Poznaj całą prawdę na temat jedzenia z mikrofali!
Jedzenie z mikrofali jest zdrowe
PRAWDA Jedzenie, które przyrządzamy w kuchence mikrofalowej nie traci swoich właściwości odżywczych. Promieniowanie o częstotliwości stosowanej w mikrofalówkach nie rozrywa wiązań związków chemicznych. Mikrofale powodują tylko tzw. rezonans rotacyjny cząsteczek wody. To znaczy, że te ostatnie pod wpływem promieniowania zaczynają drgać i wydzielają ciepło, które ogrzewa potrawę.Mikrofale nie niszczą witamin i enzymów
PRAWDA Z badań porównawczych wynika, że w potrawie przygotowywanej w mikrofalówce zostaje zachowane:- 7% więcej witaminy C niż podczas tradycyjnego gotowania
- 28–50% więcej witaminy B1
- 20% więcej witaminy A
Kuchenka mikrofalowa jest rakotwórcza
MIT Takie obawy budzi promieniowanie elektromagnetyczne, które emituje kuchenka mikrofalowa. Tymczasem jest ona tak skonstruowana, że mikrofale nie mają szans, by wydostać się na zewnątrz. A poza tym pole elektromagnetyczne we wnętrzu kuchenki nie jest tak silne, by mogło uszkodzić DNA naszych komórek.Potrawy przygotowywane w mikrofalówkach są wolne od substancji toksycznych
PRAWDA Badania naukowe nie potwierdziły szkodliwego wpływu mikrofali na jedzenie. Ale trzeba pamiętać, że potrawy można przyrządzać i podgrzewać w kuchence tylko w odpowiednich naczyniach, najlepiej szklanych lub plastikowych.Rozmrażanie jedzenia w mikrofalówce powoduje namnażanie się bakterii
MIT Rozmrażanie trzeba przeprowadzać jednak zgodnie z instrukcją dołączoną do kuchenki. Udowodniono również, że mikrofale mają właściwości dezynfekujące: można na przykład sterylizować w nich butelki dla niemowląt.Kuchenki mikrofalowe nie są bezpieczne dla osób z rozrusznikiem serca
MIT Wbrew obiegowym opiniom z badań naukowych wynika, że mikrofale nie zakłócają pracy rozruszników serca.Dowiedz się więcej:
3 sposoby na szybkie wyszorowanie mikrofalówki
Jak piec ciasta w piekarniku? Kilka prostych zasad
Jak wybrać dobry piekarnik?
Jak piec ciasta w piekarniku? Kilka prostych zasad
Jak wybrać dobry piekarnik?