Porzeczka - skarbnica witamin i minerałów

Porzeczki ogrodowe podchodzą od dzikich porzeczek, które rosną w Europie, Azji i Ameryce Północnej, zazwyczaj w lasach położonych na wilgotnych terenach zalewów rzecznych, tzw. porzeczach, stąd też wzięła się ich nazwa.

Porzeczki ogrodowe podchodzą od dzikich porzeczek, które rosną w Europie, Azji i Ameryce Północnej, zazwyczaj w lasach położonych na wilgotnych terenach zalewów rzecznych, tzw. porzeczach, stąd też wzięła się ich nazwa.

Porzeczka występuje w trzech odmianach: biała, czarna i czerwona. Czarna porzeczka, ze względu na specyficzny smak i zapach nazywana jest "smorodiną". Smorodiną nazywana jest także popularna nalewka na bazie alkoholu i czarnej porzeczki. Specjał ten był nagminnie produkowany w carskiej Rosji.

Porzeczka - skarbnica witamin i minerałów

Porzeczki mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. w naturalny sposób wzmacniają nasz organizm, dzięki dużej zawartości witaminy C. Są także bogate w witaminy A, B, D i E oraz karoten i żelazo. Poza tym owoce te oczyszczają organizm, zwalczają uczucie zmęczenia, leczą anemię i reumatyzm, chronią system nerwowy komórki przed procesami nowotworowymi. Sok ze świeżych porzeczek ma działanie antywirusowe, dlatego poleca się go podczas infekcji grypy. W skórce porzeczek znajdują się antocyjany, substancje skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli, przyczyny dolegliwości żołądkowych. Mają dużo błonnika, co korzystnie wpływa na układ trawienny.

W leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się również liście. Napary z liści przyśpieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek.

Porzeczki można jeść na surowo, robi się z nich także galaretki, dżemy soki, kompoty, dodaje do deserów.

Zobacz przepisy na pyszne desery porzeczkowe:

Porzeczka - skarbnica witamin i minerałów

Na podstawie: "Atlas warzyw i owoców" M. Kozłowska-Wojciechowska

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)