Właściwości kopru włoskiego zadziwiają. Jednak nie każdy powinien stosować wyciągi z fenkułu

Koper włoski właściwości fot. Adobe Stock, Esin Deniz
Koper włoski – właściwości tej rośliny czynią ją cennym składnikiem kulinarnym i remedium na różne dolegliwości. Wyciągi z tej rośliny stosuje się leczniczo od stuleci. To zasługa kilku olejków eterycznych zawartych we wszystkich częściach tej rośliny. Działanie kopru włoskiego potwierdzają badania naukowe, jednak jest zbyt wcześnie, aby bezpiecznie stosować fenkuł w celach leczniczych u ludzi, zwłaszcza u małych dzieci i kobiet ciężarnych.
Ewa Cwil / 22.03.2024 05:09
Koper włoski właściwości fot. Adobe Stock, Esin Deniz

Koper włoski (Foeniculum vulgare), inaczej zwany fenkułem, jest wieloletnią rośliną z rodziny baldaszkowatych. Ma pierzaste liście (do 40 cm) i wytwarza żółte kwiaty. Jej łodygi są puste w środku, a cała roślina dorasta do 2,5 m wysokości. Nasiona kopru włoskiego mają od 4 do 10 mm. Fenkuł pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie jest uprawiany w wielu częściach świata, także na suchych glebach w pobliżu mórz i rzek.

Bulwa, liście i nasiona kopru włoskiego są stosowane w celach kulinarnych i leczniczych w wielu częściach świata. Istnieje wiele przepisów z koprem włoskim. Najbardziej znaną właściwością kopru włoskiego jest jego działanie wiatropędne. Ale to nie jedyny efekt, na jaki można liczyć, stosując różne części tej wyjątkowej rośliny.

Spis treści:

  1. Koper włoski właściwości
  2. Lecznicze właściwości kopru włoskiego

Koper włoski właściwości

Świeża bulwa kopru włoskiego zawiera w 100 g:

  • 31 kcal,
  • 1,24 g białka,
  • 02, g tłuszczów,
  • 7,3 g węglowodanów,
  • 3,1 g błonnika.

Poza makroskładnikami w 100 g bulwy fenkułu obecne są mikroelementy i witaminy:

  • wapń (49 mg),
  • magnez (17 mg),
  • fosfor (50 mg),
  • potas 414 mg,
  • sód (52 mg),
  • witamina C (12 mg),
  • ryboflawina (0,032 mg),
  • niacyna (0,64 mg),
  • kwas pantotenowy (0,232 mg),
  • witamina A (48 µg),
  • beta-karoten (578 µg),
  • witamina K (62,8 µg).

oraz w mniejszych ilościach: żelazo, cynk, mangan i selen.

Fenkuł zawiera kilka olejków eterycznych (estragol, fenchol, anetol, kwas anyżowy), których ilość w roślinie zależy od warunków, w jakich wyrosła. Znajdują się one we wszystkich częściach kopru włoskiego. Wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, zwalczając np. grzyby z rodziny candida.

Roślina wykazuje także działanie przeciwrodnikowe (antyoksydacyjne), które jest wyraźnie silniejsze niż w przypadku kopru leczniczego i jadalnego.

Rozcieńczone ekstrakty z kopru włoskiego zwalczają roztocza i mogą być skutecznym repellentem, gdyż odstraszają komary. Szczególnie skutecznie działają ekstrakty z owoców tej rośliny.

Uwaga! Koper włoski należy do produktów fotouczulających!

Koper włoski fenkuł właściwościfot. Koper włoski fenkuł właściwości/ Adobe Stock, Alla Koala

Koper włoski herbata – właściwości

Zaparzone suszone ziele kopru włoskiego stosowane jest na:

  • gazy – rozkurcza mięśnie gładkie, łagodzi ból,  
  • kaszel – rozrzedza wydzielinę w układzie oddechowym, ułatwia odkrztuszanie,
  • problemy z trawieniem – napar zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych,
  • zgagę,
  • spowolniony metabolizm,
  • „smoczy oddech” (brzydki zapach z ust).

Napar należy parzyć 10 minut pod przykryciem, aby olejki eteryczne nie ulotniły się. Można pić 2-3 napary dziennie, nie więcej.

Podobnie do naparu działa sok z kopru włoskiego, który przygotowuje się z bulwy rośliny.

Owoc kopru włoskiego: właściwości

Olejek z owocu kopru włoskiego wykazuje działanie antybakteryjne. Działa też przeciwoksydacyjnie. Owoce można także zaparzać – taki napar działa podobnie do naparu z suszu z kopru.

Koper włoski nasiona właściwości

Nasiona kopru włoskiego mają wyraźny anyżowy aromat. Używane są do przyprawiania ciast, mięs, ryb, a nawet lodów czy alkoholi i mieszanek ziołowych. Gdy suszone nasiona są świeże, mają  brązową lub zieloną barwę, ale z upływem czasu stają się coraz ciemniejsze. Do celów kulinarnych najlepiej używać zielonych nasion.

Olejek z nasion kopru włoskiego wykazuje działanie antybakteryjne. Nasiona można zaparzać podobnie do suszu.

Koper włoski bulwa – właściwości

Bulwa kopru włoskiego jest chrupiąca i można ją dusić, smażyć lub jeść na surowo. W kuchni śródziemnomorskiej najczęściej wykorzystuje się bulwy i liście. Gotuje się je lub stosuje na surowo, jako dodatek do warzyw, makaronów i sałatek. Sprawdź, co zrobić z kopru włoskiego.

Z bulw pozyskuje się sok, który działa bardzo podobnie do naparu z suszu czy nasion fenkułu.

Koper włoski bulwy właściwościfot. Koper włoski bulwy właściwości/ Adobe Stock, Yaruniv-Studio

Lecznicze właściwości kopru włoskiego

Olejki eteryczne pozyskiwane z kopru włoskiego mają nie tylko kulinarne właściwości. W badaniach naukowych udało się stwierdzić, że mają też:

  • działanie przeciwzakrzepowe – jednym z tak działających składników rośliny jest anetol,
  • działanie przeciwzapalne – tak działa wyciąg z owoców, osłabia też reakcję alergiczną typu IV,
  • działanie przeciwcukrzycowe – olejki eteryczne z kopru włoskiego potrafić obniżać poziom cukru we krwi,
  • działanie hepatoprotekcyjne – olejki eteryczne z tej rośliny mogą chronić wątrobę, obniżając AST, ALP, ALT i bilirubinę,
  • działanie estrogenne – wykorzystywano je od wieków, podają wyciągi z kopru włoskiego na zwiększenie laktacji, wywołanie miesiączki, ułatwienie porodu, złagodzenie męskiego przekwitania i zwiększenie libido. Działanie estrogenne wykazuje anetol.

W pewnym badaniu zaobserwowano, że metanolowy ekstrakt z kopru włoskiego działa przeciwnowotworowo w przypadku czerniaka typu B16F10 i chroni niektóre komórki układu odpornościowego (limfocyty).

Z kolei kremy z olejkami z kopru włoskiego powstrzymują porost włosów, co potwierdzono w badaniu na osobach cierpiących na hirsutyzm.

Niestety większość z leczniczych właściwości kopru włoskiego odkryto w badaniach in vitro lub na zwierzętach, dlatego nie można tych wniosków przenosić bezpośrednio na ludzi. Tym bardziej nie należy leczyć się olejkami eterycznymi z kopru na własną rękę.

Uwaga! Roślina zawiera estragol, który oskarżany jest o działanie rakotwórcze i genotoksyczne, dlatego nie powinno się jej stosować u dzieci poniżej 4. roku życia oraz u ciężarnych i karmiących piersią.

Źródła:
1. Manzoor A. Rather, Bilal A. Dar, Shahnawaz N. Sofi, Bilal A. Bhat,
Mushtaq A. Qurishi „Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety” 2011, Arabian Journal of Chemistry
2. myfooddata.com, USDA

Czytaj także:
Jak działa koper włoski na włosy?
Przepis na polędwiczki z koprem włoskim
Warzywa i owoce, które warto jeść jesienią, w tym koper włoski!

Redakcja poleca

REKLAMA