Ciecierzyca: właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

ciecierzyca fot. Adobe Stock
Ciecierzyca, inaczej cieciorka, jest ceniona przez wegan i wegetarian. Ma dużo roślinnego białka, wspomaga odchudzanie oraz korzystnie wpływa na zdrowie.
Marta Kosakowska / 13.12.2019 12:35
ciecierzyca fot. Adobe Stock

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest popularna w kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie robi się z niej m.in. hummus i falafele. Jest sycąca, zdrowa i smaczna. Ze względu na dużą zawartość wartościowego białka jest również elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Ma również szereg wartości odżywczych i właściwości, które są cenne dla ludzkiego organizmu np. obniża poziom cholesterolu we krwi. Dowiedz się, dlaczego ciecierzyca jest zdrowa.

Spis treści:

  1. Wartości odżywcze ciecierzycy
  2. Właściwości ciecierzycy
  3. Zastosowanie ciecierzycy

Wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca ma kremową konsystencję i lekko słodki, orzechowy smak. Dietetycy i lekarze cenią ją przede wszystkim za wysoką zawartość białka roślinnego, które jest rekomendowane jako element zbilansowanej diety. Może pojawiać się w jadłospisie obok białka zwierzęcego lub je zastępować.

Ciecierzyca zawiera również:

  • witaminy: C, B6, A i K;
  • minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk;
  • kwas foliowy,
  • błonnik.

Ciecierzyca jest niskokaloryczna - 100 g ugotowanej cieciorki to 164 kcal.

Właściwości ciecierzycy

Ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, ciecierzyca niesie szereg korzyści dla zdrowia m.in.:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi (zobacz dieta na cholesterol),
  • obniża ciśnienie krwi (zobacz ciśnienie - normy),
  • przyspiesza trawienie,
  • przeciwdziała zaparciom,
  • jest pomocna w leczeniu cukrzycy,
  • podnosi odporność,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Zastosowanie ciecierzycy

Ciecierzyca ma szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej. Jest głównym składnikiem hummusu, czy pasty z cieciorki, tahini, czosnku i oliwy z oliwek. To popularne smarowidło do pieczywa oraz dip do warzyw.

Przygotowuje się z niej również falafele, czyli kotlety z ciecierzycy, które są bardzo lubiane przez wegan i wegetarian. Poza tym ciecierzycę można wykorzystywać np. jako dodatek do sałatek oraz wielu innych dodatków do potraw.

Więcej o ciecierzycy:
Ciecierzyca przepisy, dania z ciecierzycy
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Redakcja poleca

REKLAMA