Reklama

1. Zwracaj uwagę na etykiety

Czytaj etykiety produktów spożywczych, które wybierasz. To ciężka praca, ale pamiętaj, że wykonujesz ją tylko raz.

Reklama

2. Ogranicz cukier

Unikaj produktów, które mają w swoim składzie cukier. Uważaj, bo może kryć się pod inną nazwą, np. fruktoza, laktoza, dekstryny, oligosacharydy, skrobia i słód.

3. Uważaj na żywieniowe wpadki

Dobrym przykładem jest brązowy cukier. Choć jest brązowy, wcale nie jest zdrowszy! Wytwarza się go z trzciny a nie z buraka cukrowego, ale działa na nasz organizm dokładnie tak samo.

4. Myśl kompleksowo

Produkty, które oznaczone są informacją, że są bez cukru, mogą być niekiedy bardziej kaloryczne niż ich tradycyjne odpowiedniki. Aby zachować odpowiednią teksturę i dobry smak producenci czasami dodają tłuszcz, który jest ponad 2 razy bardziej kaloryczny niż cukier.

5. Nie wierz wszystkiemu, co jest napisane

Nie daj się zwieść produktom opatrzonym certyfikatem ekologiczności – świadczy on o sposobie w jaki został przygotowany, niekoniecznie o tym, że jest zdrowszy.

6. Zrezygnuj z żywności wysokoprzetworzonej

Najlepsze dla zdrowia są produkty najmniej przetworzone. Takie, które w swoim składzie mają niewiele dodatków. Jeżeli nie masz kiedy samodzielnie przygotowywać pokarmów w domu, wybieraj takie, których skład sugeruje, że poradziłabyś sobie z ich przygotowaniem w domu.

7. Nie ograniczaj liczby posiłków!

Nie myśl, że omijając posiłek przyspieszasz proces chudnięcia. Jest dokładnie odwrotnie. Osoby, które jedzą 4-5 posiłków dziennie ważą średnio mniej, niż ci, którzy jedzą 3.

8. Nie kupuj gotowych dań

Przykładowo jogurty owocowe mają dużą ilość niezdrowych dodatków, niepotrzebnego białka, aromatów i cukru. Kup ładną butelkę, miksuj jogurt naturalny z owocami, otrębami, orzechami lub miodem i zabieraj ze sobą jako zdrową przekąskę.
Jakie zioła są najlepsze na odchudzanie?

9. Najważniejszy jest umiar

Wybierając zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa – pamiętaj, że ich również nie można stosować bez opamiętania. Robiąc sosy do sałatek dodawaj olej, ale również np. sok z cytryny i zioła. Tłuszcze mają aż 9 kcal w 1 gramie (białka i tłuszcze tylko 4 kcal).

10. Zacznij sama przygotowywać posiłki i napoje

Gotowe soki mają niską wartość odżywczą i często są dosładzane. Pij soki świeżo wyciskane lub koktajle. Dobrze, jeżeli będą stanowiły jeden posiłek w ciągu dnia. Dostarczą Ci dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, nawodnią oraz pomogą zadbać o zdrowie.

Dowiedz się więcej:

5 pomysłów na dietetyczne koktajle na wiosnę
Niedobór tych witamin zagraża twoim oczom
10 najzdrowszych produktów wszech czasów

Przepisy na dania z dodatkiem cykorii

Reklama

napisane na podstawie tekstu autorstwa dietetyka klinicznego i psychodietetyka Katarzyny Błażejewskiej

Reklama
Reklama
Reklama