1. Zarodki pszenne
Zarodki są prawdziwą „kwintesencją wartości żywieniowej” ziarna pszenicy i zawierają wszystko to, co w nim najlepsze. Są świetnym źródłem: witaminy E, cynku, magnezu, żelaza, fosforu, niektórych witamin z grupy B. Doskonale komponują się z pysznymi kanapkami, czy mogą być stosowane jako dodatek do sałatki.
2. Kiełki
Możemy wyhodować sami (coś dla prawdziwych „dietofilów”), lub skorzystać z gotowego produktu, dostępnego w sklepie (koszt rzędu 4-5 zł za ok. 100g). Cechuje je bogactwo: witamin i składników mineralnych (m.in.: Fe, Mg). Świetnie wzbogacają naszą dietę w błonnik, przy jednoczesnej bardzo niewielkiej kaloryczności. Pokreślą smak sałatki, nadadzą nowy wygląd kanapkom.
Polecamy: Pijmy wodę - nie tylko w lecie!
3. Pieczywo pełnoziarniste
Zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze w ziarnach zbóż. Taki rodzaj wypieków nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, przez co sytość zachowujemy na dłużej i rzadsze stają się napady niepohamowanego głodu. Wszystkie witaminy, składniki mineralne i błonnik przechodzą wraz z ziarnem do pieczywa.
4. Orzechy
To prawdziwa skarbnica: witaminy E (doskonale wpływającej na stan naszej skóry), zdrowych kwasów tłuszczowych (zarówno jedno- jak i wielonienasyconych), potas, wapń (przede wszystkim orzechy laskowe) i magnez (pomogą na „skołatane nerwy”).
5. Pestki dyni
Lubisz od czasu do czasu coś pochrupać? Chętnie urozmaicił/abyś smak swoich kanapek? Pestki dyni sprawdzą się zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku. Są źródłem zdrowych NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), wzbogacają dietę we wszystkie niezbędne składniki mineralne: żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk. Podobnie jak orzechy dostarczają sporych ilości witaminy młodości (witaminy E).
6. Probiotyczne produkty mleczne
Produkty (najczęściej przetwory mleczne) wzbogacone w probiotyki wzbogacają naszą dietę w dobroczynne mikroorganizmy, które po zasiedleniu przewodu pokarmowego, wykazują korzystne efekty w postaci m.in.: stymulacji odporności (bakterie tworzą w jelitach swoistą „otoczkę”, uniemożliwiającą przenikanie patogenów przez śluzówkę jelit), czy zapobiegania biegunkom poantybiotykowym.
Polecamy: Co i jak jeść, czyli piramida zdrowego żywienia
7. Otręby
Otręby są wskazane w diecie każdego, zdrowego człowieka, gdyż są źródłem przyspieszającego perystaltykę jelit błonnika. Ułatwiają także wytrwanie na diecie. Dodane do jogurtu czy kefiru, doskonale sycą.