Domowe czy ze sklepu?
Przetwory w dzisiejszych czasach można wprawdzie bez problemu nabyć w każdym sklepie spożywczym, o dowolniej porze roku. Nie mamy jednak wówczas pewności co do ich zawartości. Warto jest więc przygotować je samodzielnie.
Dawne konserwy
Dawniej, zwłaszcza zimą, nie zawsze dostępne były świeże produkty, takie jak pomidory lub ogórki. Konserwowanie warzyw wynikało więc głównie z sezonowości kuchni.
Już w XVII wieku podawano przed obiadem różne marynaty, m.in. marynowanego kalafiora czy cebulę.
Zalewy
W wielu polskich domach istnieją sprawdzone przepisy na tradycyjne przetwory.
Zalewy zazwyczaj składają się z wody zakwaszonej octem, soli, cukru i przypraw, np. gorczycy, pieprzu czy goździków. Istnieją również sposoby na zalewanie przygotowanych przetworów wodą z cukrem i solą.
Rodzaj wykorzystanej marynaty uzależniony jest od rodzaju produktu, który chcemy zamarynować. Dotyczy to zarówno mięs, ryb, warzyw, ale także owoców i grzybów.
Różnice w smaku
Przepisy na marynaty niejednokrotnie różnią się, ponieważ płyny przenikają do wnętrza produktów (np. warzyw) i zastępują ich naturalne soki (następuje konserwacja), przez co również zmienia się ich smak.
Przykładowo marynaty na bazie octu sporządza się przede wszystkim z twardych warzyw: ogórków, papryki, czasem z brokułów czy kalafiora.
Zalewa do warzyw
Oto pomysł na delikatną zalewę do warzyw:
- 5 szklanek wody,
- 1/2 szklanki octu 10%,
- 2 łyżki soli,
- 5 łyżek cukru,
- kopr,
- czosnek,
- 1/2 korzenia chrzanu,
- 2-3 sztuki liścia laurowego.
Wszystkie składniki zagotować i przestudzić. Pasteryzować od 3-5 minut.
Zobacz też: Soki jednodniowe - co warto o nich wiedzieć?
Warte zachodu marynaty
Według znawców z pomysłami na zalewy trudno eksperymentować. Najbezpieczniej trzymać się przepisu. Własne niezawodne połączenia składników wymyśla się latami.
Niemniej jednak warto jest samodzielnie przygotować przetwory. Po pierwsze wiemy, jakich składników użyliśmy, a po drugie smak, jaki otrzymamy, będzie zasługą naszej pracy.
Na co należy uważać?
Marynaty to przetwory utrwalone przy pomocy octu, który prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju niedokrwistości (ponieważ niszczy komórki krwi). Dlatego powinny na nie uważać osoby, z które mają problem związany z anemią, osoby ciężko pracujące i chore.
Jednakże, jeśli lubimy jeść warzywa lub owoce w takiej postaci, nie bójmy się tego robić. Należy jedynie pamiętać, by nie jeść marynowanych produktów zbyt często. Na co dzień spożywajmy ich surowe, duszone czy grillowane odpowiedniki.
Zobacz też: Jak odżywiać się jesienią?