Jakie wartości odżywcze mają grzyby fot. Adobe Stock/New Africa

Jakie wartości odżywcze mają grzyby?

Wartości odżywcze grzybów różnią się od siebie w zależności od ich gatunku. Mają dużą zawartość wody, a ich wartość odżywcza podstawowo składa się z błonnika pokarmowego oraz łatwo przyswajalnych białek. Nie dość, że są nisko kaloryczne, to jeszcze zawierają składniki mineralne oraz witaminy. Można by rzec, że mają wiele pozytywnych właściwości!
Jakie wartości odżywcze mają grzyby fot. Adobe Stock/New Africa

Grzyby cenione są za swój smak oraz aromat. To w nich występuje wiele substancji prozdrowotnych, które wykorzystywane są w medycynie. Przekonaj się sama, jakie wartości odżywcze mają grzyby.

Spis treści:

  1. Grzyby – właściwości odżywcze
  2. Czy grzyby mają witaminy?
  3. Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby – właściwości odżywcze

W około 80% grzyby składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne. Bogate są w błonnik, który pełni szczególną funkcję podczas procesu trawienia. Błonnik poprawia również działanie jelit i zapobiega zaparciom. W niektórych grzybach stwierdzono również beta-glukany, które stymulują układ immunologiczny oraz stosowane są w terapii chorób nowotworowych. Obniżają również poziom cholesterolu.

Poza tym grzyby zawierają również:

  • tłuszcze – zawierają niewiele tłuszczów, jednakże stosunek kwasów tłuszczowych wielonasyconych do nasyconych jest korzystny,
  • białko – grzyby jadalne posiadają źródło białka. W ich skład wchodzą aminokwasy egzogenne. Ponadto białko grzybów charakteryzuje się przyswajalnością, dlatego mogą być one zamiennikiem mięsa,
  • chitynę – substancja ta nie jest trawiona przez kwasy żołądkowe, dlatego grzyby zalegają długo w żołądku. Powodować mogą bóle brzucha lub wątroby.

Czy grzyby mają witaminy?

W grzybach leśnych znajdują się witaminy, takie jak:

  • witaminy z grupy B – czyli B2, B3 i B9. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Dużo witaminy B mają również pieczarki dwuzarodnikowe, zimowka aksamitnotrzonowa, boczniak ostrygowaty oraz twardziak jadalny,
  • witamina A – występuje w postaci karotenu, co widać w kurkach, gdyż są pomarańczowe,
  • oraz witaminy C, B1 oraz B12, D i E.

Ponadto grzyby są źródłem składników mineralnych, czyli:

  • fosforu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • magnezu.

Czy grzyby są zdrowe?

Jeśli chodzi o grzyby leśne, to w kontekście zawartości składników odżywczych borowik szlachetny oraz koźlarz babka mają więcej potasu niż inne grzyby. Natomiast maślak zwyczajny ma dużą zawartość witamin. Jeśli chodzi o boczniaka, to dostarcza on więcej miedzi niż inne grzyby. Jednakże nie są one bardzo istotne w naszej diecie. Grzyby leśne rzadko spożywa się poza sezonem. Warto zapamiętać, że zawierają one również metale ciężkie, a ich działanie jest niepożądane.


Czytaj także: