Jak czujecie się po pierwszych 10 dniach diety? Przyzwyczaiłyście się już do regularnych posiłków i widzicie pierwsze efekty? A może chodzicie cały czas głodne?
Dzisiaj mamy dla was kolejne 10 dni diety, która różni się od tej pierwszej. Tym razem przygotowała ją dla was mgr Agnieszka Ambroziak dietetyk i diet coach w Centrum Witaland.
Chcecie do nas dołączyć? Tutaj znajdziecie dietę na pierwsze 10 dni
Teraz zaczynamy nowy etap odchudzania, który będzie łączył dietę i regularne ćwiczenia. Poniżej znajdziecie link do planu treningowego, który jest rozpisany na 10 dni. Przygotowała go specjalnie dla nas trenerka Kasia Bigos. W artykule znajdziecie również instruktaż video, który pozwoli wam prawidłowo wykonywać wszystkie ćwiczenia.
Schudnij z nami! Plan treningowy na 10 dni (+ wersja video)
Teraz jednak wróćmy do diety. Dla pewności przypomnimy wam jeszcze ogólne zalecenia:
-
odstępy między posiłkami powinny wynosić 3 godziny
-
pijcie wodę - min. 1,5 litra dziennie
-
możecie wypić dziennie - 2 filiżanki kawy z chudym mlekiem (2%)
-
dodatkowo możecie pić - herbatę czerwoną, zieloną białą i herbatki ziołowe.
DZIEŃ 11
Śniadanie
Frittata z papryką i cukinią:
- jaja kurze (całe) - 2 sztuki
- cukinia - 1/4 sztuki
- papryka czerwona (świeża) - 1/4 sztuki
- olej rzepakowy - 1 łyżeczka
- oregano (suszone) - szczypta
Paprykę i cukinię pokrój w paski, podsmaż na oleju. W miseczce roztrzep jajka i wlej na patelnię do warzyw. Posyp oregano lub innymi ulubionymi ziołami. Podsmaż z dwóch stron.
II śniadanie
Jogurt naturalny z musli i owocem:
- jogurt naturalny (2% tł.) - 150 g małe opakowanie
- gruszka - 1 sztuka
- musli (z rodzynkami i orzechami) - 2 łyżki
Gruszkę pokrój w małe kawałki i wymieszaj wszystkie składniki.
Obiad
Pęczotto z indykiem i kolorowymi warzywami (przepis na 2 porcje):
- bulion warzywny (domowy) - 3 szklanki
- filet z piersi indyka (bez skóry) - 150 g
- papryka zielona - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1/2 sztuki
- kasza jęczmienna (pęczak) – szklanka suchego produktu
- średnia cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 4 sztuki
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- natka pietruszki - łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę, przypraw ulubionymi ziołami i lekko posól. Posiekaj drobno cebulę. Na patelni rozgrzej olej i wrzucić cebulę, gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Wsyp suchą kaszę pęczak, wymieszaj i praż ok. 1 min. Wlej 1 szklankę bulionu, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj mieszając, do momentu aż kasza wchłonie płyn.
Następnie dodaj pozostałą część bulionu. Duś przez 10-15 minut. Następnie dodaj mięso i duś pod przykryciem. Warzywa pokrój w grubą kostkę, podsmaż lekko na łyżeczce oliwy. Gdy kasza i mięso będą miękkie, dodaj warzywa, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na około 10-15 minut. Podawaj posypane natką pietruszki
Podwieczorek
Koktajl maślanka z pomarańczą:
- miód pszczeli - 1 łyżka
- pomarańcza (200 g) - 1 sztuka
- maślanka spożywcza (0.5 % tł.) - 1 szklanka
- otręby - 1 łyżeczka
Wszystkie składniki zmiksuj.
Kolacja
Sałatka z awokado i grzankami:
- pomidory koktajlowe - 100 g (10 sztuk)
- awokado - 1/2 sztuki
- suszone pomidory - 2 sztuki
- chleb żytni pełnoziarnisty - 1/2 kromki
- oliwki czarne - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- bazylia (suszona) - szczypta
Pokrój w paski suszone pomidory, ogórka w kostkę. Pomidory koktajlowe i oliwki na połówki. Kromkę chleba pokrój w kostkę i przypiecz na patelni bez użycia tłuszczu. Gdy się zrumieni dodaj do sałatki. Dodaj przyprawy i oliwę z oliwek.
DZIEŃ 12
Śniadanie
Owsianka z granatem i orzechami włoskimi:
- mleko spożywcze (1,5% tł.) – 1 szklanka
- orzechy włoskie – 3 sztuki
- granat – 1 sztuka
- płatki owsiane - 30 g (3 łyżki)
Wymieszaj składniki razem.
II śniadanie
Kanapki z szynką z indyka i warzywami:
- chleb żytni razowy – 1 kromka
- twarożek wiejski – do posmarowania pieczywa
- pomidory koktajlowe - 8 sztuk
- szynka z indyka – 1 plasterek
- sałata lodowa - liść
Obiad
Pęczotto z indykiem i kolorowymi warzywami (według przepisu z poprzedniego dnia)
Podwieczorek
Chia pudding z mango (składniki na 2 porcje):
- mleko spożywcze (1.5 % tł.) - 300 ml
- małe mango - 1 całe dojrzałe
- nasiona chia - 8 łyżeczek
Nasiona chia zalej mlekiem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej zrobić to wieczorem, aby pudding miał odpowiednią konsystencję). Zmiksuj mango. Wyłóż warstwami po kolei w pucharku: mus mango, pudding, mus, pudding.
Kolacja
Tortilla z łososiem:
- ogórek gruntowy - 1 mała sztuka
- tortilla pełnoziarnista - 1 sztuka
- łosoś sałatkowy - 50 g
- ketchup - 1 łyżeczka
- jogurt naturalny - 1 łyżka
- sałata masłowa - 2 liście
- czosnek granulowany - szczypta
Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z ketchupem, solą i czosnkiem granulowanym. Placek tortilli posmaruj sosem. Nałóż sałatę, łososia, pokrojonego ogórka. Umieść ogórka i sałatę w centralnej części. Zawiń ciasno naleśnik i gotowe.
DZIEŃ 13
Śniadanie
Zielony omlet z pomidorami:
- pomidor - 1 sztuka
- chleb żytni razowy - 1 kromka
- jaja kurze (całe) - 2 sztuki
- szpinak (świeży) - 1 garść
- olej rzepakowy - 1 łyżeczka
- sałata lodowa - 2 liście
- szczypiorek - 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony - szczypta
- sól - szczypta
- woda - 1-2 łyżki
Szpinak zmiksuj w blenderze z dodatkiem 1-2 łyżek wody. Jajka roztrzep ze szpinakiem, dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory oraz posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Wylej jajka, smaż z obu stron do ścięcia się białek. Podawaj z kromką pieczywa i sałatą.
II śniadanie
Chia pudding z mango (według przepisu z poprzedniego dnia)
Obiad
Dorsz w jarzynach z ryżem (przepis na 2 porcje) + szklanka soku pomarańczowego:
- dorsz (filety bez skóry) - 200 g
- por - 1 sztuka
- ryż brązowy - 100 g suchego
- passata pomidorowa (przecier) - 100 g
- marchew (90 g) - 2 sztuki
- seler (korzeń) - 60 g
- pietruszka (korzeń) - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- sól – szczypta
- sok z cytryny według uznania
Rybę dopraw według uznania. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce - na grubych oczkach. Dodaj olej, passatę i dopraw. Plastry ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym warstwami - na zmianę z warzywami. Piecz w piekarniku, przykryte folią około 40 minut. Ugotuj ryż i zjedz z rybą w warzywach.
Do obiadu wypij 1 szklankę świeżo wyciskanego soku pomarańczowego.
Podwieczorek
Orzechy włoskie - 30 g
Kolacja:
Kanapki z paprykowo-twarogową pastą:
Pasta (przepis na 2 porcje):
- twaróg chudy - 150 g
- papryka czerwona (świeża) – 1/2 sztuki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- papryka czerwona (konserwowa) - 50 g
- pieprz czarny mielony - szczypta
- sól - szczypta
- papryka słodka (mielona, wędzona) - szczypta
Kanapki:
- chleb żytni razowy - 2 kromki
- kiełki brokuła – 1 łyżka
Wszystkie składniki pasty zblenduj na gładką masę. Połową pasty posmaruj chleb, na wierzch ułóż kiełki brokuła.
DZIEŃ 14
Śniadanie
Cynamonowo - kakaowa jaglanka:
- kasza jaglana - 4 łyżki
- pomarańcza - 1/2 sztuki
- kakao - 1 łyżka
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- jogurt naturalny (2% tł.) – 1 małe opakowanie
Ugotuj kaszę na sypko według wskazań na opakowaniu. Pomarańczę pokrój w kostkę. Kaszę, jogurt i pomarańczę wymieszaj. Posyp kakao i cynamonem.
II śniadanie
Świeże warzywa z paprykową pastą:
Pasta (według przepisu z poprzedniego dnia)
Warzywa:
- seler naciowy - 2 łodygi
- marchew - 3 sztuki
- papryka – 2/3 sztuki
Pokojowe w słupki warzywa maczaj w paście.
Obiad
Dorsz w jarzynach z ryżem (według przepisu z poprzedniego dnia)
Podwieczorek
Mandarynki - 2 sztuki
Kolacja
Wytrawne błyskawiczne muffiny:
- jaja - 2 sztuki
- cukinia -100g
- szpinak (świeży lub mrożony) - 100g
- ser feta - 50g
- papryka czerwona -1/3 sztuki
- szczypiorek - 2 łyżki
- czosnek granulowany - szczypta
- sól, pieprz - do smaku
- olej rzepakowy - do posmarowania foremek
Szpinak mrożony rozmroź w rondelku, świeży umyj i posiekaj. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Fetę rozdrobnij na małe kawałeczki. Paprykę pokrój w małą kostkę. W misce roztrzep jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodaj warzywa oraz ser, wymieszaj widelcem. Wgłębienia w formie do muffinów posmaruj olejem, wlej masę i piecz przez 15 minut w 180 stopniach C. Możesz też użyć silikonowych foremek, dzięki temu łatwiej będzie wyjąć gotowe muffiny.
DZIEŃ 15
Śniadanie
Kanapki z łososiem:
- łosoś (wędzony) - 90 g
- chleb żytni razowy - 2 kromki
- ogórek gruntowy - 1 sztuka
- twarożek - do posmarowania chleba
- kiełki rzodkiewki - 1 łyżka
- sałata masłowa - 4 liście
Chleb posmaruj twarożkiem. Nałóż po kolei: sałatę, łososia, ogórek i kiełki.
II śniadanie
Koktajl warzywny:
- cytryna - 1/3
- jogurt naturalny - 1 małe opakowanie
- otręby owsiane - 2 łyżki
- płatki owsiane - 4 łyżki
- ogórek gruntowy - 2 sztuki
- pietruszka (korzeń) - 1 mała sztuka
- szpinak (świeży) - 3 garście
Warzywa zmiksuj z jogurtem, sokiem z cytryny i otrębami.
Obiad
Makaron bolognese:
- pomidory z puszki - 200g
- wywar z warzyw - 150 ml
- mięso wołowe mielone (chude) - 100g
- makaron pełnoziarnisty (szklanka suchego) - 70g
- olej rzepakowy - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- bazylia świeża - 3-4 listki
- zioła prowansalskie - według uznania
Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj mięso. Pod koniec smażenia dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj, chwilę smaż na małym ogniu. Następnie dodaj pomidory i bulion. Gotuj około 10 minut. Pełnoziarnisty makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente. Podawaj z sosem i posiekaną bazylią.
Podwieczorek
Gruszka - 1 sztuka
Kolacja
Placuszki z cukinii z dipem paprykowym (przepis na 2 porcje):
Placuszki:
- cukinia - 1 sztuka (ok. 300 g)
- marchew - 2 sztuki (małe)
- jaja kurze (całe) - 1 sztuka
- otręby owsiane - 3 łyżki
- sól - szczypta
- bazylia (suszona) - szczypta
- oregano (suszone) - szczypta
Dip:
- naturalny serek chudy homogenizowany (0% tł.) - 200 g
- papryka czerwona (świeża) - 1 sztuka
Zetrzyj na grubych oczkach cukinię i marchewkę. Dodaj jajko, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni. Paprykę upiecz do miękkości, zmiksuj z serkiem i dopraw (jeśli nie masz czasu upiec papryki zmiksuj świeżą oraz dodaj mieloną słodką paprykę). Placuszki zjedz z dipem.
DZIEŃ 16
Śniadanie
Owsianka z granatem i kaki:
- granat - 1/2 sztuki
- mleko (1.5% tł.) - 200 ml
- płatki owsiane (błyskawiczne) - 3 łyżki
- kaki (persymona) - 1/2 sztuki
Płatki owsiane zagotuj z mlekiem. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut. Do gotowej owsianki dodaj pokrojone w małe kawałki kaki i ziarenka granatu.
II śniadanie
Placuszki z cukinii z dipem paprykowym (według przepisu z poprzedniego dnia):
Obiad
Drobiowe roladki z pieczonymi ziemniakami i pieczonym burakiem (przepis na 2 porcje):
- burak - 4 sztuki (średniej wielkości)
- ziemniaki - 400 g
- filet z piersi kurczaka (bez skóry) - 200 g
- por - 1 sztuka
- suszone pomidory - 4 sztuki
- olej rzepakowy - 1 łyżka
Pierś z kurczaka delikatnie rozbij, posmaruj olejem, połóż na niej pomidory i pora. Dopraw i zawiń w roladki. Piecz w 180 stopniach C około 30 minut.
Ziemniaki pokrój w kostkę i obgotuj przez ok. 5 minut. Wymieszaj olej ze słodką papryką, oregano, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Odcedź ziemniaki i wymieszaj je z ziołami. Buraki dokładnie umyj, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny i olejem, piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopniach C. 15 minut przed końcem pieczenia buraków dodaj ziemniaki. Wszystko razem wyłóż na talerz.
Podwieczorek
Pieczone jabłko z migdałami:
- jabłko (średniej wielkości) - 1 sztuka
- migdały w płatkach - 1 łyżeczka
- miód pszczeli - 1 łyżeczka
- cynamon - do smaku
Odkrój górną część jabłka, wydrąż gniazdo nasienne. Do wydrążonego w środku jabłka dodaj cynamon, miód i płatki migdałowe. Przykryj odkrojoną górną częścią.
Zawiń w folię aluminiową i upiecz przez ok. 15 minut w 160 stopniach C.
Kolacja
Zupa krem z zielonych warzyw z pulpetami (przepis na 2 porcje):
- brokuł - 1/2 sztuki
- marchew - 2 sztuki (średniej wielkości)
- mięso mielone z indyka - 100 g
- szpinak (świeży) - 4 garście
- ziemniaki - 1 sztuka
- chleb graham - 2 kromki
- bazylia (świeża) - 6 g
- pieprz czarny mielony - duża szczypta
- sól himalajska - szczypta
- por - 1 sztuka
Warzywa opłucz, pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości z przyprawami. Zmiksuj warzywa na krem. Dopraw do smaku. Mięso mielone dopraw według uznania, uformuj pulpety i usmaż. Chleb opiecz na grzanki. Na talerzu wyłóż pulpety i zalej zupą. Zjedz z grzankami.
DZIEŃ 17
Śniadanie
Kanapki z jajkiem i warzywami:
- twarożek wiejski - do posmarowania kanapki
- chleb żytni razowy - 2 kromki
- kiełki brokuła - 1 łyżka
- jajo kurze - 1 sztuka
- pomidor - 1 sztuka
II śniadanie
Kefir (1.5% tł.) - 200 g
Obiad
Zupa krem z zielonych warzyw z pulpetami (według przepisu z poprzedniego dnia)
Podwieczorek
Pomarańcza - 1 duża
Kolacja
Sałatka caprese inaczej:
- chleb żytni razowy - 1 kromka
- awokado - 1/4sztuki
- pomidor - 1 sztuka
- musztarda - 1/2 łyżeczki
- miód pszczeli - 1/2 łyżeczki
- olej rzepakowy - łyżeczka
- ser mozzarella - 20g ( 2 cienkie plastry)
- oliwki czarne - łyżka
- sól - szczypta
- pieprz czarny mielony - szczypta
- woda - 2 łyżki
Obierz awokado. Mozzarelle, pomidora i awokado pokrój w plastry. Na płaski talerz układaj na przemian plastry awokado, pomidora i mozzarelli. Posyp oliwkami. Miód, olej, ocet, musztardę, przyprawy i 2 łyżek wody wymieszaj razem. Przygotowanym sosem polej sałatkę, zjedz z opieczonym chlebem.
DZIEŃ 18
Śniadanie
Koktajl truskawkowy:
- jogurt naturalny - małe opakowanie
- truskawki mrożone - 1 szklanka
- płatki jaglane - 4 łyżki
- pestki z dyni -1 łyżka
- siemię lniane - 1 łyżeczka
Wszystkie składniki zmiksuj.
II śniadanie
Wafle ryżowe z wędliną:
- wafle ryżowe - 3 sztuki
- pomidory koktajlowe - 5 sztuk
- szynka z indyka - 2 plasterki
Na wafle połóż wędlinę i jedz razem z pomidorami.
Obiad
Pieczona ryba z dipem koperkowym i surówką z tartej marchewki (przepis na 2 porcje):
- dorsz (filety bez skóry) - 200g
- jogurt naturalny - małe opakowanie
- olej rzepakowy - 2 łyżeczki
- pomidor - 2 sztuki
- ziemniaki - 4 sztuki
- posiekany koperek - 3 łyżki
- pieprz czarny mielony - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- sok z cytryny - 2 łyżki
Rybę skrop sokiem z cytryny i dopraw. Upiecz ją zawiniętą w folię aluminiową. Ziemniaki dokładnie umyj, przypraw i ugotuj w mundurkach. Jogurt dopraw i dodaj do niego drobno posiekany koperek. Pomidora pokrój w ćwiartki.
Surówka z tartej marchewki:
- jabłko - 1/2 sztuki
- marchew średniej wielkości - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 1 łyżka
- chrzan tarty - 1 łyżeczka
Marchew i jabłko zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj tarty chrzan, olej, sól i pieprz. Na koniec starannie wymieszaj
Podwieczorek
Mandarynki 3 sztuki
Kolacja
Tortilla z warzywami:
- pomidor - 1 sztuka
- papryka czerwona świeża - 1/2 sztuki
- tortilla pełnoziarnista - 1 sztuka
- kukurydza konserwowa - 1 łyżka
- oregano suszone - 1 łyżeczka
- bazylia suszona - 1 łyżeczka
- jogurt grecki - 1 łyżka
Pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę, jogurt wymieszaj z ziołami. Placka posmaruj jogurtem, wyłóż na niego warzywa i zwiń ciasno.
DZIEŃ 19
Naleśniki z serem na słodko (przepis na 2 porcje):
- kaki (persymona) - 1/2 sztuki
- jogurt naturalny (2% tł.) - 3 łyżki
- twaróg chudy - 100g
- mąka pszenna (typ 500) - 4 łyżki
- mąka razowa (typ 1850 lub 2000) - 4 łyżki
- mleko spożywcze (1,5% tł.) - 1 szklanka
- jaja kurze (całe) - 1 sztuka
- olej rzepakowy - pół łyżki
Zmiksuj mąkę, jajka i mleko na jednolitą masę. Naleśniki smaż na małej ilości tłuszczu. Zmiksuj twaróg z jogurtem naturalnym. Posmaruj naleśniki twarogiem i zwiń. Pokrój drobno kaki. Dodaj je do środka naleśników lub posyp na wierzchu.
II śniadanie
Kefir i wafle ryżowe:
- kefir (1.5% tł.) - 1 opakowanie (200 g)
- wafle ryżowe - 3 sztuki
Obiad
Pieczona ryba z dipem koperkowym (według przepisu z poprzedniego dnia) i surówką z czerwonej kapusty:
Surówka z czerwonej kapusty:
- kapusta czerwona - 3 liście
- marchew - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
Pokrój kapustę. Zetrzyj na tarce marchew. Wymieszaj składniki z olejem i ulubionymi przyprawami.
Podwieczorek
Koktajl bananowo-truskawkowy:
- banan - 1 sztuka
- truskawki (mrożone) - 1 szklanka
- otręby gryczane - 1 łyżka
Wszystkie składniki zmiksuj.
Kolacja
Sałatka z fetą:
- sałata lodowa - 3 liście
- papryka czerwona (świeża) 1 1 sztuka
- ser feta - 100 g
- ogórek gruntowy - 3 sztuki
- kiełki rzodkiewki - 3 łyżeczki
- pieprz czarny mielony - szczypta
- bazylia (suszona) - 1/4 łyżki
- oregano (suszone) - jedna trzecia łyżeczki
- olej rzepakowy - łyżeczka
- woda - 1 łyżka
Wymieszaj olej i wodą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem. Pokrój fetę i dodaj do sałatki.
DZIEŃ 20
Śniadanie
Naleśniki z serem na słodko (według przepisu z wczoraj)
II śniadanie
Kanapki z serem żółtym i ogórkiem kiszonym:
- chleb żytni razowy - 1 kromka
- ogórek kiszony - 1 sztuka
- ser gouda (tłusty) - 1 plaster
- sałata - 2 liście
- kiełki brokuła - według uznania
Obiad
Drobiowe roladki z kaszą gryczaną i warzywami grillowanymi:
- filet z piersi kurczaka (bez skóry) - 100 g
- kasza gryczana - 40 g
- suszone pomidory - 2 sztuki
- ser mozzarella - gruby plasterek
- jogurt naturalny - 1 łyżka
- sól - szczypta
- pieprz czarny mielony - 2 szczypty
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mięso lekko rozbij i dopraw. Na środku ułóż pomidory suszone, oliwki i ser. Zawiń w roladki. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Warzywa grillowane:
- cukinia - 1/2 sztuki
- papryka czerwona (świeża) - 1/2 sztuki
- cebula - 1/2 sztuki
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- sól
- pieprz
- tymianek
Warzywa umyj. Cukinię pokrój w plasterki, paprykę w grube paski, cebulę w pióra. Grilluj na patelni beztłuszczowej z dodatkiem oliwy, tymianku, soli i pieprzu.
Podwieczorek
Grejpfrut - 1 mała sztuka
Kolacja
Zupa kalafiorowa:
- kalafior - 300g
- marchew - 1 sztuka
- ziemniaki - 1 duży
- cebula - 1/2 sztuki
- bulion warzywny (domowy) - 1,5 szklanki
- liść laurowy - 2 listki
- ziele angielskie - 1 sztuka
- sól - 1 szczypta
- pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- natka pietruszki - 1 łyżeczka
- jogurt grecki - 2,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek - łyżeczka
Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę - smaż je razem przez chwilę. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaka. Do bulionu dodaj warzywa z patelni, kalafiora, ziemniaka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Jogurt grecki dodaj po zahartowaniu z gorącym bulionem. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.