Jak witaminy i składniki mineralne wpływają na piękne włosy?

Włosy potrzebują nie tylko właściwych kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji. Aby były zdrowe i lśniące, należy zadbać o odpowiednią dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne.
Brak odpowiednich witamin i minerałów może spowodować, że włosy tracą blask i stają się suche i zniszczone. Czasem stosowanie odżywek to zdecydowanie za mało, by ich kondycja się poprawiła. Jak jednak się zorientować, jakich składników potrzebują nasze włosy?
/ 21.03.2011 10:22
Włosy potrzebują nie tylko właściwych kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji. Aby były zdrowe i lśniące, należy zadbać o odpowiednią dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne.

Odpowiednia dieta

Włosy potrzebują nie tylko właściwych kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji. Aby były zdrowe i lśniące, należy zadbać o odpowiednią dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne.

Zobacz też: Domowe sposoby na włosy suche i tłuste

Cynk i selen

Włosy tracą połysk i sprężystość, są skłonne do przetłuszczania się, często pojawia się łupież i świąd skóry – włosom brakuje cynku i selenu. Znaleźć go można w cebuli, czosnku, pomidorach, jajach, wątróbce, rybach, owocach morza.

Krzem

Włosy są matowe, słabe, trudne do rozczesywania i układania, pojawia się łupież oraz podrażnienia skóry głowy – włosom brakuje krzemu. Zawiera go mleko, kukurydza, ziemniaki, migdały, jabłka, śliwki, fasola, szpinak, szparagi, chrzan, pokrzywa.

Miedź i mangan

Włosy bardzo wolno rosną, tracą naturalny barwnik, pojawiają się pojedyncze siwe pasma – brakuje miedzi i manganu. Znajduje się on w szpinaku, otrębach, orzechach, soi, zielonej herbacie.

Magnez

Włosy są kruche, wysuszone, mają rozdwojone końcówki, nadmiernie wypadają – brakuje magnezu. Zawiera go kasza gryczana, kakao, migdały, pestki dyni.

Zobacz też: Włosy – najzdrowsze wzmacniane od wewnątrz

Wapń

Końcówki się rozdwajają, włosy wyglądają jak siano, łuski są rozchylone, więc włosy łatwo wchłaniają zanieczyszczenia – brak wapnia. Znajduje się on w mleku, serach białych i żółtych, jogurtach, jajkach, brokułach.

Żelazo

Włosy wolniej odrastają i regenerują się, mają osłabione cebulki – niedobór żelaza. Znajduje się on w pomidorach, płatkach śniadaniowych, soi, fasoli, bobie, drobiu, wołowinie, jajach, drożdżach, orzechach.

Witamina A

Jeśli są kruche, matowe i wysuszone, o rozdwajających się końcówkach – brak witaminy A. Zawierają ją żółte i zielone warzywa, masło, mleko, jaja.

Witamina E

Włosy tracą połysk, rozdwajają się i wypadają – oznacza to brak witaminy E. Zawierają ją kiełki zbóż, warzywa liściowe, groch, otręby.

Witamina H

Jeśli włosy przetłuszczają się – brak witaminy H. Znajduje się ona w mleku, warzywach strączkowych, jajach.

Fragment pochodzi z książki „Bądź piękną po czterdziestce” autorstwa Grażyny Łoś, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.

Redakcja poleca

REKLAMA