Jak to zrobić w praktyce?
- Wybieraj produkty z grupy, które zawierają naturalnie wyższą zawartość błonnika pokarmowego: grube kasze (gryczana, jęczmienna) zamiast drobnych (mazurska, manna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste) zamiast pieczywa jasnego (z białej mąki). ryż brązowy zamiast białego, makaron razowy zamiast białego. W diecie bogatoresztkowej zastosowanie mają także suszone owoce, zwłaszcza suszone śliwki, morele, rodzynki.
Przeczytaj: Jak walczyć z zaparciami?
- Spożywaj dużo owoców, warzyw i roślin strączkowych, które są bogatym źródłem błonnika. Zaleca się spożywanie przynajmniej 1 kg owoców i warzyw z przewagą tych drugich.
- Nie rozgotowuj potraw! (warzywa gotowane na półtwardo, makaron al dente, kasze i ryż gotowane na sypko).
- Dodawaj do potraw produkty bogate w błonnik, np. dodatek płatków owsianych do jogurtów, sałatek, otręby pszenne jako dodatek do ziemniaków puree czy soków.
- Ogranicz spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, produktów cukierniczych, które zawierają tylko znikome ilości błonnika lub nie zawierają go wcale.
- Wypijaj przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Aby nie zwiększać kaloryczności diety zamiast soków oraz słodzonych napojów wybieraj wody mineralne.