Przygotowanie łososia na parze jest bardzo proste. Wystarczy odrobina przypraw i dopilnowanie, aby ryby nie „przegotować”. Dlatego zaglądaj do niej i sprawdzaj, czy jest już odpowiednia – ugotowane mięso jest wyraźnie bledsze i łatwo się rozchodzi. Łososia ugotowanego na parze najlepiej solić już na talerzu, dzięki czemu zachowuje więcej naturalnego smaku i aromatu. Czasami, jeśli jest dobrze przyprawiony, nawet nie trzeba go solić – wystarczy parę kropli soku z cytryny.
Spis treści:
- Ile gotować łososia na parze i jak go zrobić?
- Łosoś na parze z warzywami z Thermomix
- Łosoś na parze z pesto
- Marynata do łososia na parze
- Łoś na parze: kcal
Ile gotować łososia na parze?
Jak zrobić łososia na parze? To naprawdę proste. Wystarczy 10-25 minut, jednak czas gotowania trzeba dopasować do kawałka łososia:
- nieduże pokrojone filety – 5-12 minut,
- filety w całości – 12-15 minut,
- grubsze płaty – 20-25 minut.
Im grubsze kawałki łososia, tym więcej czasu potrzebują, aby temperatura zdążyła wniknąć głębiej i mięso nie pozostało w środku surowe. Najlepiej jest w trakcie gotowania sprawdzać w najgrubszym fragmencie kawałka, czy mięso jest już w środku ugotowane i jak tylko okaże się, że nie jest surowe, zakończyć gotowanie. Tak przyrządzony łosoś jest zdrowy i najbardziej soczysty. Zbyt długie działanie wysokiej temperatury może go nieco podsuszyć, co nie każdemu przypada do gustu.
Oczywiście przed gotowaniem łososia na parze warto natrzeć filet przyprawami lub włożyć w marynatę, którą można dowolnie sobie wybrać.
Łosoś na parze z warzywami z Thermomix
Do gotowania na parze w termomiksie najlepiej mieć przystawkę Varoma, która pozwala ugotować na raz całe danie obiadowe, np. łososia na parze, ziemniaki i warzywa. Ziemniaki gotuje się w koszyczku w naczyniu, warzywa na dolnym poziomie przystawki, a łososia na wkładzie przystawki, a całość przykrywa się przykrywką.
Aby zachować „sok” z łososia, najlepiej wyłożyć wkład przystawki papierem do pieczenia. W tym celu warto odrysować kształt wkładu na papierze do pieczenia, wyciąć go, zwilżyć wodą, a na koniec wyściełać nim wkład przystawki i na papierze umieścić łososia.
Czas gotowania łososia na parze wraz z warzywami i ziemniakami wynosi zwykle 20 minut. Gdy gotujesz samego łososia, a kawałki są grubsze, możesz czas wydłużyć do 25 minut. Poniżej przykładowy przepis 1 na porcję obiadową.
Składniki:
- 500 ml wody,
- 150 g ziemniaków,
- 100-120 g świeżego fileta z łososia bez skóry,
- 120 g brokułów albo cukinii,
- 100 g kalafiora albo papryki słodkiej,
- łyżka oliwy,
- szczypta pieprzu mielonego,
- szczypta rozmarynu,
- 2 spore szczypty soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki o boku ok. 2 cm.
- Cukinię i paprykę umyj, osusz. Brokuła i kalafiora podziel na nie za duże różyczki. Jeśli używasz cukinii i papryki — cukinię pokrój w kosteczkę o boku 1-1,5 cm. Paprykę wydrąż i pokrój w kawałki, np. słupki.
- Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż koszyczek i wsyp ziemniaki, dodaj szczyptę soli. Nałóż dolną część przystawki Varoma i wyłóż do niej warzywa. Skrop oliwą i oprósz rozmarynem.
- Nałóż wkład wyłożony papierem do pieczenia i ułóż na nim łososia. Oprósz go pieprzem i solą. Przykryj pokrywką.
- Całość gotuj na parze przez 20 minut/Varoma/obr.1.
fot. Łosoś na parze z warzywami z Thermomix/ Adobe Stock, Nata Bene
Łosoś na parze z pesto
Nie musisz mieć żadnego specjalistycznego, drogiego sprzętu, aby ugotować łososia na parze. Wystarczy specjalny koszyczek nakładany na garnek, w którym umieścisz rybę, nie zanurzając jej w wodzie. W czasie gotowania całość musi być przykryta pokrywką, aby para nie uciekała.
Poniżej prosty przepis na łososia z pesto z rukoli dla 2 osób. Możesz je zjeść z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
- 2 filety z łososia po 130-150 g bez skóry lub ze skórą,
- 150 g rukoli,
- 20 g orzeszków pinii,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 filety anchovis,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól do smaku,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do garnka i zagotuj ją.
- Umieść koszyczek do gotowania na parze w garnku, a do niego włóż kawałki łososia oprószone pieprzem. Najlepiej, aby kawałki ryby nie dotykały się.
- Zmniejsz ogień pod garnkiem, nałóż przykrywkę i gotuj 15-20 minut.
- W międzyczasie zblenduj rukolę z anchovis, orzeszki pinii, sok z cytryny i oliwę.
- Dopraw solą do smaku.
- Ugotowanego łososia przełóż na talerze i posmaruj zielonym pesto. Smacznego!
fot. Łosoś na parze z pesto/ Adobe Stock, Stepanek Photography
Marynata do łososia na parze
Jeśli nie masz pomysłu na marynatę do łososia na parze, skorzystaj z naszej podpowiedzi. Przepis wystarcza na 2 filety po ok. 150 g.
Składniki:
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- szczypta pieprzu ziołowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce.
- Nałóż marynatę pędzlem na filety z łososia, a rybę wstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Gotuj łososia na parze przez ok. 15-20 minut.
fot. Marynata do łososia na parze/ Adobe Stock, New Africa
Łosoś na parze: kcal
100 g łososia na parze bez marynaty dostarcza ok. 120-170 kcal w zależności od jakości ryby. Dodatek przypraw w postaci pieprzu, papryki, soli czy innych ziół nie zmienia kaloryczności potrawy.
Łosoś na parze marynowany może być bardziej kaloryczny, a ostateczna zawartość kalorii zależy od tego, z czego została zrobiona marynata. Im więcej w niej tłuszczu, tym bardziej kaloryczna cała potrawa.
Aby pokazać ci, jak zmienia się kaloryczność łososia marynowanego, obliczyliśmy kaloryczność proponowanej przez nas marynaty:
- sos sojowy (1 łyżeczka, 5 ml): około 5 kcal
- sok z cytryny lub limonki (2 łyżeczki, 10 ml): około 3 kcal
- oliwa (1 łyżeczka, 5 ml): około 40 kcal
- płynny miód (1 łyżeczka, 5 ml): około 25 kcal
- szczypta pieprzu ziołowego: 0 kcal
Zatem całość dostarcza 73 kcal, a to porcja na 2 kawałki łososia. Czyli każdy z nich zyska ok. 36,5 kcal. To oznacza, że każdy kawałek łososia ważący 100 g i przygotowany z taką marynatą dostarczy ok. 156,5-206,5 kcal, a ważący 150 g – od 216 do 291,5 kcal.
Czytaj także:
Przekąski z łososia na szybko: 7 pomysłów
Z czym podawać łososia? Oto najlepsze propozycje
Prosty przepis na łososia w folii