1. Te produkty włącz do diety!
- kiszona kapusta - to źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu.
- pełnoziarniste pieczywo - są źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii przez dłuższy czas
- tłuste ryby, jajka - źródło witaminy A
- fasola, kiełki - źródło witamin z grupy B
2. Uzupełnij niedobory witaminowe
Aby nie dać się zmóc typowym dla tej pory roku dolegliwościom, przede wszystkim zadbaj o uzupełnienie niedoborów witamin. W tym czasie najczęściej brakuje nam witaminy A, której skarbnicą jest mleko, jaja oraz tłuste ryby. Kolejnymi witaminami są te z grupy B, które odpowiadają za wzmocnienie odporności i polepszenie nastroju. Dlatego nie odmawiaj sobie chudego mięsa drobiowego, fasoli, kiełków, czy pełnoziarnistego pieczywa. Nie zapominaj też o witaminie C, czyli o cytrusach, kiwi, papryce, kiszonej kapuście czy natce pietruszki.3. Jedz regularnie
Z uwagi na silne mrozy, niezwykle ważne jest regularne odżywianie. Dlaczego? Bo w chłodne dni potrzebujemy większej dawki energetycznej. Jeśli jemy nieregularnie, w naszym ciele zacznie odkładać się tłuszczyk, a organizmowi brakuje energii na jego równomierne ogrzanie. Aby temu zapobiec dzień zacznij od pełnowartościowego, najlepiej ciepłego śniadania. Podczas obiadu zadbaj, aby na stole znalazła się zupa, a na kolację postaraj się zjeść jeszcze jeden ciepły posiłek. Między daniami możesz skusić się na suszone owoce.4. Nie stroń od ruchu
Choć mroźne powietrze za oknem w żaden sposób nie zachęca do spacerów, postaraj się choć trochę trenować w domu. Gdy pojawi się śnieg, skuś się na wyjście na sanki lub wraz z przyjaciółmi ulepcie bałwana. Nie dość, że będziecie mieli przy tym dużo zabawy, to spalicie trochę kalorii i wzmocnicie swoją odporność.
5 przepisów na miodowe syropy
4 największe grzechy przeciw przeziębieniu
Dlaczego jest ci zimno? 7 najczęstszych przyczyn
4 największe grzechy przeciw przeziębieniu
Dlaczego jest ci zimno? 7 najczęstszych przyczyn