Uzależnienie od książek kulinarnych?
Już we wrześniu, z wielkim zacięciem, wypatruję nowości w kategorii książek kulinarnych. Musicie wiedzieć, że moja biblioteczka liczy kilkadziesiąt książek tego rodzaju i wciąż się powiększa. W ciągu zaledwie kilku ostatnich miesięcy przybyło mi 8 pozycji. Uzależnienie? Przyznaję, trochę tak, nic na to nie poradzę.
Mój rytuał czytania
To jedna z przyjemniejszych chwil, gdy zasiadam w fotelu z kubkiem zimowej herbaty (obowiązkowo pomarańcze + goździki + malinowy sok mamy) i nową książką. Najpierw ją wącham (zapach książek,starych i nowych, to jeden z piękniejszych zapachów na świecie) i pobieżnie przeglądam. Potem czytam wstęp, bo zawsze ciekawa jestem, co autor chce mi powiedzieć zanim zacznę gotować, a potem kartka po kartce, zdjęcie po zdjęciu, przepis po przepisie rozkoszuję się nowymi możliwościami kulinarnymi.
Dlaczego mam tyle książek kulinarnych?
Dotarłam do sedna: nowe możliwości! To jeden z powodów, dla których tak często sięgam po książki kulinarne. Lubię gotować nowe dania, a zanim udostępnię przepis pacjentowi zawsze sprawdzam go na sobie i swojej rodzinie (dzielnie znoszą moje eksperymenty). Uważam, że jedną z ważniejszych cech osoby, która dba o zdrowe żywienie jest ciekawość kulinarna, chęć odkrywania nowych smaków. Bez tego nie można realizować urozmaiconej diety. Współczesny świat daje nam tyle możliwości korzystania z produktów z całego świata, że szkoda byłoby nie próbować innych kuchni narodowych.
Dziś pokażę wam 5 najlepszych nowości wśród książek kulinarnych. Same hity, choć nie wszystkie dietetyczne! Gwarantuję jednak dużą dawkę przyjemności z czytania i gotowania!
5 książek o diecie/kuchni, które powinnaś przeczytać
5 składników. Gotuj szybko i łatwo :: Jamie Oliver :: wydawnictwo Insignis, cena: 69,99 zł
Jamie znów zaskakuje, a myślałam, że to już niemożliwe. Tylko 5 składników, zero przekombinowania – łatwo i szybko. Do tego blisko 70% przepisów to zbilansowane dania, a wszystkie opisane zostały wartością odżywczą.
ABC gotowania. Część 3 :: Marieta Marecka :: wydawnictwo Egmont, cena: 69,99 zł
Marieta gotuje fantastycznie, a do tego jest mega ciepłą osobą, ale nie to jest w tej książce najważniejsze. Wszystkie części ABC gotowania cenię za sposób prezentacji przygotowania przepisów, krok po kroku, na zdjęciach. Gotując razem z ABC gotowania nie sposób popełnić gafę.
Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu :: Sabrina Ghayour :: wydawnictwo Insignis, cena: 69,99 zł
Sabirna ujęła mnie tym, że klasyczną kuchnię irańską dostosowała tak, aby przepisy nie przerażały amatorów. Wszystkie składniki używane w książce można kupić w dobrze wyposażonych supermarketach. Dzięki autorce kuchnia bliskowschodnia nie przeraża, a wręcz wydaje się prosta i dostępna dla każdego.
Smakoterapia :: Zasuwa Iwona :: wydawnictwo Edipresse Książki, cena: 49,90 zł
Przepisy roślinne, bez glutenu, bez nabiału i bez laktozy? Brzmi dobrze? Raczej przeraża…ale nie w towarzystwie Iwony Zasuwy. Autorka potrafi genialnie czarować w kuchni. Nawet się nie zorientujesz, że jesz wegańskie dania w wersji bezglutenowej. Magia? Nie! Po prostu wielki talent!
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie :: Zuza Zak :: wydawnictwo Egmont, cena: 69,99 zł
Zuzanna Zak od najmłodszych lat mieszka w Anglii. Autorka podjęła trudne zadanie napisania książki o tradycyjnej polskiej kuchni dla obcokrajowców, tak, aby przekonać ich do polskich dań. Książka odniosła sukces i dlatego postanowiono wydać ją także w Polsce. Z tego powodu Zuzanna Zak odświeżyła treści i efekt jest piorunujący. Piękne zdjęcia, matowy papier, elementy historyczne, a przepisy? To ukłon w stronę dopracowanej w każdym szczególe tradycji z elementem zaskoczenia.