3 przepisy na niedzielny obiad dla cukrzyka. Przygotuj niskowęglowodanowe danie mięsne, rybne lub jarskie

obiad dla cukrzyka na niedziele.jpg fot. Adobe Stock, NDABCREATIVITY
Niedzielny obiad dla cukrzyka musi być dobrze zbilansowany. Ważne jest, aby zawierał białko, tłuszcze, głównie roślinne, oraz węglowodany, najlepiej ze źródeł o obniżonym indeksie glikemicznym. Danie główne może być jarskie, rybne lub mięsne, ale w tym ostatnim przypadku najlepiej sięgać po chude mięso drobiowe. W daniach jarskich źródłem białka są najczęściej rośliny strączkowe. Komponując dwudaniowy obiad można wybrać jarską zupę i rybne lub mięsne danie drugie i odwrotnie.
Ewa Cwil / 25.11.2023 05:05
obiad dla cukrzyka na niedziele.jpg fot. Adobe Stock, NDABCREATIVITY

Z naszymi przepisami niedzielny obiad dla cukrzyka przygotujesz szybko i bez problemu. Będziesz mieć przy tym pewność, że posiłek będzie zdrowy, pełnowartościowy i zgodny z zaleceniami diety dla cukrzyka. Kaloryczność najlepiej regulować wielkością porcji. Po posiłku powinno pojawić się na długo uczucie zaspokojenia apetytu, ale nie uczucie pełności w brzuchu. Sprawdź, jak przygotować prosty obiad dla cukrzyka na niedzielę. Smacznego!

Spis treści:

  1. Niedzielny obiad dla cukrzyka – zasady
  2. Przepisy na niedzielny obiad dla cukrzyka

Niedzielny obiad dla cukrzyka – zasady

Niedzielny obiad dla cukrzyka, dokładnie jak i ten codzienny, powinien być dobrze zbilansowany. Nie wymaga rezygnowania z produktów węglowodanowych, ale ich obecność należy równoważyć produktami zawierającymi białko i tłuszcz, które sprawią, że węglowodany wolniej będą się wchłaniać do krwi.

Planując niedzielny obiad dla cukrzyka należy zadbać, aby na talerzu znalazło się źródło trzech rodzajów makroskładników:

  • białka – najlepszym wyborem będą chude mięso drobiowe bez skóry, ryby (np. morszczuk, mintaj, miruna, dorsz, łosoś, sandacz, tuńczyk, pstrąg, makrela), chude produkty mleczne. Źródłem białka mogą być też rośliny strączkowe bogate w białko i węglowodany w znaczącej części w postaci błonnika, który korzystnie wpływa na glikemię poposiłkową;
  • tłuszczu roślinnego – polecana jest oliwa, olej rzepakowy, lniany (tylko do stosowania na zimno), z awokado. Ograniczanie tłuszczu zwierzęcego podyktowane jest tym, że u cukrzyków podnosi się ryzyko rozwoju chorób serca, którym sprzyja nadmiar tłuszczu nasyconego, zwierzęcego;
  • węglowodanów – dla cukrzyków zalecane są grube kasze np.: pęczak, gryczana, pełnoziarniste makarony, ryż dziki i brązowy, komosa ryżowa czy mąka dla cukrzyków, czyli produkty o obniżonym indeksie glikemicznym. Ziemniaki, bataty, dynia czy buraki, ze względu na dużą zawartość skrobi – powinny być bilansowane jako węglowodany.

Jakie zupy można jeść przy cukrzycy?

Szykując zupy dla osoby chorującej na cukrzycę typu 2. lub 1. należy kierować się tymi samymi zasadami, które opisaliśmy powyżej. Dozwolone są zupy jarzynowe, krupnik z mięsem drobiowym, zupa z dyni, zupa brokułowa, pieczarkowa, z soczewicy, fasolowa, grochowa i wiele innych.

Niedzielny obiad dla cukrzyka może składać się z dwóch dań – zupy i drugiego dania. W tym materiale zajmiemy drugimi daniami. Wybierz zupę z materiału Zupy dla cukrzyka, tak aby całość była jak najbardziej urozmaicona.

Jakie drugie danie dla cukrzyka?

Cukrzyk może jeść danie główne mięsne lub jarskie. Nie należy przygotowywać zawiesistych sosów z mąką – sosy można zagęścić jabłkiem, albo po prostu przygotować naturalny aromatyczny sos bez zagęszczania.

Jeśli chodzi o ziemniaki, można je jeść, ale w umiarkowanej ilości, a jeszcze lepiej zastąpić je grubymi kaszami czy razowymi produktami i ciemniejszymi odmianami ryżu – dzikim i brązowym. Warzywa dobrze jest podawać na surowo w postaci surówek, a jeśli wymagają gotowania (kalafior, brokuł itp.) to najlepiej gotować je na półtwardo.

Dozwolone jest używanie wszystkich przypraw, ale szczególnie warto próbować doprawiać dania oregano czy szałwią, które mają działanie przeciwzapalne. Nie należy przesadzać z dodatkiem soli, aby nie zwiększać ryzyka chorób układu krążenia.

Przepisy na niedzielny obiad dla cukrzyka

Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na niedzielny niskowęglowodanowy obiad. Dania nadają się na rodzinny posiłek w gronie najbliższych, spotkanie z przyjaciółmi czy na obiad w szerszym rodzinnym gronie.

Szybki obiad dla cukrzyka na niedzielę

Pieczony łosoś z dzikim ryżem i warzywami to efektowne danie, niewymagające ani dużo czasu, ani zachodu. Jest przy tym bardzo smaczne, zdrowe i odżywcze. I nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi. Zamiast piec, możesz łososia zgrillować, także na patelni grillowej.

Składniki:

  • 4 filety łososia (ok. 150 g każdy),
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szklanka dzikiego ryżu,
  • 1/2 kalafiora, podzielonego na różyczki,
  • 1/2 brokuła, podzielonego na różyczki,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w słupki
  • tymianek do posypania (opcjonalnie).

Składniki na sos cytrynowy:

  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • łyżka musztardy dijon,
  • pół łyżeczki erytrytolu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i ewentualnie suszony tymianek. Zamarynuj filety łososia w przygotowanej mieszance przez około 20-30 minut.
  2. Piecz łososia w nagrzanym piekarniku (180°C) w żaroodpornym naczyniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
  3. Przygotuj sos: w misce wymieszaj sok z cytryny, posiekany koper, musztardę i słodzik. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy łosoś się upiecze, dolej do sosu „sok” wytworzony podczas pieczenia łososia.
  4. Ugotuj dziki ryż według instrukcji na opakowaniu, dodając do gotowania odrobinę soli.
  5. Ugotuj na parze warzywa (5-7 minut), aż staną się lekko miękkie, ale wciąż będą jędrne.
  6. Na każdym talerzu ułóż porcję ugotowanego dzikiego ryżu. Umieść warzywa obok ryżu. Na wierzchu każdego fileta łososia rozłóż sos cytrynowy. Podawaj danie natychmiast.

Szybki obiad dla cukrzyka na niedzielęfot. Szybki obiad dla cukrzyka na niedzielę/ Adobe Stock, GrumJum

Obiad mięsny dla cukrzyka na niedzielę

Gulasz z indyka z buraczkami i kaszą gryczaną szykuj z fileta z piersi indyka – chodzi o to, aby w daniu znalazło się mięso bez skóry. Mięso z indyka równie dobrze możesz zastąpić pozbawioną skóry piersią z kurczaka.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi indyka pokrojonego w kawałki,
  • duża cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki mąki gryczanej (lub innej mąki bezglutenowej),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • garść liści szpinaku,
  • 2 buraczki, obrane i starte na tarce,
  • papryka czerwona, pokrojona w paski,
  • 400 ml wywaru warzywnego bez dodatku soli,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka oregano,
  • szczypta soli i pieprz do smaku,
  • szklanka kaszy gryczanej.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na oleju rzepakowym podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż zaczną się rumienić.
  2. Dodaj pokrojone mięso z indyka i smaż, aż mięso nabierze złotego koloru. Posyp mąką gryczaną i podsmaż przez chwilę, mieszając, aby zrobiła się lekko złocista.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej wywar warzywny, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30.
  4. Dodaj paprykę i liście szpinaku i zamieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  5. Przepłucz kaszę pod bieżącą wodą i wsyp na wrzątek z dodatkiem soli. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza będzie gotowa.
  6. W międzyczasie przełóż starte buraczki do miski, dopraw odrobiną octu, wymieszaj.
  7. Podawaj gulasz z indyka na talerzu, obok ułóż porcję kaszy gryczanej i porcje buraczków. Posyp danie świeżą natką pietruszki (opcjonalnie).

Obiad mięsny dla cukrzyka na niedzielęfot. Obiad mięsny dla cukrzyka na niedzielę/ Adobe Stock,  Jacek Chabraszewski

Danie jednogarnkowe dla cukrzyka na niedzielę

Warzywne leczo z razowym makaronem to propozycja dla jaroszy, ale też dla tych, którzy zdecydują się na ugotowanie zupy z dodatkiem mięsa. Nie ma potrzeby, aby oba dania zawierały mięso. Potrawa świetnie przechowuje się w lodówce i bez problemu odgrzewa w mikrofali kolejnego dnia. Jeśli przygotujesz większą porcję, będzie obiad na dwa dni.

Składniki:

  • cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 czerwone papryczki,
  • 2 zielona papryczki,
  • mała cukinia, pokrojona w kostkę (opcjonalnie),
  • 400 g pomidorów z puszki (pokrojone w kostkę),
  • puszka czerwonej fasoli, odcedzona,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • odrobina soli i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
  • posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji,
  • 300 g razowego makaronu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku na oleju rzepakowym podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory z puszki i cukinię, jeśli dodasz ją do przepisu. Smaż warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę, słodką paprykę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą półmiękkie.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedź go, a przed podaniem wrzuć do garnka z leczo. Wymieszaj.
  4. Podawaj porcje z makaronem na talerzach i posypane posiekaną natką pietruszki lub udekorowane innymi świeżymi ziołami.

Danie jednogarnkowe dla cukrzyka na niedzielęfot. Danie jednogarnkowe dla cukrzyka na niedzielę/ Adobe Stock, denio109

Czytaj także:10 propozycji na smaczny obiad dla cukrzykówPrzekąski dla cukrzyka – na imprezę i nie tylkoMięso w cukrzycy typu 2 – jakie będzie najlepsze?

Redakcja poleca

REKLAMA