Jak czytać oznakowanie jaj?

Na jajkach, które kupujemy w sklepach w Polsce muszą znajdować się odpowiednie oznaczenia. O czym informują nas oznakowane tajemniczo literami i cyframi jajka? Jak informacje z oznaczeń na skorupce jajka mogą pomóc zwykłemu konsumentowi w wyborze?
/ 11.07.2011 16:42
Jak czytać oznakowanie jaj?

Od początku – czyli od jaja

Ktoś mógłby powiedzieć, że z jajkami nie ma problemu – jajko jakie jest, każdy widzi. Jednak wraz z wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej na tych produktach żywnościowych pojawiły się litery i cyfry o nie zawsze jasnym znaczeniu.

W całej Unii istnieje jednolity sposób oznaczania jajek przeznaczonych do handlu detalicznego. Na każdą sztukę producent nanosi specjalny kod, w którym pod symbolami liczbowymi i literowymi ukryta zostaje informacja o jakości produktu, o tym gdzie i w jaki sposób został wyprodukowany.

Przykładowy kod wygląda następująco:

1-PL-55667788

3, 2, 1, 0  start!

Najważniejsza, z punktu widzenia konsumenta, jest pierwsza cyfra z oznaczenia widniejącego na skorupce jajka. Dowiadujemy się z niej, w jakich warunkach jest hodowana kura, której jajka będziemy jeść:

0 – jajka z produkcji ekologicznej,

1 – jajka od kur, które mają wolny wybieg (to znaczy, że mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz),

2 – jajka z chowu ściółkowego (mogą poruszać się wolno po całym kurniku),

3 –jajka pochodzące z chowu klatkowego.

Najlepsze i najdroższe są jaja ekologiczne, kury z takich hodowli mają wolny wybieg, w którym mogą dziobać trawę, karma, którą jedzą jest ekologiczna. Kury te nie są sztucznie stymulowane do jak największej nieśności, więc jajek może być trochę mniej, ale będą one smaczniejsze. Najmniej przestrzeni mają kury hodowane w fermach klatkowych, ptak spędza całe życie w jednej niewielkiej klatce, do której dostarcza mu się pokarm i wodę.

Następujące po pierwszej cyfrze dwie litery w oznaczeniu to kraj pochodzenia (np. PL – Polska).

Następne osiem cyfr to oznaczenie zakładu, z którego pochodzą jaja. Są to odpowiednio (po dwie cyfry):

  • kod województwa,
  • kod powiatu,
  • kod zakresu działalności,
  • kod firmy w danym powiecie.

Polecamy: Jajka - fakty i mity

Oznaczenia na opakowaniu

Informacje dotyczące jajek znajdują się nie tylko na skorupkach, lecz również na opakowaniu. Najczęściej umieszcza się oznaczenia dotyczące ich wagi:

  • XL – bardzo duże: 73 g i więcej,
  • L – duże: od 63 g do 73 g,
  • M – średnie: od 53 g do 63 g,
  • S – małe: poniżej 53 g.

Innym oznaczeniem na opakowaniu jest litera A, B lub C. Zwykle w handlu detalicznym dostępne są jajka klasy A, czyli świeże, które nie mają uszkodzonej skorupki. Klasa B to jajka drugiej klasy jakości albo jajka utrwalone (utrwalanie poprzez chłodzenie albo przechowywanie w odpowiedniej mieszaninie gazów o składzie różnym od powietrza); C – jajka niesortowalne, przeznaczone dla przemysłu.

Czy kod jest zawsze potrzebny?

Niektóre jaja mogą być także nieoznakowane. Są to jaja przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, które pochodzą z chowu przydomowego. Mogą być sprzedawane na okolicznych bazarach. Jednak w sklepie każde jajo powinno mieć odpowiednie oznaczenie.

Czytaj też: Czy jajko jest zdrowe?