W przypadku nadkwasoty najlepsza jest dieta lekkostrawna.
Zalecane produkty w diecie na nadkwasotę żołądka
Zalecane: pieczywo pszenne, sucharki, drobne kasze i makarony, ryż, piure ziemniaczane i warzywne. Dozwolone jest też chude mięso i ryby, najlepiej gotowane lub duszone, chude mleko, jogurt, twaróg lub twarożek ze słodką śmietanką.Na co zwracać uwagę w czasie zakupów spożywczych?
Trzeba wybierać młode, dojrzałe, soczyste owoce (banany, morele, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki) i warzywa (marchewka, dynia, pomidory bez skórki).Obróbka termiczna posiłków w czasie diety przy nadkwasocie żołądka
Najlepiej je gotować, zetrzeć na tarce lub zmiksować. Do picia polecamy słabą herbatę z mlekiem, rozcieńczone soki owocowe i niegazowaną wodę mineralną. W jadłospisie powinny się też znaleźć: masło, śmietanka, oliwa oraz oleje roślinne (2–3 łyżki dziennie). Hamują one wydzielanie kwasu solnego i zmniejszają ruchy jelit.Tego się wystrzegaj! Produkty zakazane przy nadkwasocie żoładka
Niewskazane są natomiast produkty pobudzające wydzielanie soków żołądkowych: mocne rosoły, wody gazowane, piwo, wino, kawa, mocna herbata, dania tłuste, smażone, pikantne i kwaśne (zwłaszcza z octem), a także razowe pieczywo, grube kasze, potrawy z cebulą, kapustą, grochem, fasolą i grzybami.Dowiedz się więcej:
napisane na podstawie tekstu z dwutygodnika Przyjaciółka