Jak czytać etykiety?

Międzynarodowy wykaz substancji dodatkowych z jednej strony utrudnia życie, z drugiej świadczy o tym, że producenci są wobec nas lojalni /fot. Shutterstock
Lepszy smak i zapach, dłuższy okres przydatności do spożycia, szybsza produkcja... Tak substancje dodatkowe działają na produkt spożywczy. A jak działają na nas? Jak czytać etykiety żywności, żeby wiedzieć, co mamy na talerzu?
/ 27.04.2011 14:09
Międzynarodowy wykaz substancji dodatkowych z jednej strony utrudnia życie, z drugiej świadczy o tym, że producenci są wobec nas lojalni /fot. Shutterstock

Czym są substancje dodatkowe?

Substancje dodatkowe dodawane są do produktów żywnościowych podczas procesu produkcji w ściśle określonych celach, np. aby przedłużyć trwałość produktu czy usprawnić proces technologiczny jego wytwarzania. Często zdąża się, że jedna substancja spełnia kilka funkcji w produkcie, np. kwas mlekowy podłuża trwałość i wpływa na smak oraz zapach produktu. 

Rodzaj oraz ilość poszczególnych substancji i produktów, do których można je dodawać są dokładnie określone w przepisach

Substancje dodatkowe można podzielić na naturalne, czyli takie, które pozyskano np. z surowców roślinnych (karoten, lecytyna, betanina) oraz wytwarzane przemysłowo. Te ostatnie można podzielić na substancje sztuczne, których odpowiedniki nie występują w naturze oraz identyczne z naturalnymi np. beta karoten.

Polecamy: Czy substancje dodatkowe są bezpieczne?

Czytamy etykiety

Każda substancja dodatkowa, która została dodana do produktu, powinna być odpowiednio oznakowana. Wszystkie substancje z wyjątkiem aromatów posiadają numer E, poprzedzony odpowiednią liczbą.

Wbrew pozorom producenci nie chcą w ten sposób ukryć przed nami prawdziwego składu produktu i utrudnić jego odszyfrowanie. Numery E to międzynarodowy wykaz substancji dodatkowych. Litera E oznacza, że dana substancja jest dozwolona w krajach należących do UE.

Na etykiecie musi znajdować się informacja, czy aromat jest naturalny, czy identyczny z naturalnym. 

Oznaczenia E grupują substancje dodatkowe ze względu na rolę jaką pełnią w produkcie: 

  • Barwniki – E100-199.
  • Konserwanty – E200–299.
  • Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości – E300-399.
  • Emulgatory, stabilizatory – E399-400.
  • Substancje wzmacniające smak i zapach – E600–699.

Czytaj też: Suplementy diety – dużo nie znaczy zdrowo

Autor: dietetyk Agnieszka Kopacz, Kalorynka.pl

Źródło: XIV Konferencja Dyskusyjna z cyklu Fakty i Fikcje w Żywieniu Człowieka, ,,Dodatki do żywności – blaski i cienie", Warszawa, 2006


Redakcja poleca

REKLAMA