Dieta wątrobowa przepisy fot. Adobe Stock

Dieta wątrobowa - przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Dieta wątrobowa nie musi być niesmaczna! Zobacz najlepsze lekkostrawne, niskotłuszczowe przepisy. Przygotowaliśmy 5 smacznych propozycji na dania odpowiednie w diecie wątrobowej.
Barbara Dąbrowska / 14.01.2020 13:19
Dieta wątrobowa przepisy fot. Adobe Stock

Dietę wątrobową stosuje się przede wszystkim w przewlekłych schorzeniach wątroby, w niektórych chorobach przewodu pokarmowego oraz po usunięciu woreczka żółciowego. Ten sposób żywienia uwzględnia zasady diety łatwostrawnej z ograniczeniem ilości tłuszczu. Zobacz przepisy, które możesz zastosować komponując jadłospis diety wątrobowej.

Dieta wątrobowa przepis na śniadanie

Kasza manna z malinami i nasionami chia

Składniki:

  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • szklanka malin z mrożonki
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżka nasion chia
  • szklanka napoju (mleka) migdałowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę i chia namocz przez 30 minut w mleku migdałowym.
  2. Zagotuj energicznie mieszając.
  3. Pod koniec gotowania dodaj maliny i ksylitol.

Dieta wątrobowa: przepis na zupę

Zupa krem z dyni i pomidorów

Składniki:

  • ½ kg dyni
  • 1 kg pomidorów lub 3 puszki pomidorów w całości
  • oregano
  • majeranek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 5 łyżek napoju (mleka) kokosowego light
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • zmielone siemię lniane

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Miąższ z dyni pokrój w kostkę.
  3. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż dynię z pomidorami.
  4. Wlej bulion warzywny i gotuj około 15 minut.
  5. Dopraw ziołami i solą.
  6. Całość zmiksuj i dodaj mleko kokosowe.
  7. Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane zmielonym siemieniem lnianym.

Dieta wątrobowa: przepis na rybę

Sandacz z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 250 g filetu z sandacza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  2. Cukinię pokrój w plasterki.
  3. Sandacza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  4. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj warzywa.
  5. Całość skrop oliwą z oliwek.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  7. Podawaj posypane koperkiem.

Dieta wątrobowa obiad
fot. Adobe Stock

Dieta wątrobowa: przepis na mięso

Pulpeciki cielęce z marchewką

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego cielęcego
  • białko jaja
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę wymieszaj z majerankiem, solą, pieprzem i białkiem.
  2. Marchewki i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Z mięsa uformuj klopsiki.
  4. W głębokim garnku rozgrzej oliwę i krótko obsmaż klopsiki.
  5. Dodaj warzywa, odrobinę wody i duś do miękkości warzyw.
  6. Pod koniec warzywa połącz z koncentratem pomidorowym.
  7. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Dieta wątrobowa: przepis na kolację

Sałatka z pieczonym indykiem

Składniki:

  • 200 g upieczonej z dowolnymi ziołami piersi z indyka
  • garść mieszanki sałat
  • 1 duży pomidor
  • garść kiełków lucerny
  • 2 łyżki pestek granata
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Indyka pokrój w paseczki.
  2. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
  3. Wymieszaj indyka z sałatą i pomidorem.
  4. Dodaj kiełki.
  5. Całość posyp pestkami granata i skrop oliwą z oliwek.

Zobacz więcej lekkostrawnych przepisów:
Dieta lekkostrawna - zasady, jadłospis na 7 dni i tabela produktów
Dieta FODMAP - 5 smacznych przepisów LOW FODMAP
Dietetyczny obiad - 16 banalnie prostych, niskokalorycznych dań

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.