Metoda wolnych kroczków
Zastanów się, ile czasu zajęło Ci przybieranie na wadze? Przytyłaś/łeś w ciągu tygodnia, czy też „nawarstwianie się” kolejnych kilogramów było procesem długotrwałym? Prawdopodobnie dotyczy Ciebie sytuacja druga, dlaczego więc oczekujesz, iż wałeczki opasające Twoje ciało mają zniknąć „jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki”? Oczywiście możesz spodziewać się, iż po zastosowaniu kilkudniowej głodówki, czy też bardzo niskoenergetycznej diety, efekty pojawią się w krótkim okresie czasu, niemniej nie możesz oczekiwać, iż będą one długotrwałe, a to dlatego, że organizmu nie da się oszukać. Ograbiony z energii zwolni obroty, a niskie tempo przemian metabolicznych praktycznie zawsze będzie powodowało, iż wskazówka wagi po zakończeniu diety będzie „windowała do góry jak szalona”.
Polecamy: Jaka dieta jest najlepsza na zaparcia?
Optymalne tempo
Dietetycy rekomendują umiarkowane tempo redukcji masy ciała. Co to dla nas oznacza? Nie powinniśmy chudnąć więcej, niż 0,5-1 kg w przeciągu tygodnia. Nie jest to z pewnością dobra wiadomość dla osób, które łatwo się zniechęcają i pragną szybkich efektów. To właśnie utrata rzędu 4 kg miesięcznie gwarantuje, iż efekt jo-jo zostanie łatwo pokonany. Jeszcze lepsze i trwalsze efekty osiągniemy, jeśli redukcję masy ciała uzyskamy nie tylko poprzez stosowanie diety o obniżonej ilości kcal, lecz w połączeniu z regularnym wysiłkiem fizycznym. Dlaczego? Im więcej tkanki mięśniowej w naszym organizmie, tym szybszy metabolizm.
Dieta urozmaicona
Dieta nie powinna polegać jedynie na ilościowym ograniczeniu spożywanej żywności, czy na wykluczeniu pewnych grup produktów spożywczych. Urozmaicona dieta (w której spożywamy produkty z wszystkich „pięter” Piramidy Zdrowego Żywienia) stanowi o zachowaniu przez nas pełni zdrowia i witalności.
Polecamy: Mięta i melisa - zielone bogactwo smaku
Zdrowe nawyki
Powinniśmy wykształcić w sobie umiejętność dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych. Zdrowych, czyli jakich? Przede wszystkim warto zakupić tablice wartości kalorycznej i odżywczej poszczególnych produktów. Nasza uwaga powinna skupić się na: kaloryczności produktów, zawartości w nich tłuszczu, błonnika i węglowodanów złożonych/prostych.
Do dietetycznego menu powinniśmy włączyć przede wszystkim produkty: o obniżonej zawartości tłuszczu i cukrów prostych, o dużej natomiast zawartości błonnika i węglowodanów złożonych. W diecie ubogo energetycznej zwiększa się także udział białka (nie jest to jednoznaczne z rekomendacją diety proteinowej, jako sposobu na szczupłą sylwetkę).