9 produktów, z których jeden jest rekordzistą w uzupełnianiu witaminy C. Jedz te warzywa i owoce, aby mieć zdrową skórę i dobre samopoczucie

Co jeść na szkorbut fot. Adobe Stock, gorosi
Co jeść na szkorbut: należy spożywać produkty bogate w witaminę C. Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, i grejpfruty, są doskonałym źródłem tej witaminy. Warzywa liściaste, papryka, brokuły, truskawki, kiwi i kapusta kiszona również zawierają duże ilości witaminy C. Regularne włączanie tych produktów do diety pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu witaminy C i zapobiega szkorbutowi. Aby szybko wyleczyć szkorbut, można zastosować leczenie polegające na podawaniu dużych dawek witaminy C.
Ewa Cwil / 23.07.2024 05:29
Co jeść na szkorbut fot. Adobe Stock, gorosi

Zastanawiasz się, co jeść na szkorbut? Choroba ta jest obecnie rzadkością w krajach rozwiniętych ze względu na łatwy dostęp do świeżej żywności. Niemniej jednak może wystąpić u ludzi, którzy mają ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw. Może przytrafić się osobom starszym, z zaburzeniami odżywiania, u osób żyjących w ubóstwie, u palaczy, alkoholików, podczas stosowania restrykcyjnych diet, a także niektórych chorobach układu pokarmowego.

Spis treści:

  1. Co jeść na szkorbut: lista produktów
  2. Czy szkorbut jest uleczalny?
  3. Jakiej witaminy brakuje przy szkorbucie?
  4. Co jedli marynarze na szkorbut?

Co jeść na szkorbut: lista produktów

Do produktów, które mogą pomóc w leczeniu szkorbutu, należą te łatwodostępne produkty:

  • kiszona kapusta – szklanka dostarcza 600-700 mg witaminy C,
  • melon Cantalupa – 202 mg witaminy C w średniej sztuce,
  • słodka papryka – szklanka papryki dostarcza ok. 191 mg witaminy C,
  • truskawki – szklanka dostarcza ok. 98 mg witaminy C,
  • owoce cytrusowe i soki cytrusowe: cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty – 70-96 mg witaminy C w średniej sztuce,
  • brokuły – szklanka brokułów dostarcza ok. 70 mg witaminy C,
  • kiwi – jedna sztuka dostarcza ok. 56 mg witaminy C,
  • kiełki brokułów – pół szklanki dostarcza ok. 49 mg witaminy C,
  • jarmuż – szklanka gotowanego dostarcza ok. 21 mg witaminy C,
  • czerwona kapusta – pół szklanki zaspokaja ok. 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Ale to nie jedyne produkty najbogatsze w witaminę C. W zapobieganiu szkorbutowi jest miejsce na wiele różnych warzyw i owoców, nie trzeba jadać tylko tych wymienionych wyżej.

Czy szkorbut jest uleczalny?

Tak. W szkorbucie niezbyt nasilonym wprowadza się zmiany w sposobie żywienia, aby wraz z pożywieniem dostarczyć organizmowi zwiększone dawki witaminy C. Wyraźna poprawa następuje w ciągu kilku tygodni.

W ciężkim szkorbucie leczenie polega na podawaniu preparatów z witaminą C. Wtedy pierwsze efekty leczenia są zauważalne już nawet po 24 godzinach terapii, ale leczenie trwa 1-3 miesiące.
Początkowo podaje się 1-2 g witaminy C dziennie (przez ok. 2 dni). Następnie przez tydzień dawka wynosi  500 mg, a potem, przez kolejne tygodnie – 100 mg. Do tego stosowana jest dieta obfitująca w witaminę C.

Decyzję o suplementacji powinien podjąć lekarz, gdyż nadmiar witaminy C może szkodzić.

Leczenie szkorbutu i zapobieganie chorobie to prawidłowe żywienie, które dostarcza odpowiednich dawek witaminy C. Dziennie należy jej przyjmować 200-250 mg wraz ze świeżymi owocami i warzywami. Podczas infekcji dawkę można zwiększyć do 500-1000 mg.

Jakiej witaminy brakuje przy szkorbucie?

Szkorbut wynika z długotrwałego niedoboru witaminy C w diecie. Witamina C nie jest syntetyzowana ani magazynowana w organizmie, dlatego musi być regularnie dostarczana z pożywieniem.

Objawy szkorbutu mogą pojawić się już po 1-3 miesiącach niedoboru witaminy C. Wtedy mogą wystąpić następujące symptomy:

  • ogólne zmęczenie i osłabienie,
  • krwawienie z dziąseł,
  • bóle stawów i mięśni,
  • łamliwość włosów,
  • pogorszone gojenie się ran,
  • zmiany skórne (suchość, szorstkość, łuszczenie się),
  • anemia,
  • zmiany nastroju.

Co jeść na szkorbut: kapusta kiszona

fot. Co jeść na szkorbut: kapusta kiszona/Adobe Stock, ximich_natali

Co jedli marynarze na szkorbut?

Marynarze na szkorbut cierpieli głównie z powodu diety ubogiej w witaminę C podczas długich podróży morskich. Menu na statkach było zazwyczaj bardzo monotonne i składało się głównie z sucharów, solonego mięsa, ryb, suszonej fasoli i grochu. Nie dostarczały wystarczającej ilości witaminy C, co sprawiało, że szkorbut był powszechny wśród marynarzy. Tak było do momentu odkrycia, że świeże owoce i warzywa, szczególnie cytrusy, mogą zapobiegać tej chorobie.

W XVIII wieku, po licznych eksperymentach i obserwacjach, brytyjski lekarz James Lind przeprowadził badania, które wykazały, że sok z cytryny lub limonki może skutecznie zapobiegać i leczyć szkorbut. W rezultacie Royal Navy zaczęła wprowadzać cytryny i limonki na pokład swoich statków, co znacząco zmniejszyło przypadki szkorbutu.

W niektórych flotach, zwłaszcza w marynarce rosyjskiej i niemieckiej, kapusta kiszona była używana jako źródło witaminy C podczas długich rejsów.

Źródło: Léger D. Scurvy: reemergence of nutritional deficiencies. Can Fam Physician. 2008 Oct;54(10):1403-6. PMID: 18854467; PMCID: PMC2567249.

Czytaj także:
Jakie owoce mają najwięcej witaminy C? Będziesz zaskoczona
Czy witamina C jest dobra na odporność i przeziębienie?
10 mitów o witaminie C. Ty też w nie wierzysz?

Redakcja poleca

REKLAMA