Omlet z białkiem idealnie wpisze się w dietę białkową, ale przygotowanie go na śniadanie może sprawdzić się także w diecie odchudzającej lub w przypadku osób intensywnie trenujących. Zwiększona zawartość białka syci, odżywia ciało i wspomaga jego regenerację. Omlety szykuje się naprawdę szybko i łatwo, więc są nie tylko zdrowym, ale i bardzo praktycznym posiłkiem.
Nikt nie pyta jak zrobić omlet, a jedynie — jak dostosować go do swoich potrzeb i preferencji. Tu podpowiadamy, jak przygotować omlet proteinowy.
Spis treści:
- Omlet z białkiem – jak przygotować?
- Omlet z białkiem ekstra
- Pyszny omlet z białek na słono
- Omlet z białek na słodko
- Dietetyczny omlet z białkiem
- Naturalny omlet wysokobiałkowy
Omlet z białkiem – jak przygotować?
Aby zwiększyć zawartość białka w omletach i uczynić je wysokobiałkowymi, możesz zastosować kilka prostych technik i składników:
- Dodaj większą ilość białek jajek. Zamiast używać całych jajek, dodaj więcej białek jajek, które są bogate w białko, a niskokaloryczne i niemal bez tłuszczu. Przykładowo, na jedno całe jajko dodaj 2-3 białka jaj.
- Dodaj twaróg lub serek wiejski. Twaróg lub ser cottage jest bogaty w białko i doskonale nadaje się do omletu. Możesz dodać około 2-3 łyżek do masy jajecznej lub rozsmarować go na omlecie przed złożeniem.
- Użyj tofu. Tofu jest świetnym roślinnym źródłem białka. Można dodać rozdrobnione tofu do masy jajecznej lub podsmażyć je i dodać do nadzienia omletu.
- Wspomóż się odżywką białkową. Dodanie niewielkiej ilości bezzapachowej odżywki białkowej do masy jajecznej zwiększy zawartość białka. Możesz użyć białka serwatkowego lub roślinnego (np. z grochu, ryżu).
- Sięgnij po kurczaka lub indyka. Chude mięso, takie jak pierś kurczaka czy indyka, jest doskonałym składnikiem farszu do omletu.
- Dodaj ryby. Ryby są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Drobno pokrojony wędzony łosoś lub tuńczyk z puszki może być pysznym dodatkiem do omletu.
- Użyj soczewicy lub ciecierzycy. Te rośliny strączkowe są bogate w białko. Można po ugotowaniu dodać je do masy jajecznej lub jako nadzienie.
- Wykorzystaj jogurt grecki. Możesz dodać go do masy jajecznej, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję omletu i zwiększyć w nim zawartość białka.
Omlet z białkiem ekstra
To omlet z białkiem w proszku, czyli albo z neutralną w smaku odżywką białkową, lub ze zwykłym białkiem jaj w proszku.
Składniki:
- 2-3 jaja,
- 30 g izolatu białkowego, odzywki białkowej lub białej jaj w proszku,
- 3 łyżki skyru neutralnego w smaku.
Sposób przygotowania:
- Roztrzep bardzo dobrze jaja.
- Wmieszaj proszek białkowy i skyr.
- Smaż na patelni na małej ilości oleju. Obie strony omleta usmaż na złoty kolor.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami – na słono lub na słodko.
fot. Omlet z białkiem ekstra/ Adobe Stock, Stepanek Photography
Pyszny omlet z białek na słono
To przepis na omlet z samych białek jaj. W tej wersji jest przyprawiony tak, że pasuje do wytrawnego nadzienia. Niżej znajdziesz przepis na jego słodką wersję.
Składniki:
- białka z 5 jaj,
- 2 łyżki mąki żytniej,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Wmieszaj w pianę mąkę oraz przyprawy.
- Smaż omlet z obu stron na złoto. Obracaj delikatnie, aby się nie rozdarł.
- Podawaj np. z podduszonymi pieczarkami i ze szczypiorkiem.
fot. Omlet z białek na słono/ Adobe Stock, Stepanek Photography
Omlet z białek na słodko
Omlet z ubitymi białkami jest bardziej puszysty niż z rozbełtanych jajek. Jest jednak bardziej delikatny. Dociśnij go delikatnie podczas smażenia do patelni i obracaj, używając dwóch łopatek, a zwiększysz szansę, że zdejmiesz go na koniec z patelni w całości.
Składniki:
- białka z 5 jaj,
- 1 łyżka mąki żytniej,
- 1 banan,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Wmieszaj w pianę mąkę, przyprawy oraz dokładnie rozgniecionego widelcem banana.
- Smaż omlet z obu stron na złoto. Obracaj delikatnie.
- Podawaj z borówkami, porzeczkami lub innymi owocami.
fot. Omlet z białek na słodko/ Adobe Stock, M.Studio
Dietetyczny omlet z białkiem
To omlet białkowy z płatkami owsianymi. Dostarcza nie tylko białka ważnego na redukcji, ale i błonnika. Odżywia i syci na długo – idealny na śniadanie. Dodatek chili zwiększa termogenezę.
Składniki:
- 2 jaja,
- białka z 2 jaj,
- 50 g płatków owsianych,
- garść liści szpinaku,
- opcjonalnie 20 g odżywki białkowej,
- szczypta chili,
- malutka szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki poza szpinakiem.
- Wlej na lekko natłuszczoną patelnię i nasyp na wierzch liście szpinaku. Smaż, aż się omlet od spodu zrumieni, a z wierzchu zetnie.
- Obróć go na minutę na drugą stronę i podawaj.
- Zjedz np. z pomidorem pokrojonym w plastry.
fot. Dietetyczny omlet z białkiem/ Adobe Stock, lena_zajchikova
Naturalny omlet wysokobiałkowy
To najbogatszy w składniki omlet z białkiem zwierzęcym i roślinnym.
Składniki:
- 2 całe jajka,
- 4 białka jaj,
- 3 łyżki twarogu,
- 50 g gotowanego kurczaka,
- 2 łyżki zielonego groszku,
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę,
- 1/2 łyżeczki odżywki białkowej (opcjonalnie),
- sól, pieprz i zioła do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka i białka jaj w misce.
- Dodaj twaróg, pokrojonego kurczaka i odżywkę białkową (opcjonalnie).
- Wmieszaj w masę groszek i paprykę.
- Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Smaż na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, aż omlet się zetnie.
fot. Naturalny omlet wysokobiałkowy/ Adobe Stock, julie208
Czytaj także:
Omlet na słodko fit: 5 przepisów
6 przepisów na keto omlety
3 przepisy na omlet-szarlotkę