Co jeść, a czego nie, by uniknąć alergii?

Sałatka grecka to zdecydowanie oryginalny grecki smak.
Jedzenie ma ogromny wpływ na organizm człowieka. Nieprawidłowo zbilansowana dieta może powodować wiele chorób, w tym alergie. Czy wiesz, co jeść, żeby długo cieszyć się zdrowiem?
/ 10.02.2011 09:59
Sałatka grecka to zdecydowanie oryginalny grecki smak.

Tradycyjne potrawy polskiej kuchni nie należą do najzdrowszych. Nawyki kulinarne w naszym kraju, w porównaniu z tymi innych państw, uważane są za jedne z najgorszych. Przyczyniają się do powstawania i rozwoju wielu chorób – szczególnie miażdżycy i alergii.

Tego unikaj

Istnieje grupa produktów, których spożycie powinno się zminimalizować lub wykluczyć z diety. Znane są bowiem ze swojego szkodliwego działania na organizm i wywoływania wielu chorób. Należy unikać m.in. takich produktów i potraw jak:
• cukier rafinowany – znajduje się m.in. w słodyczach, sosach, konserwach, wędlinach, sokach
• Mleko krowie – nie należy go podawać zwłaszcza dzieciom. Ten rodzaj mleka ma działanie silnie alergogenne.
• Produkty bogate w białko zwierzęce, a zatem mięso, mleko i jego przetwory. Zwierzętom z farm hodowlanych podawane są sterydy, hormony i antybiotyki. Czy mięso z takimi dodatkami może być zdrowe? Z pewnością nie.

Sprawdź: Czy mięso może wywołać alergię?

• Rosół – potrawa ta jest szczególnie szkodliwa. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, antybiotyki, hormony wzrostu, a nawet metale ciężkie, które po prostu wnikają do kości zwierząt.
• Zupy gotowane na kościach. Wystarczy woda, a przecież i tak najcenniejsze są warzywa.
• Margaryna – silnie uczula i przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a także nowotworów.
• Wędliny – można je zastąpić pastami, pasztetem lub kotletem z soi, grochu, fasoli, a nawet mięsa – ważne jednak, by nie przesadzić z jego ilością w kanapce.

Co jeść?

Należy jeść zdrowo i zgodnie z zaleceniami zawartymi w piramidzie zdrowego żywienia. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać następujące produkty:
• ryby morskie, które zawierają m.in. kwasy omega-3
• produkty bogate w białko roślinne, jak fasola, soja, groch, pestki, drobne nasiona oleiste, warzywa, owoce. Białko pochodzące z produktów roślinnych jest najzdrowsze dla człowieka. Co ciekawe, to nie mięso czy mleko zawierają najwięcej wapnia. Tyle samo jest go w kapuście czy zielonej pietruszce, które są znacznie zdrowsze niż produkty pochodzenia zwierzęcego.

Sprawdź: Jakie produkty spożywcze służą zdrowej diecie?

• produkty z pełnych ziaren jak owies, pszenica, ryż, kasze
• nasiona - orzechy, pestki dyni lub słonecznika, amarantus, siemię lniane, sezam
• surowe warzywa i owoce
• drób, ale tylko ten, który pochodzi z hodowli naturalnych.

Ponadto z diety powinno się wyłączyć potrawy smażone, a także te z dodatkiem zawiesistych i tłustych sosów. Należy pamiętać, że sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki i zdrowia są warzywa i owoce. Powinno się je spożywać nawet trzy razy dziennie. Uchronią one organizm przed wieloma chorobami, m.in. przed miażdżycą, alergiami, a także otyłością. By długo cieszyć się zdrowiem trzeba również regularnie ćwiczyć. Sport w połączeniu ze zdrową dietą pozwoli uniknąć wielu chorób.

Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, wydanie II, Warszawa 2010

Redakcja poleca

REKLAMA