Dieta cukrzycowa: twój jadłospis na 7 dni

Lekarz zalecił dietę cukrzycową? Bez obaw, poradzisz sobie. Tak naprawdę nie jest to żaden specjalny sposób odżywiania, ale idealny sposób odżywiania dla każdego.

/ 4 miesiące temu
Dieta cukrzycowa: twój jadłospis na 7 dni fot. Fotolia

Dieta cukrzycowa to sposób odżywiania zalecany chorym na cukrzycę, jak i tym, którzy są nią zagrożeni. Odpowiednio skomponowana normuje poziom glukozy we krwi i poprawia wrażliwość komórek na insulinę.

Jadłospis w diecie cukrzycowej ma do spełnienia kilka ważnych zadań:

  • nie dopuszcza do gwałtownych skoków poziomu cukry we krwi, przez co zapobiega napadom głodu, spadkom energii;
  • ogranicza chęć sięgania po słodycze;
  • podkręca metabolizm, dzięki czemu łatwiej schudnąć i utrzymać wagę;
  • sprawia, że trzustka lepiej funkcjonuje;
  • zapobiega zaparciom, bo zawiera sporo błonnika;
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • korzystnie wpływa na ciśnienie krwi,
  • normuje poziom cholesterolu.

Jadłospis cukrzycowy, jest w zasadzie taki sam dla osób chorych na cukrzycę typu I i typu II. W przypadku typu I, trzeba jednak bardziej restrykcyjnie przestrzegać pór posiłków i wielkości porcji. Dieta w cukrzycy typu I powinna być skonsultowana ze specjalistą, najlepiej diabetologiem. 

Czy wiesz, jakie objawy mogą świadczyć o cukrzycy?

Dieta cukrzycowa - przykładowy jadłospis na 7 dni

Jeśli wyniki badań pokazały, że masz problem z podwyższonym cukrem lub taki stan ci grozi, najpierw po prostu zmień sposób odżywiania.

Tygodniowy jadłospis w diecie cukrzycowej wygląda następująco:

Dzień 1
Śniadanie
Migdałowa jaglanka
Do szklanki mleka mleka wrzuć 3 suszone śliwki, łyżeczkę płatków migdałów  i łyżeczkę miodu. Pogotuj chwilę i dodaj pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej. Posyp cynamonem.
II Śniadanie
Tost zapieczony z 2 plastrami sera mozarella, pomidorem i listkami świeżej bazylii.
Obiad
Dorsz z ryżem i surówką
filet z dorsza (150 g), upiecz w folii z dodatkiem cytryny i ziół. Zjedz z porcją ryżu pełnoziarnistego i surówką z białej kapusty z łyżeczką oliwy.
Podwieczorek
Deser truskawkowo-waniliowy
Do połowy szklanki jogurtu naturalnego wrzuć 5-6 truskawek, 1/2 serka waniliowego i zblenduj. Udekoruj listkami mięty.
Kolacja
Omlet z 2 jajek ze szczypiorkiem i pomidorami.

Dzień 2
Śniadanie
Owsianka na mleku roślinnym z jagodami lub borówkami.
II Śniadanie
Pomidor nadziewany soczewicą
Duży pomidor wydrąż, a z ½ szklanki ugotowanej soczewicy 80 g, miąższu pomidora, jajka i łyżeczki oliwy zrób farsz. Przypraw, wypełnij pomidor i upiecz.
Obiad
Zapiekanka z batata
Lekko obgotowanego batata (ok. 150 g) pokrój, posyp 2 łyżkami oscypka, posiekanym suszonym pomidorem, łyżką pestek słonecznika. Piecz ok. 30 min, posyp koperkiem.
Podwieczorek
Sałatka z rukoli, gruszki i orzechów włoskich
Kolacja
Grahamka z hummusem i ogórkiem kiszonym

Dzień 3
Śniadanie
serek wiejski z rzodkiewkami i tuńczykiem, z kromką razowca
II Śniadanie
Pieczone warzywa (marchewka, cukinia, bakłażan, ciecierzyca, polane oliwą i posypane pestkami dyni)
Obiad
Mintaj z groszkiem gotowany na parze z kaszą jaglaną
Podwieczorek
Koktajl borówkowo-malinowy z miętą i miodem
Garść borówek i garść malin zmiksuj z jogurtem i łyżeczką miodu, dodaj miętę.
Kolacja
Zupa-krem z pomidorów

Dzień 4
Pudding chia z tartym jabłkiem
II śniadanie
sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Obiad
Kapuśniak na wywarze warzywnym zabielony jogurtem i sałatka owocowa
Podwieczorek
shake ananasowo-imbirowy na mleku kokosowym
Kolacja
Awokado na pumperniklu z  kiełkami lucerny

Dzień 5
Śniadanie
Twarożek z figami na pieczywie
Półtłusty twaróg rozsmaruj na pieczywie, ułóż figi. Skrop miodem i oprósz cynamonem.
II śniadanie
Koktajl bananowo-cytrynowy z otrębami
Obiad
Dziki ryż z brokułami i grillowanym kurczakiem 
Podwieczorek
Koktajl z kiwi, jogurtu i miodu
Kolacja
łódeczki z cykorii z kaszą gryczaną, fetą i orzechami 

Dzień 6
Śniadanie
omlet ze szpinakiem i pestkami słonecznika 
II śniadanie
Racuszki owsiane z marchewką
Płatki owsiane zalej wrzątkiem, gdy wchłoną większość wody, odcedź. Marchewkę zetrzyj dodaj miód, mleko, cynamon. Smaż na oleju.
Obiad
Leczo warzywne
Kolacja
Koktajl szpinakowo-miętowy

Dzień 7
Śniadanie

Jaglanka z żurawiną i migdałami
II Śniadanie
Twarożek z rukolą i słonecznikiem, z chrupkim pieczywem
Obiad
Fasolka z pomidorami 
Podwieczorek
Jogurt z grejpfrutem i orzechami
Kolacja
Spaghetti z makaronu pełnoziarnistego z bazyliowym pesto

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)