Czy można jeść czosnek w ciąży? Sprawdź, co na temat czosnku i ciężarnych mówi nauka

czosnek w ciazy.jpeg fot. Adobe Stock, Krakenimages.com
Choć czosnek w ciąży uważany jest za bezpieczny, to tak naprawdę ciągle jeszcze mało wiemy o jego wpływie na przebieg ciąży. Jadany w ilości, w jakiej zwykle dodaje się go do potraw, raczej nie zaszkodzi, choć u niektórych osób potrafi nasilić zgagę, podrażniać układ pokarmowy i zwiększać ryzyko krwawień. Nie ustalono dotąd ilości, w jakiej jadanie czosnku przestaje być bezpieczne dla ciężarnych i osób niebędących w ciąży.
Ewa Cwil / 26.11.2023 05:15
czosnek w ciazy.jpeg fot. Adobe Stock, Krakenimages.com

Czosnek w ciąży to czasami jeden z niewielu sposobów na walkę przeziębieniem u ciężarnych. Właściwości czosnku wykazują działanie prozdrowotne, dlatego wiele ciężarnych właśnie tą przyprawą się leczy. Jednak u niektórych osób czosnek może wywołać działania niepożądane, należą do tej grupy także ciężarne.

Spis treści:

  1. Czy w ciąży można jeść czosnek?
  2. Ile czosnku można jeść w ciąży?
  3. Czosnek niedźwiedzi w ciąży
  4. Czosnek na przeziębienie w ciąży

Czy w ciąży można jeść czosnek?

Tak, czosnek uznawany jest za bezpieczny dla płodu i ciężarnej, o ile jadany jest w ilościach, jakie spotyka się w potrawach. Jednak na rynku są również dostępne suplementy z czosnkiem. W ich przypadku nie wiadomo, jakie dawkowanie pozostaje obojętne dla ciąży, a jakie może stwarzać ryzyko. W suplementach znajdują się wyciągi z czosnku, które są znacznie bardziej skoncentrowane niż substancje, które przenikają z przyprawy do potraw. Dlatego przyjmowanie takich preparatów może wiązać się z większym ryzykiem niż jedzenie pokarmów doprawianych czosnkiem. Wielu producentów na wszelki wypadek ostrzega, że ciąża i karmienie piersią są przeciwwskazaniem do przyjmowania suplementów z czosnku.

Czosnek jako przyprawa jest bezpieczny dla większości ludzi, także dla ciężarnych. Naukowcy jednak zaznaczają, że jadany w bardzo dużych ilościach lub przyjmowany w dużych dawkach w suplementach może mieć niekorzystne działanie nie tylko u ciężarnych:

  • zwiększać ryzyko krwawień – czosnek zawiera ajoen, substancję, która zmniejsza agregację płytek krwi, czyli może utrudniać jej krzepnięcie;
  • powodować zgagę – zwłaszcza u osób z refluksem żołądkowo-jelitowym;
  • wywoływać niestrawność – głównie u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS).

U ciężarnych ze względu na rosnącą macicę funkcjonowanie układu pokarmowego jest utrudnione, dlatego wiele ciężarnych zmaga się ze zgagą i niestrawnością, nawet jeśli przed ciążą nie miały tego typu problemów. U tych kobiet jedzenie czosnku i przyjmowanie preparatów z czosnkiem może nasilać te dolegliwości.

Jeśli chodzi o krwawienia, to z pewnością z czosnkiem nie powinny przesadzać kobiety w ciąży, które wiedzą, że w najbliższym czasie czeka je poród naturalny lub przez cesarskie cięcie. W obu przypadkach istnieje ryzyko dla zdrowia. Dlatego w okresie okołoporodowym i okołooperacyjnym unika się wszelkich czynników, które mogą np. zaburzać krzepnięcie krwi i sprzyjać krwotokom.

W razie jakichkolwiek wątpliwości ciężarna powinna skonsultować się z lekarzem i porozmawiać o  diecie i obecności w niej czosnku.

Czy surowy czosnek szkodzi? Prawda o przeciwwskazaniach do jedzenia czosnku

Ile czosnku można jeść w ciąży?

Tego, ile dokładnie czosnku można jeść w ciąży, nie wiadomo. Nie wiemy, ile ząbków czosnku dziennie to za dużo dla ciężarnych, ani jaka dawka wyciągu z czosnku jest bezpieczna dla kobiet spodziewających się dziecka. Nie prowadzono takich badań z oczywistych względów. Wszystkie doniesienia o możliwym niekorzystnym wpływie czosnku (krwawienia, zgaga, niestrawność) pochodzą z obserwacji pacjentek, ich diety i suplementacji. Stąd wysnuto wnioski, że czosnek stosowany do przyprawiania potraw najprawdopodobniej nie stanowi zagrożenia, jeśli jest jadany w normalnych ilościach. Nie wiadomo natomiast, jaki wpływ na ciążę ma codzienne jedzenie dużych ilości czosnku.

W jednym z badań stosowano dawkę 400 mg wyciągu z czosnku dziennie przez 9 tygodni. Nie zaobserwowano, by dawka ta niekorzystnie wpłynęła na ciążę.

Ile czosnku można jeść w ciążyfot. Ile czosnku można jeść w ciąży/ Adobe Stock, Africa Studio

Czosnek niedźwiedzi w ciąży

Czosnek niedźwiedzi to przyprawa, której przypisuje się prozdrowotne działanie. Niestety nie zostało ono wystarczająco przebadane, aby je potwierdzić. Zbyt mało wiadomo też o wpływie tego zioła na przebieg ciąży. Dlatego najprawdopodobniej przyprawianie czosnkiem niedźwiedzim potraw w ciąży jest bezpieczne, dokładnie tak jak w przypadku zwykłego czosnku. I dokładnie tak samo ostrożność warto zachować w ciąży w przypadku wszelkich suplementów przygotowywanych na bazie czosnku niedźwiedziego.

Czosnek na przeziębienie w ciąży

Ponieważ w ciąży możliwości leczenia infekcji są ograniczone, ciężarne często skazane są na domowe sposoby – czosnek na katar, na kaszel, opryszczkę, czosnek na przeziębienie. Należy do nich mleko z miodem i syropy z cebuli i czosnku, które uważane są za bezpieczne w ciąży. Stosuje się je zwykle dwa razy dziennie.

Jeśli przeziębieniu w ciąży towarzyszy gorączka, bezzwłocznie należy zgłosić się do lekarza, zamiast dalej leczyć na własną rękę.

Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży

Wystarczy zagrzać mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), dodać łyżeczkę miodu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Niektórzy dodają jeszcze trochę masła. Mleko z czosnkiem trzeba wymieszać, odstawić na kilka minut i wypić – ząbka czosnku nie trzeba zjadać.

Syrop z cebuli i czosnku w ciąży

Potnij cebulę na plasterki, przeciśnij czosnek przez praskę i całość umieść w miseczce. Dodaj 2 łyżki cukru, cukru i miodu lub samego miodu i całość dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż mieszanina wypuści sok. Syrop z cebuli i czosnku przechowuj w lodówce. Pij po łyżce stołowej dziennie.

Czosnek na opryszczkę w ciąży

Można w ciąży stosować czosnek na opryszczkę wargową. W tym celu najlepiej przygotować pastę czosnkową. Obrany czosnek przeciska się przez praskę, dodać odrobinę cynamonu i sok z połówki cytryny. Całość należy wymieszać i odstawić na minimum 10 minut. Mieszankę nakłada się na opryszczkę kilka razy dziennie.

Źródła:
1. Bandar Mohammed Bardisi, Abdulaziz Kamal H Halawani, Hassan Kamal H Halawani, Aseel Hassan Alharbi, Nesma Saleh Turkostany, Taraji Saeed Alrehaili, Aisha Ahmad Radin, Nasser Moqbil Alkhuzea „Efficiency of diet change in irritable bowel syndrome”, 2018, PubMed
2. Rezvan Aalami-Harandi, Maryam Karamali, Zatollah Asemi „The favorable effects of garlic intake on metabolic profiles, hs-CRP, biomarkers of oxidative stress and pregnancy outcomes in pregnant women at risk for pre-eclampsia: randomized, double-blind, placebo-controlled trial”, 2015, PubMed

Czytaj także:
Zioła bezpieczne i zakazane w ciąży. Co z rumiankiem i miętą?
Sery w ciąży – które są zakazane, a które można jeść?
Ile kawy w ciąży można pić i jak ona wpływa na dziecko

Redakcja poleca

REKLAMA