Pieczywo zawierające gluten

Jakie produkty zbożowe i mleczne wybierać?

Oczywiste jest, że produkty zbożowe i mleczne powinny znaleźć się w naszej diecie. Jednak jakie produkty wybrać najlepiej? Czy kolor pieczywa powinien decydować o naszym wyborze? Czy dorośli powinni spożywać mleko? Jakich produktów mlecznych się wystrzegać?
/ 22.12.2016 14:06
Pieczywo zawierające gluten

Czym kierować się przy wyborze pieczywa?

Pieczywo produkowane jest z różnych gatunków zbóż. Pełnoziarniste pieczywo zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Jest najlepszym źródłem błonnika pokarmowego i witamin z grupy B.

Wybierając pieczywo, powinniśmy się kierować jego składem. Kolor pieczywa nie świadczy o jego jakości. Dodatek karmelu sprawia złudne wrażenie, że jest to pieczywo razowe. W diecie wykluczamy jedynie produkty cukiernicze, rogale, chałki, słodkie i maślane bułki, białe pszenne bułki i zwykły chleb, bagietki. Chrupkie pieczywo jest dobrym rozwiązaniem w diecie redukcyjnej, jeśli wyprodukowane jest z pełnego ziarna, jako pieczywo razowe.

Kasze, makarony i ryż – czy powinny zostać w diecie?

Produkty zbożowe, to także kasze, makarony i ryż. Wybierając produkt z tej grupy, w pierwszej kolejności powinny znaleźć się grube kasze (np. gryczana, perłowa pęczak), następnie kasza manna, jaglana i jęczmienna. Kasze są produktami wysokokalorycznymi, dlatego powinno się ograniczać ich ilość w potrawach, do 100 gram po ugotowaniu.

Dobrym rozwiązaniem na posiłek śniadaniowy są płatki zbożowe. Jednak istnieje wiele ich rodzajów. W diecie wyklucza się gotowe produkty typu instant, kukurydziane i musli.

Zobacz także: Produkty zbożowe - dlaczego są zdrowe?

Jakie produkty mleczne wybierać?

Mleko jest naturalnym produktem zwierzęcym, niezbędnym do prawidłowego wzrostu kości. Pełne mleko i produkty mleczne są wysokotłuszczowymi produktami spożywczymi polecanymi jedynie małym dzieciom. Dorośli powinni spożywać tylko niskotłuszczowe produkty z tej grupy, do których należy: niskotłuszczowy lub 0% kefir, maślanka, chudy twaróg i naturalny odtłuszczony jogurt. Wszelkie tłuste, dosładzane, smakowe i słodkie mleko acidofile należy wykluczyć w diecie niskokalorycznej.

Jakich produktów mlecznych unikać?

Mleko smakowe, owocowe jogurty, kefiry i maślanki, pomimo tego, że mogą być niskotłuszczowe, mają wysoką kaloryczność ze względu na dodany w nich cukier. Mleko acidofilne zawiera bakterie Lactobacillus acidophilus, stabilizujące florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Podobne działanie mają produkty fermentowane i jogurt. W grupie produktów mlecznych wykluczamy:

  • Tłuste, pełne mleko
  • Twarde sery np. parmezan
  • Serki topione (jeśli w małych ilościach nie zastępujemy nimi masła do smarowania pieczywa)
  • Ser typu feta
  • Mozzarellę
  • Serki homogenizowane
  • Tłuste i półtłuste sery twarogowe
  • Mleko smakowe
  • Owocowe jogurty, maślanki
  • Śmietanę

Zobacz także: Dlaczego warto spożywać mleczne napoje fermentowane?

Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.