3 proste przepisy na brownie bez masła. Pyszne, aromatyczne i cudownie wilgotne brownie także w wersji dla wegan

brownie bez masła fot. Adobe Stock, Brent Hofacker
Brownie bez masła nie jest mniej kaloryczne, ale zawiera mniej tłuszczu nasyconego. Przygotujesz je z olejem neutralnym w smaku. Zazwyczaj konieczne jest użycie jajek, ale w wersji wegańskiej brownie bez masła ich nie ma. Najlepsze wychodzi przygotowane z użyciem sporej ilości gorzkiej czekolady, ale nawet to z przewagą kakao jest niesamowicie smaczne. Zawsze ostudź ciasto przed pokrojeniem go na kawałki.
Ewa Cwil / 09.11.2024 05:14
brownie bez masła fot. Adobe Stock, Brent Hofacker

Brownie bez masła nie wychodzi wcale gorsze od tego, które ma masło w składzie. Konsystencja wychodzi podobna, a smak niemal jest nie do odróżnienia. Ponieważ przepisów na brownie jest wiele, podpowiadamy, czym zastąpić masło w przepisach, żebyś mogła samodzielnie eksperymentować. Kto wie, może uda ci się sporządzić recepturę jeszcze lepszą od naszych? Powodzenia!

Spis treści:

  1. Brownie bez masła: jak to zrobić?
  2. Szybkie brownie bez masła
  3. Brownie bez masła z czekoladą
  4. Przepis na brownie z kakao bez masła

Brownie bez masła: jak to zrobić?

Brownie bez masła musi zawierać tłuszcz, bo to on pomaga ciastu zachować tak charakterystyczną dla tego ciasta wilgotność i konsystencję.

Co zamiast masła do brownie?

Czy można zastąpić masło w brownie? Jasne! Zamiast masła do brownie można użyć wielu zamienników, które wpływają na konsystencję i smak ciasta. Oto kilka popularnych i sprawdzonych opcji:

  • olej roślinny (np. rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy) – stosuje się go w ilości równej ilości masła w przepisie, czyli 1:1 lub odrobinę mniej. Jeśli używasz oleju kokosowego, trzeba go wcześniej rozpuścić. Brownie zyska delikatny kokosowy posmak.
  • purée z awokado – świetnie sprawdza się jako zdrowy zamiennik masła, a jego kremowa konsystencja dobrze wpływa na teksturę brownie. Używaj tyle samo purée z awokado, ile przewiduje przepis masła (1:1). Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, więc dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą ciasta.
  • jogurt grecki – doda brownie wilgotności, ale także lekkiej kwaskowości, co może wzbogacić smak. Można go używać w proporcji 1:1, jednak brownie mogą wyjść mniej tłuste i bardziej puszyste.
  • purée z dyni, batatów lub banana – to kolejny zdrowy zamiennik, który nie tylko nawilży brownie, ale doda im lekkiej słodyczy. Purée z dyni lub batatów jest bardziej neutralne, natomiast banan nada delikatny, owocowy posmak. W przypadku purée można użyć tej samej ilości co masła (1:1).
  • masło orzechowe lub inne masła roślinne (np. migdałowe) – nada brownie wyrazistego smaku i odrobiny chrupkości. Jest to jednak bardziej kaloryczna opcja, więc warto dostosować ilość do smaku. Można zastąpić masło w proporcji 1:1, jednak jeśli nie chcemy dominującego smaku orzechów, warto zacząć od ½-3/4 porcji.

Każdy z tych zamienników nada brownie bez masła nieco inny smak i teksturę, więc warto eksperymentować i zachować recepturę zgodną z twoimi preferencjami smakowymi lub wymaganiami dietetycznymi.

Czy do brownie można dać margarynę?

Tak, do brownie można użyć margaryny zamiast masła. Margaryna działa w wypiekach podobnie jak masło, ponieważ również zawiera tłuszcz, który nadaje ciastu wilgotność, miękkość i odpowiednią strukturę. Jest to często stosowany zamiennik masła, szczególnie w przypadku osób, które unikają produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dlaczego margaryna sprawdzi się w brownie:

  • Margaryna, podobnie jak masło, zawiera tłuszcz, który w brownie odpowiada za wilgotną konsystencję i intensywny smak. Dzięki tłuszczowi brownie jest zwarte, wilgotne i ma lekko klejącą teksturę, charakterystyczną dla tego wypieku.
  • W zależności od rodzaju margaryny smak może być bardziej neutralny niż masła, ale nie wpłynie to znacząco na smak ciasta, które przede wszystkim bazuje na czekoladzie i kakao.
  • Margaryna łatwo się rozpuszcza, co pozwala dobrze połączyć składniki, a czekolada dobrze się z nią łączy.

Na co uważać: niektóre margaryny zawierają większą ilość wody, więc najlepiej używać margaryny wysokiej jakości, zawierającej minimum 70% tłuszczu, aby konsystencja brownie była odpowiednia. Wybieraj najzdrowsze margaryny.

Szybkie brownie bez masła

Pokochasz ten przepis nie tylko wtedy, jeśli jesteś wegetarianką. Jest prosty i nie tylko nie zawiera masła, ale tez nie ma w nim jajek. Do dekoracji ciasta po upieczeniu możesz przygotować polewę czekoladową bez masła.

Składniki:

  • 200 g cukru,
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju (np. rzepakowego),
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy instant,
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki pokruszonych orzechów lub migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia lub wysprejuj ja olejem.
  2. W sporej misce dokładnie wymieszaj suche składniki.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy, olej i ocet oraz kawę. Mieszaj, aż się wszystkie składniki połączą, tworząc jednorodną, gęstą masę.
  4. Wmieszaj pokruszone orzechy.
  5. Wyłóż masę na brownie bez masła do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (piecz do momentu, aż patyczek nie wyjdzie oblepiony mokrą masą, a jedynie wilgotnymi okruszkami).
  6. Odstaw do wystudzenia. Możesz ozdobić wierzch polewą.

Szybkie brownie bez masła

fot. Szybkie brownie bez masła/ Adobe Stock, Carey

Brownie bez masła z czekoladą

Oto brownie z malinami (lub wiśniami) bez masła i z czekoladą oraz kakao. Idealne, pełne smaku i aromatu czekolady z kwaskową nutką owoców. Niebo w gębie!

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
  • 120 g oleju,
  • 3 jaja L,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 60 g kakao gorzkiego,
  • 50-60 g malin lub wiśni drylowanych,
  • 220 g granulowanego cukru (może być też zwykły),
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie wmieszaj do niej olej.
  3. Rozgnieć widelcem owoce i wmieszaj je do masy czekoladowej.
  4. Wmieszaj suche składniki, a następnie wmieszaj je do masy na brownie bez masła.
  5. Przełóż całość do formy i piecz ok. 20 minut.
  6. Zanim pokroisz na kawałki, pozwól ciastu ostygnąć. Możesz udekorować polewą bez masła i świeżymi owocami.

Brownie bez masła z czekoladą

fot. Brownie bez masła z czekoladą/ Adobe Stock, Pixel-Shot

Przepis na brownie z kakao bez masła

Oto brownie z olejem i czekoladą, a dokładniej jej kawałkami w masie kakaowo-kawowej. Palce lizać! Ciasto wychodzi wilgotne i zwarte, idealnie rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 180 ml oleju neutralnego w smaku, np. rzepakowego,
  • 2 jaja L,
  • 1 żółtko L,
  • 300 g drobnego cukru,
  • ½ szklanki gorzkiego kakao,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki pokruszonej czekolady,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zanim zaczniesz robić brownie bez masła, wyjmij wcześniej jaja z lodówki, jeśli tam je trzymasz – powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia
  3. Wymieszaj olej i cukier w miseczce nadającej się do użycia w mikrofalówce. Podgrzej w niej olej z cukrem przez 30 sekund i dokładnie wymieszaj. Mieszanina powinna być lekko ciepła, a nie gorąca.
  4. Dodaj jaja i żółtko i mieszaj trzepaczką, aż się połączą.
  5. Dodaj kawę, ekstrakt waniliowy, kakao i sól i bardzo dokładnie wymieszaj, aby powstała jednorodna masa.
  6. Następnie dokładnie wmieszaj w masę mąkę, a potem wmieszaj w całość kawałki czekolady.
  7. Wyłóż masę na brownie bez masła na formę i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe brownie zaczyna lekko odchodzić od boków formy, a patyczek wychodzi ze środka ciasta z wilgotnymi okruchami, ale nie mokry.
  8. Studź ciasto w formie przez pół godziny, potem je z niej wyjmij i daj mu jeszcze „odetchnąć” przez 30 minut.

Przepis na brownie z kakao bez masła

fot. Przepis na brownie z kakao bez masła/ Adobe Stock, mizina

Czytaj także:
3 przepisy na ciastka owsiane bez masła
Kruszonka bez masła - 3 sprawdzone receptury
Proste przepisy na sernik bez masła

Redakcja poleca

REKLAMA