Kalarepie przypisywane są najróżniejsze właściwości, gdyż jest to warzywo odżywcze i bogate w składniki, którym przypisuje się prozdrowotne działanie. Problem polega tylko na tym, że większości z nich nie udowodniono naukowo. Dlatego kalarepę należy traktować jak cenny składnik diety, a nie remedium na różne dolegliwości.
Spis treści:
- Wartości odżywcze kalarepy
- Kalarepa: właściwości zdrowotne i lecznicze
- Właściwości kiszonej kalarepy
- Liście kalarepy – właściwości
Wartości odżywcze kalarepy
100 gramów kalarepy zawiera następujące składniki odżywcze:
- kalorie: 27 kcal
- białko: 1,7 g
- węglowodany: 6,2 g
- błonnik: 3,6 g
- wapń: 24 mg
- magnez: 19 mg
- fosfor: 46 mg
- potas: 350 mg
- sód: 20 mg
- witamina C: 62 mg
- beta-karoten: 22µg
- kwas foliowy: 16 µg
Kalarepa: właściwości zdrowotne i lecznicze
Jedzenie kalarepy, ze względu jej na bogaty profil odżywczy, może przynosić wiele zdrowotnych korzyści. Na przykład może wspomagać leczenie otyłości wzmacniać kości, poprawiać zdrowie jelit i wzrok oraz odporność.
Kalarepa jest niskokaloryczna, zawiera w błonnik pokarmowy, a indeks glikemiczny kalarepy jest niski. Błonnik potrzebuje czasu, aby się rozłożyć i spowalnia trawienie, dzięki czemu kalarepa syci na dłuższy czas, co może zapobiegać zjadaniu zbyt wielu kalorii. Ponadto kalarepa jest bogata w fitochemikalia, takie jak glukozynolany i karotenoidy, które pomagają kontrolować gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Przeciwutleniające i antyadipogenne działanie ekstraktu z kiełków kalarepy może teoretycznie pomagać w zwalczaniu otyłości.
Podobnie jak inne warzywa kapustne bogata w błonnik pokarmowy kalarepa poprawia trawienie i pomaga w wypróżnianiu. Zmniejsza ryzyko zaparć, skurczów i wzdęć, a przy tym jest doskonałą pożywką dla zdrowych bakterii jelitowych.
150 g kalarepy dostarcza więcej potasu niż średni banan! Dzięki temu uznaje się ją za korzystną dla osób, które powinny kontrolować swoje ciśnienie krwi. Potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, zmniejszając stres i obciążenie układu sercowo-naczyniowego. Obniża napięcie naczyń krwionośnych i tętnic. Ponadto kalarepa nie zawiera wiele sodu, który z kolei podnosi ciśnienie krwi.
Kalarepa ma dużą zawartość antocyjanów – szczególnie dużo jest ich w purpurowej odmianie kalarepy. Tymczasem spożywanie antocyjanów wraz z dietą może zmniejszać ryzyko zawału serca i sztywności tętnic.
Witamina A lub beta-karoten pomagają utrzymać nawilżenie rogówki i chronią przed jej owrzodzeniem i niewyraźnym widzeniem. Beta-karoten pomaga również w poprawie widzenia w nocy.
Włączenie kalarepy do diety pozwala na pokrycie dziennej zalecanej dawki witaminy C. Przyjmowanie odpowiednich ilości tej witaminy zapewnia odpowiednią produkcję cytokin i limfocytów, które zwalczają infekcje. Ponadto witamina C może zwiększyć biosyntezę kolagenu, promować nawilżenie skóry i chronić skórę przed promieniowaniem UV.
Czy kalarepa jest zdrowa?
Jak widać z powyższej argumentacji – tak, jest zdrowa. Jednak w jej właściwości lecznicze nie można wierzyć bezkrytycznie. Naukowcy są zgodni: nie ma wystarczających naukowych dowodów na to, by stwierdzić, że kalarepa skutecznie zapobiega lub pomaga w leczeniu następujących chorób:
- raka,
- chorób serca,
- chorób zapalnych jelit (np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Leśniowskiego-Crohna).
- zaparć,
- cukrzycy,
- dny moczanowej,
- hemoroidów,
- objawów menopauzy,
- wysokiego poziomu cholesterolu,
- chorób wątroby,
- rwy kulszowej,
- szkorbutu,
- otyłości,
- łysienia,
- i innych schorzeń, których leczenie przypisywane jest kalarepie.
Skutki uboczne jedzenia kalarepy
Spożywana w normalnych, spożywczych ilościach kalarepa jest bezpieczna, ale przy zwiększonym spożyciu może wywoływać gazy. Nie wiadomo jednak, czy kalarepa jest bezpieczna i czy nie wywołuje skutków ubocznych, jeśli przyjmuje się ją lub wyciągi z niej w ilościach leczniczych (dużych). Podobnie jest ze stosowaniem kalarepy lub robionych z niej preparatów na skórę: nie ma wystarczających wiarygodnych informacji, aby wiedzieć, czy tak stosowana jest w pełni bezpieczna.
Właściwości kiszonej kalarepy
Kiszona kalarepa ma wszystkie zalety surowej czy gotowanej, ale ma nad nimi pewną przewagę. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które są świetnymi probiotykami i wspierają prawidłową florę bakteryjną jelit. Dzięki niej prawidłowo może przebiegać trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a organizm skutecznie broni się przed infekcjami.
Przepis na kiszoną kalarepę jest prosty, a ona sama jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które m.in. wspomagają metabolizm i działanie układu nerwowego. Jest też mniej kaloryczna od surowej czy gotowanej, gdyż bakterie podczas kiszenia przekształcają część cukrów w kwas mlekowy.
Liście kalarepy – właściwości
Liście kalarepy są jadalne, podobnie jak ich łodyżki. Mają interesujący, głęboki, lekko gorzki smak. Są też bogate w witaminę C (jak wszystkie ciemnozielone warzywa liściaste) i błonnik oraz przeciwutleniacze. Są też niskokaloryczne. Można je jeść na surowo w sałatkach, smażyć lub jeść sparzone.
Pierwsze listki kalarepy można zbierać już po 6 tygodniach od zasiewu. Najsmaczniejsze są te młode zbierane wiosną lub jesienią. Aby bulwa kalarepy rosła dalej, nie należy zbierać więcej niż 1/3 liści. Tak zebrane listki są najlepsze do sałatek, jadane na surowo czy tylko z dressingiem. Starsze liście, zbierane latem, lepiej podgotować lub podsmażyć.
Źródło: webmd.com
Czytaj także:
3 przepisy na to, co można zrobić z kalarepy
Właściwości rabarbaru – jeść go czy unikać?
Jakie właściwości ma kardamon?