1. Królik
Kaloryczność w 100 g: 156 kcal
Co zawiera? Witamina B12 – uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek i jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój komórek nerwowych.
Dla kogo? Lekkostrawne i delikatne mięso, rzadko wywołuje alergię, dlatego nadaje się dla niemowląt i małych dzieci.
2. Kurczak (tuszka)
Kaloryczność w 100 g: 202 kcal
Co zawiera? Kwasy tłuszczowe omega-6 – zapobiegają miażdżycy, udarom i zawałom. Witamina PP – niacyna – odpowiada m.in. za przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów.
Dla kogo? Mięso kurczaka (pieczone lub gotowane bez skórki) warto polecić osobom żyjącym w ciągłym napięciu i stresie, uczącym się, pracującym umysłowo.
3. Indyk
Kaloryczność w 100 g: 129 kcal
Co zawiera? Kwas foliowy – zapobiega wadom rozwojowym u płodu. Witamina D – m.in. dbająca o kości i wzmacniająca układ odpornościowy.
Dla kogo? To niskokaloryczne mięso zaleca się szczególnie kobietom w ciąży, a także paniom w wieku okołomenopauzalnym, seniorom oraz osobom dbającym o linię.
4. Cielęcina (łopatka)
Kaloryczność w 100 g: 106 kcal
Co zawiera? Witamina B2 – ryboflawina – niezbędna dla układu nerwowego i pokarmowego. Potas – obniżający ciśnienie tętnicze krwi. Jod – przyspiesza przemianę materii.
Dla kogo? Ma mało tłuszczu, a dużo pełnowartościowego białka, idealna dla rekonwalescentów. Gotowana cielęcina wskazana jest zwłaszcza przy chorobach przewodu pokarmowego.
5. Wołowina (polędwica)
Kaloryczność w 100 g: 113 kcal
Co zawiera? Żelazo – niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek i zapobiegające niedokrwistości. Cynk – potrzebny do prawidłowej pracy układu odpornościowego.
Dla kogo? Jest dobrym urozmaiceniem menu osób zagrożonych anemią, np. pacjentów onkologicznych oraz kobiet miesiączkujących i w ciąży.
6. Wieprzowina (schab)
Kaloryczność w 100 g: 175 kcal
Co zawiera? Witamina B1 – potrzebna do trawienia i przyswajania węglowodanów, prawidłowej pracy mięśni oraz funkcjonowania układu nerwowego.
Dla kogo? Ma dużo niezdrowych tłuszczów. W małych ilościach i nie częściej niż raz w tygodniu mogą je jeść osoby ciężko pracujące fizycznie lub intensywnie trenujące.
Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:
Co jeść przy przeziębieniu?
10 powodów, dla których warto jeść ryby