Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Witaminy i minerały

Jakie wartości odżywcze mają grzyby fot. Adobe Stock/New Africa
Wartości odżywcze grzybów różnią się od siebie w zależności od ich gatunku. Mają dużą zawartość wody, a ich wartość odżywcza podstawowo składa się z błonnika pokarmowego oraz łatwo przyswajalnych białek. Nie dość, że są nisko kaloryczne, to jeszcze zawierają składniki mineralne oraz witaminy. Można by rzec, że mają wiele pozytywnych właściwości!
/ 03.08.2022 14:12
Jakie wartości odżywcze mają grzyby fot. Adobe Stock/New Africa

Grzyby cenione są za swój smak oraz aromat. To w nich występuje wiele substancji prozdrowotnych, które wykorzystywane są w medycynie. Przekonaj się sama, jakie wartości odżywcze mają grzyby.

Spis treści:

  1. Grzyby – właściwości odżywcze
  2. Czy grzyby mają witaminy?
  3. Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby – właściwości odżywcze

W około 80% grzyby składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne. Bogate są w błonnik, który pełni szczególną funkcję podczas procesu trawienia. Błonnik poprawia również działanie jelit i zapobiega zaparciom. W niektórych grzybach stwierdzono również beta-glukany, które stymulują układ immunologiczny oraz stosowane są w terapii chorób nowotworowych. Obniżają również poziom cholesterolu.

Poza tym grzyby zawierają również:

  • tłuszcze – zawierają niewiele tłuszczów, jednakże stosunek kwasów tłuszczowych wielonasyconych do nasyconych jest korzystny,
  • białko – grzyby jadalne posiadają źródło białka. W ich skład wchodzą aminokwasy egzogenne. Ponadto białko grzybów charakteryzuje się przyswajalnością, dlatego mogą być one zamiennikiem mięsa,
  • chitynę – substancja ta nie jest trawiona przez kwasy żołądkowe, dlatego grzyby zalegają długo w żołądku. Powodować mogą bóle brzucha lub wątroby.

Czy grzyby mają witaminy?

W grzybach leśnych znajdują się witaminy, takie jak:

  • witaminy z grupy B – czyli B2, B3 i B9. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Dużo witaminy B mają również pieczarki dwuzarodnikowe, zimowka aksamitnotrzonowa, boczniak ostrygowaty oraz twardziak jadalny,
  • witamina A – występuje w postaci karotenu, co widać w kurkach, gdyż są pomarańczowe,
  • oraz witaminy C, B1 oraz B12, D i E.

Ponadto grzyby są źródłem składników mineralnych, czyli:

  • fosforu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • magnezu.

Czy grzyby są zdrowe?

Jeśli chodzi o grzyby leśne, to w kontekście zawartości składników odżywczych borowik szlachetny oraz koźlarz babka mają więcej potasu niż inne grzyby. Natomiast maślak zwyczajny ma dużą zawartość witamin. Jeśli chodzi o boczniaka, to dostarcza on więcej miedzi niż inne grzyby. Jednakże nie są one bardzo istotne w naszej diecie. Grzyby leśne rzadko spożywa się poza sezonem. Warto zapamiętać, że zawierają one również metale ciężkie, a ich działanie jest niepożądane.

Czytaj także:
Czy grzyby są zdrowe?
Czy dzieci mogą jeść grzyby - zalety zdrowotne grzybów
Zdaniem dietetyka: Czy warto jeść grzyby?

Redakcja poleca

REKLAMA