Bezpieczeństwo grillowania

Bezpieczne grillowanie, czy znasz zasady?
Słońce na dobre zagościło na niebie, a to najlepszy znak rozpoczęcia sezonu na grilla. Powoli przygotowujemy sprzęt do rodzinnych spotkań w ogródku lub na działce, powinnyśmy także odkurzyć naszą wiedzę na temat bezpiecznego grillowania.
/ 19.04.2010 13:00
Bezpieczne grillowanie, czy znasz zasady?

Aby zabawa z grillem w roli głównej stała się dla nas czymś przyjemnym nie tylko w jej trakcie, ale i później, warto podczas planowania tego typu spotkania na świeżym powietrzu pamiętać o kilku zasadach ważnych dla naszego zdrowia i bezpieczeństwa.

Sprzęt i obsługa

Nie ma potrzeby podkreślać, że najwygodniejszy jest grill elektryczny. W większości przypadków korzystamy jednak z przyrządów węglowych. Zanim zaczniemy przygotowywać potrawy powinniśmy urządzic odpowiednio nasze miejsce pracy. Pamiętajmy, żeby zaopatrzyć się w węgiel drzewny lub brykiety przeznaczone do palenia w grillu, nie zastępujmy niczym innym tego paliwa, ponieważ substancje wydzielane przy spalaniu mogą działać szkodliwie na jedzenie. Ruszt trzeba dokładnie oczyścić z wszelkich pozostałości po ostatnim grillowaniu. Zawsze pod ręką powinniśmy mieć narzędzia do obsługi i wodę do gaszenia ognia. Najlepiej podpalać węgiel bez użycia podpałki, jeżeli jednak nie mamy innego wyjścia – używajmy jedynie produktów specjalnie przeznaczonych do podpalania.

Bardzo ważne jest zachowanie ostrożności przy obsłudze grilla. W wielu przypadkach na spotkaniu towarzyszą nam dzieci. Zadbajmy, by nie miały one dostępu do naszego miejsca pracy. Nie powinniśmy również zapomnieć, że mamy do czynienia z żywnością – podobnie jak przy przygotowaniu potraw w zwykłej kuchni, tak i w ogrodzie przy rozgrzanym ruszcie musimy pamiętać o higienie rąk.

Zdrowe grillowanie

W wielu badaniach potwierdzono niebezpieczeństwa zdrowotne związane z nieprawidłowym grillowaniem. Można jednak w dużym stopniu ograniczyć te zagrożenia.
Przede wszystkim powinniśmy zadbać o mięso, które będziemy poddawać obróbce. Najodpowiedniejsze jest chude, posłużyć się można choćby drobiem. Zmniejszy to ilość wytapianego tłuszczu, który spala się na węglu i wydziela szkodliwe substancje. Jeśli zakupimy aluminiowe tacki na grill jeszcze bardziej ograniczymy wydzielanie tych substancji. Mięso najlepiej wcześniej zamarynować – dzięki temu szybciej się upiecze i będzie bardziej kruche.

Pamiętajmy, żeby dbać o upieczoną żywność, unikniemy dzięki temu przykrych dolegliwości żołądkowych. Nie wolno nam zostawiać na słońcu grillowanego mięsa, ponieważ w takich warunkach dużo szybciej się psuje. Powinniśmy także urozmaicić posiłek warzywami. W sezonie mamy dostęp do szerokiej gamy produktów roślinnych, które nie tylko sprawią, że posiłek z grilla będzie urozmaicony, ale również zdrowszy. Unikajmy alkoholu lub ograniczmy jego spożycie, ułatwi nam to trawienie ciężkiego jedzenia. Zastanówmy się czy zamiast zimnego piwa nie lepiej dobrać do uczty odpowiednie wino.

Polecamy: Czy przygotowane potrawy z grilla są zdrowe

Marynatata do piersi z kurczaka

pół szklanki białego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki imbiru
po 1 łyżeczce oregano, bazylii, kolendry
sól i pieprz

Marynata wystarczy na 1 kg piersi z kurczaka. Mięso przed grillowaniem pozostawić zamarynowane w lodówce na ok. 3-4 godziny.

Zobacz także: Co i jak na grilla

Redakcja poleca

REKLAMA