Placki twarogowe fit można podawać na słodko – i tak są najczęściej jadane, ale fantastycznie smakują też w wersji wytrawnej, np. z dodatkiem plasterków ogórka, solą i pieprzem, czy z sosem pomidorowym z passaty, bazylii i czosnku.
Są bardzo łatwe do przygotowania i można je przechować na później. W dodatku przepisy nadają się do licznych modyfikacji. Można np. w ciasto wmieszać startą marchew, plastry cukinii czy owoce, wybierać dowolny rodzaj mąki (orkiszową, owsianą, razową), cukier albo słodzik można zastąpić dodatkiem miodu (smażą się wtedy na ładny kolor), wybierać różne rodzaje twarogu – od tłustego po chudy. Dlatego warto poeksperymentować samodzielnie i znaleźć własną ulubioną wersję placków twarogowych fit.
Spis treści:
- Czy placki twarogowe są zdrowe?
- Przepis na klasyczne placki twarogowe fit
- Placuszki twarogowe fit bez mąki
- Fit placki twarogowe z bananem
- Fit placuszki twarogowe z piekarnika
Czy placki twarogowe są zdrowe?
Tak, zwłaszcza te przygotowane z mąki razowej, gdyż wtedy dostarczają więcej błonnika i są mniej kaloryczne. Aby nie przesadzać z ilością węglowodanów, można je jeść z odrobiną śmietany lub postawić na owocowy dressing z niskokalorycznych owoców: truskawek, borówek amerykańskich, jabłek czy jagód. Taki dodatek wzbogaci też fit placuszki twarogowe o dodatkowe sole mineralne, witaminy i przeciwutleniacze (zwłaszcza w przypadku jagód). Z kolei przygotowanie placków twarogowych fit z chudego twarogu pozwoli zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie.
Placki twarogowe dostarczają białka, węglowodanów i tłuszczu oraz wiele różnych mikroelementów (wapń, fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B, witaminy A, D i E, kwasy omega-3 i 6). Dzięki tym składnikom nie tylko są dobrym źródłem energii i budulca, ale pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu np. odporności.
Placki twarogowe fit w odpowiedniej wersji mogą znaleźć się w jadłospisie diety lekkostrawnej, dla diabetyków, dla osób w czasie rekonwalescencji, a przygotowane z mąki bezglutenowej będą dobre dla osób z nietolerancją glutenu. Mogą także wpisać się w jadłospis osoby, która stosuje wegetarianizm w najbardziej podstawowej wersji.
Przepis na klasyczne placki twarogowe fit
Gotowe w 15 minut i bez wielkiego wysiłku. Najdłużej trwa smażenie. Aby nie przesadzić z ilością tłuszczu w plackach, warto patelnię tylko spryskać olejem, zamiast lać go bezpośrednio z butelki.
Składniki na placki dla 4 osób:
- 300 g twarogu półtłustego,
- 4 jaja,
- 100 g mąki razowej,
- 2 łyżki ksylitolu,
- mała szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieć widelcem twaróg z ksylitolem i solą.
- Wbij jaja i dokładnie dalej ugniataj widelcem, łącząc jaja z masą serową.
- Wsyp mąkę i dokładnie połącz, aby powstała jednolita masa.
- Na natłuszczoną patelnię nakładaj łyżką porcje masy, spłaszczając je. Smaż z obu stron na złoty kolor.
fot. Klasyczne placki twarogowe fit/ Adobe Stock, vaaseenaa
Placuszki twarogowe fit bez mąki
To placki bezglutenowe i bez dodatku cukru. Są puszyste i smaczne, choć wiele osób z pewnością chętnie doda do nich odrobinę słodyczy w postaci owoców czy sosu zrobionego np. ze skyru z dodatkiem miodu.
Składniki na ok. 18 placuszków:
- 600 g twarogu, najlepiej tłustego,
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 jaja
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki owsiane w młynku do kawy albo w blenderze, jeśli masz taki, który sobie z tym poradzi.
- W misce rozgnieć dokładnie twaróg widelcem, dodaj jaja i zmielone płatki owsiane wraz z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj całość, nadal ugniatając widelcem lub miksuj, aż powstanie gładka masa.
- Smaż placuszki nakładane łyżką na małej ilości oleju. Zrumień obie strony placków.
- Gotowe placki okraś (owocami, sosem) wedle uznania.
fot. Placki twarogowe fit bez mąki/ Adobe Stock, shaiith
Fit placki twarogowe z bananem
Placki bananowo-twarogowe to chyba jedna z popularniejszych odmian tego dania. Są słodkie, bo sam banan jest słodki, więc nawet osoby pragnące tego smaku nie będą musiały już ich dosładzać innymi owocami. Pysznie smakują posmarowane skyrem lub jogurtem naturalnym.
Składniki na ok. 16 placków:
- 2 jaja,
- banan,
- 4 łyżki twarogu,
- 3 łyżki mąki (np. orkiszowej).
Sposób przygotowania:
- Dokładnie rozgnieć w misce banana i twaróg, używając widelca.
- Dodawaj mąkę, ciągle ugniatając masę, aż stanie się jednorodna.
- Nakładaj porcje masy na patelnię, formując kształtne placuszki.
- Smaż na złoto z obu stron i na koniec udekoruj sosem lub owocami.
fot. Placki twarogowe fit z bananem/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Fit placuszki twarogowe z piekarnika
Właściwie każdy z powyższych przepisów nadaje się także do upieczenia placuszków, zwłaszcza jeśli masa serowa jest bardziej zwięzła. Poniżej przepis specjalnie opracowany pod kątem piekarnika, a nie patelni.
Składniki na placuszki dla 3 osób:
- 300 g twarogu sernikowego,
- pół szklanki kefiru lub ćwierć szklanki napoju roślinnego,
- 2 jaja,
- szklanka mąki,
- łyżka ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno.
- W misce wymieszaj żółtka z twarogiem i ksylitolem.
- Wmieszaj w masę kefir, mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli ciasto nie jest dość zwarte, dodaj nieco więcej mąki.
- Delikatnie wmieszaj w ciasto serowe ubite białka.
- Nakładaj na papier do pieczenia porcje masy. Wstaw do piekarnika i piecz, aż będą rumiane.
fot. Placki twarogowe fit z piekarnika/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Czytaj także:
Placki z cukinii fit – 5 najlepszych przepisów
Fit ciasta bez pieczenia – pyszne i dietetyczne
Ciasta owsiane fit – ciasta, ciasteczka i muffiny