Do czego dodawać goździki? fot. Fotolia/Kolaż Polki.pl

Goździki - do czego dodawać

Goździki to bardzo aromatyczna przyprawa. Nadają się do wielu potraw oraz napojów!
/ 08.04.2013 05:19
Do czego dodawać goździki? fot. Fotolia/Kolaż Polki.pl

Wysuszone pączki drzewa goździkowego dodaje się zarówno do potraw słodkich (kompotów, konfitur, ciast), jak i pikantnych (np. pasztetów, wołowiny, gulaszu). Można też powbijać je
w mięso i upiec, dzięki czemu aromat szybciej przeniknie do dania. Często używa się ich też do marynowania śledzi.

  • Są niezbędnym dodatkiem do sosów z kroplą alkoholu oraz do pieczonych mięs (sos piwno-miodowy, sos z czerwonego wina z rozmarynem).
  • Goździki dodaje się też do syropu cukrowego, w którym następnie krótko gotujemy gruszki. Następnie marynuje się je w tym syropie i podaje jako deser z lodami bakaliowymi. Palce lizać!
  • Chyba nie każdy wie, że goździki mają również właściwości lecznicze. Olejek eteryczny z goździków uznawany jest za środek antyseptyczny i przeciwbólowy – np. rozcieńczony i wtarty w dziąsła (czy nawet sam rozgryziony goździk) łagodzi bóle zębów.
  • Zawarty w goździkach eugenol obniża poziom wolnych rodników w komórkach, dzięki czemu ma działanie antynowotworowe.