POLECAMY

Ile tłuszczów w jedzeniu potrzebują dzieci?

Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem diety dzieci w pierwszych latach życia. Są źródłem energii, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także pomagają w przyswajaniu przez organizm witamin w nim rozpuszczalnych, czyli A, D, E i K.
Ile tłuszczów w jedzeniu potrzebują dzieci?

Dzieci jedzą za mało zdrowych tłuszczów

Odpowiednio zbilansowana dieta dziecka pomaga w jego rozwoju intelektualnym, emocjonalnym i fizycznym. W takiej diecie nie może zabraknąć tłuszczów, które są niezwykle ważne zwłaszcza dla najmłodszych, ponieważ dostarczają im niezbędnej dla wzrostu i rozwoju energii, a także wielu cennych witamin oraz Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).

Tymczasem, jak pokazują badania, tłuszczów w diecie dzieci i niemowląt jest zdecydowanie za mało. Zatem ile i jakie tłuszcze powinny znaleźć się w codziennych posiłkach najmłodszych, żeby zapewnić im to, co niezbędne?

Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem diety dzieci w pierwszych latach życia. Są źródłem energii, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także pomagają w przyswajaniu przez organizm witamin w nim rozpuszczalnych, czyli A, D, E i K. Jednak według badania „Nawyki żywieniowe a stan odżywienia niemowląt w Polsce”, 31 % posiłków jarzynowych i mięsno jarzynowych, przygotowywanych metodami domowymi dla niemowląt 6 miesięcznych oraz 39% posiłków dla dzieci 12-miesięcznych nie zawiera dodatku tłuszczu.

Profesor Piotr Socha uważa, że przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka: "Niewłaściwy skład tłuszczów w diecie dzieci i niemowląt może być spowodowany brakiem wiedzy rodziców, a także przenoszeniem do diety najmłodszych wzorców żywienia dorosłych. Powinniśmy wybierać najlepsze tłuszcze, tzn. nienasycone i zawierające również kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego w diecie najmłodszych istotne są tłuszcze roślinne ponieważ pomagają im zdrowo rosnąć i rozwijać się. Takim idealnym tłuszczem z punktu widzenia diety małego dziecka jest olej rzepakowy. Zawiera on bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy LA (omega-6) oraz alfa-linolenowy ALA (omega-3)".

Zobacz też: Które tłuszcze są zdrowe?

Dlaczego olej rzepakowy?

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zawarte w oleju rzepakowym są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Nasz organizm nie potrafi wytwarzać tych cennych składników, dlatego już od najmłodszych lat powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem, a olej rzepakowy zawiera idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1).

Warto podkreślić, że zaledwie 1-2 łyżki oleju rzepakowego w codziennej diecie malucha, dodane do zupki lub przecieru warzywnego, pokryją zapotrzebowanie dziecka na te ważne składniki.

Jeżeli chodzi o żywienie dzieci, to trzeba zaznaczyć, że olej rzepakowy ma neutralny smak oraz nie ma zapachu, dlatego jest łatwo tolerowany i akceptowany przez dzieci. Można go dodawać już do pierwszych dziecięcych zupek i przecierów jarzynowo-mięsnych, ponieważ może być spożywany już od 6. miesiąca życia. Możemy być także pewni, że nie zmieni smaku potrawy, a uczyni ją zdrowszą dla malucha.

Warto także zauważyć, że mleko matki, które jest pierwszym pokarmem dzieci i którego skład uznawany jest przez wielu naukowców za doskonały, zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega-3 oraz omega-6. Kwasy te odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu, a kwas omega-3 bierze udział w syntezowaniu w organizmie jeszcze jednego niezbędnego każdemu malcowi składnika – kwasu dokozaheksaenowy (DHA), który wspomaga rozwój wzorku u niemowląt do 12. roku życia, a u starszych dzieci przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Dlatego olej rzepakowy, który jest bogaty w te cenne składniki, powinien być spożywany zarówno przez kobiety w ciąży, jak i karmiące piersią, a później wprowadzany do diety dzieci, ponieważ dzięki niemu zapewnimy im prawidłowy wzrost i rozwój.

O tym, jak ważne są tłuszcze w pierwszych latach życia, świadczy zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia, według którego nie należy ograniczać spożycia tłuszczów przez dzieci do 3. roku życia. Jednocześnie WHO zaleca, żeby ok 30-45% całodobowego zapotrzebowania na energię pokrywały tłuszcze roślinne, wśród których najlepszym w żywieniu dzieci jest olej rzepakowy. Wprowadzanie go do diety dzieci i niemowląt ma także korzystne działanie we wczesnej profilaktyce chorób układu krążenia, jak również przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci.

Zobacz też: Dlaczego tłuszcze zwierzęce są niezdrowe?

Źródło: materiał prasowy/mn

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)