermentowane, mięso, jaja), składniki mineralne i witaminy.
Drugie śniadanie – co przygotować?
Rodzice także muszą zadbać o drugie śniadanie, które będzie spożyte w szkole. Warto przygotować dla dziecka:
- kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem wędliny, sera i z warzywami,
- owoc,
- mleczny napój fermentowany,
- wodę/ herbatę.
Wpływ reklam może powodować nadmierne spożycie słodkich napojów i słonych przekąsek. Z tego powodu rodzice powinni edukować dziecko w zakresie szkodliwości tych produktów, można także sprawdzić jakie produkty są dostępne w sklepiku szkolnym, czy dziecko będzie miało możliwość zakupu czegoś zdrowego. Należy także zwrócić uwagę na ilość wypijanych płynów. W szkole dzieci często zapominają o pragnieniu, jednak nie powinny zaspokajać go słodkimi sokami i napojami.
Zobacz też: Śniadanie ze szkolnej stołówki zdrowsze niż domowe?
A co na rodzinny obiad?
Prawidłowo przygotowany obiad składa się z:
- pełnowartościowego białka (chude mięso, ryby),
- węglowodanów (kasze gruboziarniste, makarony, ryż, ziemniaki),
- dużej ilości warzyw (mogą być gotowane, choć bardziej zalecane surowe).
Zaleca się, aby potrawy były gotowane, duszone, pieczone w folii lub, jeśli ktoś posiada, przyrządzone na grillu elektrycznym. Ziemniaki nie powinny występować w postaci frytek, mogą być gotowane lub pieczone. Do surówek zalecany jest dodatek olejów roślinnych lub jogurtu naturalnego. Oprócz tego obiad powinien być spożywany w spokojnej atmosferze.
Podwieczorek – słodkie co nieco?
Na podwieczorek dla dziecka w wieku szkolnym może być podana galaretka, kisiel w owocami, budyń, owoc, koktajl owocowy, niewielki kawałek ciasta z otrębami/płatkami owsianymi/ziarnami z mlekiem lub jego przetworami, porcja orzechów, pestek.
Lekkostrawna kolacja
Kolacja powinna być lekkostrawna. Dla dzieci w wieku szkolnym kolację może stanowić np. porcja gotowanych warzyw.
Zobacz także: Jak prawidłowo żywić przedszkolaka?