Jak uniknąć przejedzenia w święta?

Co roku ta sama historia? Nie myślimy o kaloriach, ciesząc się smakiem pierogów, kapusty z grzybami czy makowca. W takiej sytuacji bardzo łatwo o przejedzenie. Jak mu zapobiec?
/ 18.12.2012 11:59

Świąteczne przejedzenie

W święta zachowaj umiar

Zgodnie z tradycją podczas wigilijnej kolacji trzeba posmakować wszystkich dwunastu potraw, by zagwarantować sobie pomyślność na kolejny rok. Jednak skosztowanie ich wszystkich jest sporym wyzwaniem dla naszego żołądka. Dlatego już w trakcie przygotowywania świątecznych dań warto też zadbać o właściwe przyprawienie jedzenia. Dolegliwościom trawiennym możemy zapobiec dodając do potraw na przykład ułatwiający trawienie kminek, majeranek, rozmaryn lub tymianek, a także przyprawy korzenne.

Podczas posiłków powinniśmy natomiast przede wszystkim pamiętać o tym, by jeść powoli i starannie przeżuwać każdy kęs. Jeśli postanowimy podjąć wyzwanie spróbowania wszystkich wigilijnych potraw, nakładajmy sobie na talerz niewielkie porcje. – W Święta warto też zrezygnować z gazowanych i dosładzanych napojów – są źródłem niepotrzebnych, pustych kalorii, a dodatkowo mogą powodować zgagę i wzdęcia. Zamiast nich lepiej wybrać tradycyjny domowy kompot z suszu, który wspomaga trawienie albo po prostu niegazowaną wodę mineralną – radzi lek. med. Jarosław Juska, specjalista chorób wewnętrznych z poznańskiego Szpitala Med Polonia.

Postarajmy się także nie spędzać całego czasu siedząc. Warto przynajmniej raz na jakiś czas wstać od stołu, a jeszcze lepiej wybrać się na spacer. Podczas świątecznych posiłków róbmy też sobie przerwy. Pamiętajmy, że nasz mózg potrzebuje nawet 20 minut, żeby zarejestrować uczucie sytości. –Zwróćmy uwagę na sygnały, które już podczas jedzenia wysyła nasz organizm. Jeśli nagle mamy poczucie duszności, robi nam się gorąco, zaczynamy się pocić lub robimy się senni, to znak, że powinniśmy odstawić talerz.

Zobacz też: Święta bez dodatkowych kilogramów

Domowe sposoby na żołądek

Jeśli mimo wszystko zapędzimy się w delektowaniu się smakołykami, warto wypróbować kilka domowych sposobów na złagodzenie dolegliwości gastrycznych. Częstym skutkiem przejedzenia lub spożywania dużej ilości pikantnych potraw jest zgaga, polegająca na cofaniu się kwasów żołądkowych do gardła. – Na tę dolegliwość pomoże wypicie około pół szklanki mleka lub ciepłej przegotowanej wody, co pozwoli zobojętnić kwasy powodujące nieprzyjemne pieczenie w przełyku. Zgagę pomaga także łagodzić picie naparu z nasion siemienia lnianego. Można też zjeść garść orzechów laskowych albo migdałów – podpowiada J. Juska.

Groch z kapustą, bigos i inne „ciężkie” potrawy, a także słodkie gazowane napoje to główni winowajcy w przypadku wzdęć i niestrawności. Jeśli te dolegliwości nam dokuczają, powinniśmy przede wszystkim wspomóc nasz żołądek w trawieniu. Najważniejsze, by na kilka kolejnych godzin zrezygnować z jedzenia i pić dużo niegazowanej lub przegotowanej wody. – Łagodzić nieprzyjemne objawy pomagają także herbaty i napary ziołowe, na przykład z mięty, rumianku lub kopru włoskiego.

Tak charakterystyczne dla Bożego Narodzenia długotrwałe biesiadowanie przy stole nie zawsze jest niestety przyjemne dla naszego żołądka. Dlatego warto już od początku wigilijnej wieczerzy trzymać się kilku zasad. A jeśli mimo to dopadną nas żołądkowe dolegliwości? Zanim sięgniemy po preparaty z apteki wypróbujmy kilka domowych sposobów.

Polecamy: Jak odchudzić potrawy wigilijne?

Źródło: Materiały prasowe LTM Communitations/asw.

Redakcja poleca

REKLAMA