Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest popularna w kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie robi się z niej m.in. hummus i falafele. Jest sycąca, zdrowa i smaczna. Ze względu na dużą zawartość wartościowego białka jest również elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Ma również szereg wartości odżywczych i właściwości, które są cenne dla ludzkiego organizmu np. obniża poziom cholesterolu we krwi. Dowiedz się, dlaczego ciecierzyca jest zdrowa.
Spis treści:
Wartości odżywcze ciecierzycy
Ciecierzyca ma kremową konsystencję i lekko słodki, orzechowy smak. Dietetycy i lekarze cenią ją przede wszystkim za wysoką zawartość białka roślinnego, które jest rekomendowane jako element zbilansowanej diety. Może pojawiać się w jadłospisie obok białka zwierzęcego lub je zastępować.
Ciecierzyca zawiera również:
- witaminy: C, B6, A i K;
- minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk;
- kwas foliowy,
- błonnik.
Ciecierzyca jest niskokaloryczna - 100 g ugotowanej cieciorki to 164 kcal.
Właściwości ciecierzycy
Ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, ciecierzyca niesie szereg korzyści dla zdrowia m.in.:
- obniża poziom cholesterolu we krwi (zobacz dieta na cholesterol),
- obniża ciśnienie krwi (zobacz ciśnienie - normy),
- przyspiesza trawienie,
- przeciwdziała zaparciom,
- jest pomocna w leczeniu cukrzycy,
- podnosi odporność,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Zastosowanie ciecierzycy
Ciecierzyca ma szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej. Jest głównym składnikiem hummusu, czy pasty z cieciorki, tahini, czosnku i oliwy z oliwek. To popularne smarowidło do pieczywa oraz dip do warzyw.
Przygotowuje się z niej również falafele, czyli kotlety z ciecierzycy, które są bardzo lubiane przez wegan i wegetarian. Poza tym ciecierzycę można wykorzystywać np. jako dodatek do sałatek oraz wielu innych dodatków do potraw.
Więcej o ciecierzycy:
Ciecierzyca przepisy, dania z ciecierzycy
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?