Odmienność wieku podeszłego
Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność fizyczna, a co za tym idzie - również przemiana materii. Także skład organizmu ulega zmianie. Zmniejsza się zawartość wody ustrojowej i masy mięśniowej, wzrasta natomiast zawartość tłuszczu ustrojowego. Zachodzą również zmiany w zawartości składników mineralnych. Przede wszystkim zaburzeniu ulega gospodarka wapniowo-fosforanowa oraz wodno-elektrolitowa. Wszystkie te procesy prowadzą do modyfikacji dobowego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.
Z wiekiem również odżywiamy się coraz gorzej. Nieregularnie przyjmowane posiłki, monotonia w ich przygotowywaniu oraz zły dobór składników odżywczych sprawiają, że jakość posiłków jest daleka od wymaganej. Dodatkowo zmiany fizjologiczne takie jak gorsza praca przewodu pokarmowego i zmniejszenie łaknienia, które następują w naszym organizmie wraz z wiekiem, także sprzyjają rozwojowi niedoborów.
Czytaj też: Jak dieta seniora wpływa na przyjmowane leki?
Ogólne zasady diety seniora
- Ogólna podaż energetyczna powinna ulec zmniejszeniu o ok. 30%.
- Posiłki powinny być spożywane regularnie, a przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 5-6h.
- Należy wystrzegać się podjadania między posiłkami, szczególnie słodyczy.
- Powinno się ograniczyć spożycie cukru i słodyczy ze względy na obniżoną tolerancję glukozy u ludzi starszych.
- Nie powinno się spożywać potraw ciężkostrawnych. Warto zrezygnować więc ze smażenia, na rzecz pieczenia i gotowania.
- Należy zminimalizować spożycie soli oraz produktów bogatych w sód, tłuszczów i cholesterolu.
- Zwiększeniu powinno ulec spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobi i błonnika.
- W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne
- Należy zapewnić odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim należy pamiętać o tzw. przeciwutleniaczach, czyli witaminie A wraz z jej prekursorem – beta-karotenem, C i E. Nie tylko spowalniają one starzenie się organizmu, ale także wspomagają jego naturalną odporność. Dodatkowo zapobiegają one nowotworom i miażdżycy.
- Pamiętać należy o zwiększeniu w diecie produktów wysoką zawartością witaminy D, która pomoże utrzymać równowagę wapniowo - fosforanową.
- Zaleca się, aby kobiety po 60. roku życia zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg.
- Równie ważne jest dostarczenie witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1 i B12 oraz kwasu foliowego. Witaminy te spowalniają procesy degeneracyjne w ośrodkowym układzie nerwowym, a tym samym czterokrotnie zmniejszają ryzyko otępienia.
Czytaj też: Jak umilić seniorowi posiłek?