Miód w słoiku fot. Adobe Stock

5 szybkich przepisów na miodowe syropy przeciw przeziębieniu

Miód to doskonały sposób na walkę z przeziębieniem. Podpowiadamy, jak go wykorzystać.
Marta Wilczkowska / 19.11.2014 07:00 / aktualizacja: 19.11.2018 09:07
Miód w słoiku fot. Adobe Stock

Jest słodki, dlatego łatwo go podawać nawet dzieciom. Warto, ponieważ składników leczniczych w miodzie jest więcej niż w niejednym leku. Zawiera on substancje przeciwbakteryjne, łagodzi podrażnienia i podnosi odporność. To idealny środek na przeziębienie. Aby zadziałał, warto sięgnąć po specjalne mieszanki z miodem w roli głównej. Zobacz, jak je zrobić:

Miód na przeziębienie - 5 prostych przepisów

  1. Na kaszel suchy– zetrzyj dużą cebulę i wymieszaj ją ze szklanką miodu. Zostaw na noc, przeciśnij przez gazę. Uzyskany syrop pij 3 razy dziennie po łyżeczce, zawsze po posiłku.
  2. Na kaszel mokry – połącz 2 łyżki miodu z łyżką anyżu w proszku. Pij 2 razy dziennie po łyżeczce.
  3. Na ból gardła – zaparz torebkę szałwii lekarskiej, przestudź, posłódź miodem. Miksturą płucz gardło.
  4. Na gorączkę – wsyp do szklanki po łyżeczce kwiatów lipy, rumianku i malin. Zalej wrzątkiem, parz 10 minut. Odczekaj jeszcze 5 min i dodaj łyżeczkę miodu. Pij 3 razy dziennie po szklance napoju.
  5. Na wzmocnienie – do 0,5 kg miodu dodaj 50 gramów soku z pokrzywy. Pij 3 razy dziennie po łyżce w czasie infekcji i tydzień po niej.

Dlaczego miód?

Miód jest źródłem witamin A, C oraz tych z grupy B. Zawiera też składniki mineralne: potas, chlor, żelazo czy magnez. Jest bogactwem kwasu foliowego.

To jeden z cenniejszych produktów spożywczych. Przyspiesza gojenie się ran, leczy choroby wrzodowe, hamuje biegunkę. Obniża ciśnienie oraz pozytywnie wpływa na układ nerwowy, a dzięki zawartości glukozy pobudza do pracy mózg.

Do niektórych właściwości miodu zaliczamy działanie:

  • antybiotyczne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwalergiczne,
  • przeczyszczające,
  • tonizujące,
  • przeciwgrzybiczne,
  • pobudzające układ odpornościowy.

Profilaktycznie, w okresie jesienno-zimowym, warto stosować 1 łyżeczkę (15 ml) nierozcieńczonego miodu 3 razy dziennie. Podczas przeziębienia dawkę 15 ml można zażywać co godzinę. Miód dodawajmy także do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty.

Zobacz też:4 domowe sposoby na ból gardła i chrypę
6 naturalnych kuracji na poprawę odporności
3 przepisy na domowe leki z malin

Na podstawie artykułu Agnieszki Kwiatkowskiej z Przyjaciółki

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/26.09.2017 22:29
Nienawidzę być chora lecz Jak dla mnie efekty daje inhalacja przy przeziębieniu. Ja nie rozstaje się z inhalatorem z diagnosis, który kupiłem w aptece. Oczywiście przyprawy tez jem. Imbir uwielbiam. On działa mocno antybakteryjnie. Regularnie spozywany może być dobrą profilaktyką,.
/12.07.2016 21:00
Ja bardzo lubię używać miodu w leczeniu kaszlu. Nigdy nie robiłam takiego syropu ale będe musiała wypróbować. Ogólnie za każdym razem biorę Dicotuss który dodatkowo zawiera prawoślaz i szybko mi pomaga.