Czym jest odporność?
Odporność jest to zestaw wszystkich mechanizmów biorących udział w stworzeniu tzw. odpowiedzi odpornościowej (całokształtu zmian zachodzących w organizmie na skutek kontaktu z antygenem). Najogólniej mówiąc, jest to zdolność organizmu do obrony przed patogenami, wywołującymi chorobę. Badaniami nad nią zajmuje się dział zwany immunologią.
Istnieje kilka typów odporności:
1.Odporność nieswoista:
- bierna,
- czynna.
2. Odporność swoista:
*bierna:
- naturalna,
- sztuczna.
*czynna:
- naturalna,
- sztuczna,
- komórkowa.
Jak wzmacniać odporność?
W okresie jesiennym, jak również jesienno-zimowym, nasza odporność jest narażona na znaczne pogorszenie ze względu na nagłe skoki temperatury, okresy zachorowań oraz niewłaściwy tryb życia. Stres, przemęczenie, zaburzenia snu, używki i zła dieta nie pomogą nam przetrwać sezonu chorobowego, a wręcz przeciwnie – tylko pogorszą nasze samopoczucie.
Sposoby na wzmocnienie naszej odporności:
Medykamenty
Suplementy witaminowe, wzmacniające odporność, są skuteczne tylko wtedy, gdy zażywane są regularnie. Jeżeli planujemy zmienić sposób żywienia, musimy pamiętać o tym, że jesień nie jest najlepszą porą na stosowanie diet – zwłaszcza tych rygorystycznych. Jeżeli jednak zamierzamy zmodyfikować nasz jadłospis, musimy pamiętać o tym, by był on bogaty w witaminy. Przed osłabieniem odporności równie skutecznie ochronią nas preparaty zawierające echinaceę.
Czosnek, cebula i omega-3
Wiele razy słyszeliśmy o różnorakich zdrowotnych właściwościach czosnku i cebuli. Dodawanie ich do potraw jest bardzo ważne dla naszego organizmu ze zdrowotnego punktu widzenia. Czosnek –nawet gotowany – posiada właściwości bakteriobójcze. Warzywa te, mimo że pozostawiają w naszych ustach charakterystyczny zapach, są naturalnymi antybiotykami.
Warto pamiętać także o kwasach tłuszczowych omega-3 zawartych w morskich rybach. Kwasy te pobudzają produkcję białych krwinek i likwidują szkodliwe bakterie z organizmu.
Odpowiednia dieta
Należy przede wszystkim unikać niezdrowego jedzenia oraz ograniczyć: białe pieczywo, cukier, biały ryż, tłuste produkty mleczne, oleje rafinowane, słone przekąski, alkohol, kofeinę i słodycze. Aby wzmocnić odporność, powinno się zastosować lekkostrawną dietę bogatą w kefiry, maślanki, morskie ryby, owoce morza, imbir, świeże i gotowane warzywa, świeże owoce oraz produkty pełnoziarniste.
Zobacz również: Co warto jeść jesienią?
Ćwiczenia
Regularne ćwiczenia i unikanie stresu to klucz do wzmocnienia odporności. Należy codziennie przynajmniej przez 30 minut gimnastykować się w domu lub urządzić sobie wypad rowerowy. Można również stosować różne techniki relaksacyjne dla odprężenia organizmu.
Sen i woda
Osłabiona odporność jest często wywołana brakiem snu lub brakiem czasu na odpowiednią regenerację organizmu. Kiedy człowiek jest ciągle niewyspany, układ odpornościowy szwankuje. Jeżeli mamy kłopoty z zaśnięciem, pijmy napary ziołowe z melisy, to nas uspokoi i wyciszy. Ponadto picie dużej ilości wody, przynajmniej 1,5l dziennie, poprawi nasze samopoczucie, ponieważ woda wypłukuje toksyny z organizmu.
Słońce
Jesień (a właściwie jej początki) to szansa na złapanie ostatnich promieni słońca i nacieszenie się nimi do przyszłego roku. Ponadto promienie słoneczne są niezbędne naszemu organizmowi do wytwarzania witaminy D.
Zobacz również: Nawadnianie organizmu - dlaczego potrzebujemy wody?