Grzyby cenione są za swój smak oraz aromat. To w nich występuje wiele substancji prozdrowotnych, które wykorzystywane są w medycynie. Przekonaj się sama, jakie wartości odżywcze mają grzyby.
Spis treści:
Grzyby – właściwości odżywcze
W około 80% grzyby składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne. Bogate są w błonnik, który pełni szczególną funkcję podczas procesu trawienia. Błonnik poprawia również działanie jelit i zapobiega zaparciom. W niektórych grzybach stwierdzono również beta-glukany, które stymulują układ immunologiczny oraz stosowane są w terapii chorób nowotworowych. Obniżają również poziom cholesterolu.
Poza tym grzyby zawierają również:
- tłuszcze – zawierają niewiele tłuszczów, jednakże stosunek kwasów tłuszczowych wielonasyconych do nasyconych jest korzystny,
- białko – grzyby jadalne posiadają źródło białka. W ich skład wchodzą aminokwasy egzogenne. Ponadto białko grzybów charakteryzuje się przyswajalnością, dlatego mogą być one zamiennikiem mięsa,
- chitynę – substancja ta nie jest trawiona przez kwasy żołądkowe, dlatego grzyby zalegają długo w żołądku. Powodować mogą bóle brzucha lub wątroby.
Czy grzyby mają witaminy?
W grzybach leśnych znajdują się witaminy, takie jak:
- witaminy z grupy B – czyli B2, B3 i B9. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Dużo witaminy B mają również pieczarki dwuzarodnikowe, zimowka aksamitnotrzonowa, boczniak ostrygowaty oraz twardziak jadalny,
- witamina A – występuje w postaci karotenu, co widać w kurkach, gdyż są pomarańczowe,
- oraz witaminy C, B1 oraz B12, D i E.
Ponadto grzyby są źródłem składników mineralnych, czyli:
- fosforu,
- potasu,
- wapnia,
- magnezu.
Czy grzyby są zdrowe?
Jeśli chodzi o grzyby leśne, to w kontekście zawartości składników odżywczych borowik szlachetny oraz koźlarz babka mają więcej potasu niż inne grzyby. Natomiast maślak zwyczajny ma dużą zawartość witamin. Jeśli chodzi o boczniaka, to dostarcza on więcej miedzi niż inne grzyby. Jednakże nie są one bardzo istotne w naszej diecie. Grzyby leśne rzadko spożywa się poza sezonem. Warto zapamiętać, że zawierają one również metale ciężkie, a ich działanie jest niepożądane.
Czytaj także:
Czy grzyby są zdrowe?
Czy dzieci mogą jeść grzyby - zalety zdrowotne grzybów
Zdaniem dietetyka: Czy warto jeść grzyby?