Akrylamid - niezwykle toksyczna substancja

Coraz częściej mówi się o negatywnym wpływie akrylamidu na zdrowie. Czym jest ta substancja i co możne powodować?
/ 09.12.2012 18:52

Chipsy - źródło akrylamidu

Czym jest akrylamid?

Akrylamid to toksyczny związek chemiczny, który powstaje podczas przetwarzania produktów spożywczych. Nie występuje naturalnie w przyrodzie, a od 1994 roku został zarejestrowana jako związek rakotwórczy dla ludzi.

Akrylamid przyczynia się do powstawania nowotworów piersi, pęcherza moczowego oraz może powodować uszkodzenie komórek w mózgu.

Zobacz także: E dodatki do żywności – których lepiej unikać?

Źródło akrylamidu w żywności

W żywności akrylamid powstaje podczas smażenia. Na poziom zawartości tej substancji wpływa czas przygotowania potraw. Najwięcej akrylamidu można znaleźć w chipsach, frytkach oraz talarkach  ziemniaczanych. Powstaje on również podczas pieczenia (głównie produktów bogatych w skrobię). Można go znaleźć także w żywności poddanej grillowaniu. Całkowicie nie jest możliwe wyeliminowanie tego związku z naszej diety. Można go jedynie ograniczyć. 

Metody ograniczania aktylamidu w diecie

Biorąc pod uwagę obecny stan wiedzy można jedynie stosować takie obróbki kulinarne, które nie przyczyniają się do powstawania akrylamidu. Bezpieczne pod tym względem jest gotowanie na parze. Należy unikać smażenia oraz zbyt długiego przegrzewania żywności. Dodatkowo:

  • W przypadku grillowania należy unikać zwęglania;
  • W przypadku produktów bogatych w skrobię (np. ziemniaki) należy je smażyć uzyskując jasne zabarwienie;
  • W przypadku tostowania pieczywa należy unikać zbyt intensywnego brązowego zabarwienia.

Zobacz także: Bezpieczeństwo grillowania