Śniadanie ze szkolnej stołówki zdrowsze niż domowe?

Z każdym kolejnym rokiem życia dziecka, do jego diety można wprowadzać stopniowo nowe składniki. W pierwszych latach życia naszych maluchów należy unikać przede wszystkim ciężkostrawnego nabiału i niektórych warzyw (fasola,groch,kapusta) /fot.Fotolia fot. Fotolia
Dziecku zabrano zrobione w domu drugie śniadanie, a rodziców zmuszono do kupienia zestawu ze stołówki. Wszystko w ramach „promocji zdrowego żywienia" – czytamy na www.rp.pl w artykule "Promocja zdrowego żywienia". Ale czy śniadanie te naprawdę okazało się zdrowsze? Jak zareagowali na tę sytuację rodzice dziecka?
/ 20.02.2012 11:15
Z każdym kolejnym rokiem życia dziecka, do jego diety można wprowadzać stopniowo nowe składniki. W pierwszych latach życia naszych maluchów należy unikać przede wszystkim ciężkostrawnego nabiału i niektórych warzyw (fasola,groch,kapusta) /fot.Fotolia fot. Fotolia

W małym amerykańskim miasteczku w ramach promocji zdrowego żywienia zabrano czteroletniej dziewczynce przygotowane w domu przez rodziców drugie śniadanie, a rodziców dziecka zmuszono do zakupienia zestawu ze szkolnej stołówki.

Podczas przerwy obiadowej stanowi inspektorzy sprawdzali drugie śniadania, jakie dzieci przyniosły do szkoły z domu. Podczas tej akcji uznano, że zestaw (kanapka z indykiem i serem, banan, sok jabłkowy i paczka chipsów), jaki w swoim plecaku miała czteroletnia dziewczynka, nie spełnia standardów żywienia USDA i zamienili go na obiad ze szkolnej stołówki, na który składały się: smażone kawałki kurczaka, porcja warzyw i kartonik mleka.

Po całym zajściu szkoła wystawiła rodzicom dziewczynki rachunek za drugie śniadanie. Spowodowało to oburzenie rodziców. Którzy stwierdzili, że nikt nie ma prawa mówić ich dziecku, że źle przygotowują mu jedzenie.

Dietetycy zgodnie uważają, że jedynym przewinieniem w śniadaniu dziecka były chipsy, jednak zauważają również, że całkowite wyeliminowanie tego typu przekąsek z diety dziecka jest praktycznie niemożliwe.

Według dietetyk z Centrum Dietetycznego Prolina Justyny Marszałkowskiej-Jakubik posiłek składający się z kanapki z indykiem i serem z dodatkiem świeżych warzyw i sok to bardzo dobry pomysł na śniadanie przedszkolaka.

Zobacz także: Jak prawidłowo żywić przedszkolaka?

Źródło: www.rp.pl, 20.02.2012/pb

Redakcja poleca

REKLAMA