Dieta pewnie nie jest już dla was problemem. Dlatego tym razem przygotowałyśmy dla was coś specjalnego :)
Poniżej znajdziecie jadłospis na kolejne 10 dni, który został przygotowany przez mgr Annę Żuławnik dietetyka i diet coacha w Centrum Witaland. Warto tutaj dodać, że właśnie wchodzicie w kolejny etap, w którym dieta będzie miała 1350 kalorii.
Schudnij do wiosny! Pyszny jadłospis na 10 dni (+ wersja do wydruku)
Dla pewności przypomnimy wam jeszcze ogólne zalecenia:
- odstępy między posiłkami powinny wynosić 3 godziny
- pijcie wodę - min. 1,5 litra dziennie
- możecie wypić dziennie - 2 filiżanki kawy z chudym mlekiem (2%)
- dodatkowo możecie pić - herbatę czerwoną, zieloną białą i herbatki ziołowe.
Do wiosny zostało już niewiele czasu! Mam dla was kolejny plan treningowy (+ wersja video)
DZIEŃ 41
Śniadanie
Jaglanka na mleku kokosowym z musem truskawkowym :
- 3 łyżki kaszy jaglanej - 39 g
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- szklanka mleka kokosowego - 250 ml
- 1 łyżeczka ksylitolu ,stewii lub miodu
- 2 garści truskawek (świeżych lub mrożonych)
Kasze wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej mlekiem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając mlekiem, pod koniec dodaj ksylitol. Truskawki zmiksuj na mus, kaszę przełóż do małej miseczki, na wierzch wylej sos.
II śniadanie
Grahamka z szynką i ogórkiem kiszonym:
- grahamka - 80g
- plaster gotowanej szynki z kurczaka - 15g
- 1 łyżeczka serka do smarowania np. Bieluch - 10g
- ogórek kiszony
- sałata
Kolacja
Krem z pieczonej papryki z cieciorką (przepis na 2 porcje):
- 2-3 szklanki buliony warzywnego
- 3 papryki - 690 g
- 1/2 świeżego chili - 10 g
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - 50 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 4 łyżki cieciorki konserwowej - 80 g
- 1/2 cebuli - 50 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek - 20 g
- szczypta soli
- pieprz
- 2 kromki chleba razowego - 70 g
Papryki posmaruj oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 30 minut. Skórka papryk musi się zmarszczyć i zrumienić. Upieczone papryki pozbaw gniazda nasiennego, podziel na mniejsze części i dodaj do gotującego się bulionu. Do zupy dodaj również posiekany ząbek czosnku i świeżą papryczkę chili. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku. Chleb pokrój w kostkę podpraż na suchej, rozgrzanej patelni. Krem z papryki podaj
z jogurtowym kleksem, grzankami, natką pietruszki i cieciorką.
Podwieczorek
1 grejpfrut
Kolacja
Sałatka z jajkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi:
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 3 garście szpinaku - 75 g
- 1/3 cebuli - 30 g
- 7 pomidorków koktajlowych - 140 g
- 1 łyżka oliwy
DZIEŃ 42
Śniadanie
Chrupiące tosty z żółtym serem po śródziemnomorsku:
- 2 średniej grubości kromki pieczywa razowego - 80 g
- 2 plasterki żółtego sera Gouda - 30 g
- średni pomidor - 160 g
- 2-3 czarne oliwki - 6 g
- zioła prowansalskie
- bazylia świeża
Na pieczywo nałóż ser i warzywa, posyp ziołami. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do rozpuszczenia się sera. Z wierzchu udekoruj świeżymi listkami bazylii.
II śniadanie
Słoneczne smoothie z banana i mango
- banan - 120 g
- 1/2 mango - 140 g
- kilka listów mięty
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Obiad
Krem z pieczonej papryki z cieciorką (według przepisu z poprzedniego dnia)
Podwieczorek
Garść orzechów laskowych
Kolacja
Mieszanka warzyw z kurczakiem i serem kozim:
- 1/2 opakowania warzyw na patelnie bez dodatku ziemniaków - 225 g
- filet z piersi z kurczaka - 100g
- 2 plasterki sera koziego miękkiego - 50 g
- łyżeczka oliwy z oliwek - 5 g
- zioła do smaku
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, zamarynuj w ziołach i krótko podsmaż na oliwie. Dodaj wodę, warzywa i duś na patelni pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Pod koniec dodaj ser kozi pokrojony na mniejsze kawałki. Całość dopraw ulubionymi ziołami i wymieszaj.
DZIEŃ 43
Śniadanie
Shake czekoladowy z awokado:
- 1 mały banan - 100 g
- plasterek awokado - 30 g
- 2 łyżeczki kakao - 12 g
- szklanka mleka 2% - 250 ml
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki otrębów pszennych - 12 g
Wszystkie składniki zmiksuj.
II śniadanie
Jajko po tatarsku:
- 1 jajko ugotowane na twardo - 50 g
- 1 ogórek kiszony - 60 g
- 4 marynowane pieczarki - 50 g
- 1/4 cebuli - 35 g
- 3 łyżki jogurtu naturalnego - 75 g
- szczypta soli
- pieprz
Ogórka kiszonego, cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Składniki wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej dwie połówki jajka ugotowanego na twardo.
Obiad
Zupa z soczewicy z cukinią i indykiem:
- 5 łyżek czerwonej soczewicy - 60 g
- 1/2 cukinii - 125 g
- marchewka - 45 g
- 5 pieczarek - 100g
- 1/2 cebuli - 50 g
- filet z indyka - 100 g
- 1 łyżka masła klarowanego - 10 g
- przyprawy - kurkuma, czarny pieprz, tymianek, estragon, słodka papryka
Cukinię i marchewkę umyj i zetrzyj na tarce. Zagotuj w garnku ok. 500 ml wody i wrzuć warzywa. Następnie dodaj soczewicę oraz filet z indyka. Gotuj, co jakiś czas mieszając. Pieczarki pokrój na cienkie paski, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i podduś chwilę, a następnie wrzuć pieczarki. Podsmażone warzywa dodaj do garnka i całość wymieszaj. Gotuj do momentu, aż indyk i soczewica będą miękkie. Przypraw do smaku kurkumą, pieprzem czarnym i ziołowym, estragonem, tymiankiem i słodką czerwoną papryką. Z wierzchu posyp koperkiem.
Podwieczorek
1 jabłko
Kolacja
Sałatka z kozim serem i oliwkami:
- 3 garście miksu sałat
- papryka - 230 g
- 4 plastry sera koziego - 80 g
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki czarnych oliwek - 25 g
Sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu pszczelego - 7 g
- odrobina wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
DZIEŃ 44
Śniadanie
Delikatne placuszki jaglane (przepis na 2 porcje):
- banan - 120 g
- 1 jajko
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 20 g
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego - 10 g
- cynamon do smaku
Zmiksuj banana, płatki, jajko i siemię lniane oraz cynamon za pomocą blendera. Smaż placuszki na oleju kokosowym w obu stron do zarumienienia.
II śniadanie
Kanapka z szynką i kremowym awokado:
- mała okrągła grahamka - 50 g
- 1 plaster szynki z kurczaka - 15 g
- 2 plastry pomidora - 40 g
- 1/4 awokado - 35 g
Obiad
Spaghetti z burakami i serem ricotta:
- 1 szklanka ugotowanego makaronu razowego - 120 g
- 2 małe buraki - 280 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 5 g
- 3 łyżki serka ricotta - 60 g
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- pieprz
Buraka pokrój w kostkę i gotuj przez chwilę w osolonej wodzie. Na oliwie z oliwek podsmaż ząbek czosnku, a następnie dodaj do niego buraka i smaż ją przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i dodaj do buraka ugotowany makaron. Całość wymieszaj z serkiem ricotta.
Podwieczorek
Wafle ryżowe i morele suszone:
- 2 wafle ryżowe - 20 g
- 3 morele suszone - 30 g
Kolacja
Sałatka z krewetkami i parmezanem:
- 10 krewetek tygrysich - 120 g
- 4 garści roszponki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny - 18 g
- 1 łyżka parmezanu startego - 8 g
- pieprz czarny
- zioła prowansalskie
Roszponkę umyj, wysusz i rozłóż na talerzu. Pomidorki pokrój na połówki i połóż na sałacie. Łyżeczkę oliwy rozgrzej na patelni i przesmaż na niej oczyszczone i osuszone krewetki. Dopraw je pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe krewetki ułóż na sałacie, polej łyżeczką oliwy, dopraw ziołami i posyp parmezanem.
DZIEŃ 45
Śniadanie
Delikatne placuszki jaglane (według przepisu z poprzedniego dnia)
II śniadanie
Tost z wędzonym łososiem, pomidorem i szczypiorkiem:
- kromka razowego pieczywa - 35 g
- 1 plaster wędzonego łososia - 25 g
- 1 łyżeczka serka kanapkowego naturalnego - 12 g
- mały pomidor - 100 g
- 1 łyżka szczypiorku - 5 g
Kromkę podgrzej w tosterze. Tosta posmaruj serkiem, połóż na niego łososia, pokrojonego w plastry pomidora i szczypiorek.
Obiad
CHEAT MEAL
Nadszedł czas na długo oczekiwany cheat meal! Dziś możesz pozwolić sobie na dowolny, ulubiony obiad. Postaraj się, aby na talerzu dominowały warzywa, a porcja była zbliżona do tej, którą jesz na co dzień. Wybieraj mięso i ryby gotowane, pieczone lub grillowane, a sos dozuj ostrożnie. Smacznego! :)
Podwieczorek
Koktajl marchew-mango:
- 1/4 mango - 100 g
- 2 marchewki - 100 g
- kawałek imbiru
Ze składników wyciśnij sok. Dopraw startym imbirem.
Kolacja
Zupa zimowa (przepis na 2 porcje):
- por - 80 g
- 4 średnie ziemniaki - 320 g
- 4 średnie marchewki - 200 g
- 8 liści kapusty
- 1 cebula - 100 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek - 20 g
- ząbek czosnku
- pieprz
Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę wszystkie warzywa. Roztop oliwę w garnku. Najpierw wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij i wrzucić resztę warzyw. Smaż jeszcze chwilę i wlej wodę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw i zmiksuj (opcjonalnie).
DZIEŃ 46
Śniadanie
Owsianka z gruszką i imbirem:
- 1 szklanka mleka 2% - 250 ml
- 4 łyżki płatków owsianych - 40 g
- 1/2 łyżeczki imbiru
- gruszka - 130 g
Zagotuj w garnku mleko, dodaj płatki i gotuj do zmięknięcia. Do gotującej się owsianki dodaj starty imbir. Gruszkę umyj i pokrój w plastry. Wrzuć ją do owsianki.
II śniadanie
Kanapki z łososiem i ogórkiem:
- 2 kromki razowego pieczywa - 60 g
- 1 plaster wędzonego łososia - 25 g
- 1 łyżeczka serka kanapkowego naturalnego - 12 g
- ogórek - 80 g
Obiad
Sałatka z piersią z kaczki w miodowo-jabłkowym sosie (składniki na 2 porcje):
- pierś z kaczki - 180 g
- mix sałat - 150 g
- garść rukoli - 20 g
- 1 pomidor - 170 g
- 1 ogórek - 180 g
- 1 papryka - 230 g
- 1/2 cebuli - 53 g
- 1/2 pomarańczy - 120 g
- 1 łyżeczka nasion słonecznika - 5 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek - 10 g
- 1 łyżka natki pietruszki - 12 g
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, majeranku i rozmarynu
Sos:
- jabłko - 180 g
- 1 łyżeczka miodu - 12 g
- 2 łyżki soku z cytryny - 12 g
- szczypta soli
- pieprzu
Pierś z kaczki obierz ze skóry i dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Obsmaż ją na lekko natłuszczonej patelni grillowej. Rumianą pierś z kaczki możesz wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 10 minut, aby nie była krwista.
Jabłko upraż na łyżce wody, a następnie zmiksuj je z sokiem z cytryny i miodem oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Warzywa do sałatki pokrój na mniejsze części i wymieszaj z sałatą oraz cząstkami pomarańczy. Upieczoną pierś z kaczki pokrój w plasterki i ułóż na sałacie. Całość polej sosem i posyp nasionami słonecznika oraz natką pietruszki.
Podwieczorek
Zielony koktajl odżywczy (przepis na 2 porcje):
- 2 garści jarmużu - 80 g
- 4 plastry świeżego ananasa - 320 g
- 1 banan - 120 g
- garść natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki nasion chia - 20 g
- woda - w razie potrzeby
Wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmiksuj na gładki koktajl. W razie potrzeby dodaj wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Kolacja
Zupa zimowa (według przepisu z poprzedniego dnia)
DZIEŃ 47
Śniadanie
Kanapki z pikantną pastą z fasoli:
Pasta:
- 3 łyżki białej fasoli - 60 g
- papryka - 200 g
- kawałeczek papryczki chilli - 10 g
- 1/2 ząbka czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek (5 g), ½ łyżeczki soku z cytryny (2,5 g), szczypta cząbru, pieprz czarny, chilli do smaku
- 2 kromki chleba żytniego razowego - 80 g
Ugotuj fasolę, a następnie rozgnieć widelcem (możesz użyć też tej z puszki). Wymieszaj z posiekaną papryczką chilli, papryką, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Składniki możesz również zmiksować za pomocą blendera. Doprawić cząbrem, pieprzem i chilli. Podawaj z pieczywem.
II śniadanie
Zielony koktajl odżywczy (według przepisu z poprzedniego dnia)
Obiad
Sałatka z piersią z kaczki w miodowo-jabłkowym sosie (według przepisu z poprzedniego dnia)
Podwieczorek
Garść migdałów - 35 g
Kolacja
Dorada pieczona z domowymi frytkami i sałatką (składniki na 2 porcje):
- 1 dorada - 230 g
- 1/2 cytryny - 40 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła klarowanego - 5 g
- szczypta białego pieprzu i tymianku
- 3 ziemniaki - 240 g
- łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
Panierka:
- 2 białka jaja,
- szczypta soli morskiej
Sałatka:
- 4 liście sałaty lodowej
- 4 pomidorki koktajlowe - 80 g
- 1 łyżka octu balsamicznego 6 g
Ziemniaki umyj, obierz i podgotuj ok. 15 minut. Następnie wyjmij z wody i pokrój w plasterki przypominające frytki. Posyp ziołami i delikatnie posmaruj (np. pędzelkiem) łyżeczką oliwy. Wyłóż na papier do pieczenia.
Doradę posyp pieprzem i tymiankiem. Do brzucha ryby włóż plasterki cytryny, posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę masła i natkę pietruszki. Sól morską wymieszaj z białkami - otrzymasz coś w rodzaju masy solnej. Na papierze do pieczenia obok, frytek, ułóż rybę, a następnie szczelnie przykryj solną masą. Tak przygotowaną rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut. Upieczoną rybę delikatnie wyjmij z panierki i podaj z sałatą. Frytki piecz ok. 20 minut.
DZIEŃ 48
Śniadanie
Jajecznica z szynką i pomidorem:
- 2 jaja - 110 g
- garść pomidorów koktajlowych - 150 g
- plasterek szynki z indyka - 15 g
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżka posiekanego szczypiorku - 10 g
- średniej grubości kromka chleba razowego - 40 g
Pomidora pokrój na połówki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oleju. Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i wbij jajka. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Jajecznicę posyp szczypiorkiem, zjedz z pieczywem.
II śniadanie
Twarożek ziarnisty z suszonymi owocami:
- serek wiejski - 150 g
- 1 łyżeczka rodzynek - 7 g
- 2 suszone morele - 20 g
Obiad
Szybki kurczak zawijany z ryżem i szpinakiem (przepis na 2 porcje):
- pierś z kurczaka - 220 g
- pomidor - 250 g
- 2 plasterki sera feta - 50 g
- łyżka oleju rzepakowego - 10 g
- torebka ryżu brązowego - 100 g
- 4 garście szpinaku - 100 g
- bazylia
- czosnek
- pieprz
Kurczaka mocno rozbij, żeby powstały płaty o dużej powierzchni. Na połówce ułóż fetę, a na to plastry pomidora – najlepiej je wcześniej chwilę podpiec w mikrofali. Dopraw bazylią, czosnkiem i pieprzem. Złóż na pół i podepnij wykałaczkami. Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak podsmaż na patelni z czosnkiem i pieprzem, aż zmniejszy swoją objętość. Zawijanego kurczaka podawaj z ryżem i szpinakiem.
Podwieczorek
1 pomarańcza
Kolacja
Dorada pieczona z domowymi frytkami i sałatką (według przepisu z poprzedniego dnia)
DZIEŃ 49
Śniadanie
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami i gruszką:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka mleka sojowego - 250 ml
- 1 śliwka suszona
- 1/2 gruszki - 80 g
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta cynamonu
Kaszę jaglaną sparz wrzącą wodą, dodaj do zagotowanego mleka i gotuj przez ok. 15-20 min.
Gruszkę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną gruszkę, posiekane śliwki suszone, siemię lniane i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj.
Śniadanie
Kanapka z jajkiem, sałatą i rzodkiewką:
- 1 kromka pieczywa razowego - 35 g
- 1 jajko - 50 g
- 5 rzodkiewek - 75 g
- 2 liście sałaty lodowej
Chleb włóż do tostera i podgrzej. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plastry. Na tostach ułóż liść sałaty, pokrojone jajko i rzodkiewki pokrojone w plasterki.
Obiad
Szybki kurczak zawijany z ryżem i szpinakiem (według przepisu z poprzedniego dnia)
Podwieczorek
1 małe mango
Kolacja
Sałatka makaronowa z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami:
- 2 łyżki makaronu pełnoziarnistego świderki - 20 g
- 1/2 kulki mozzarelli light - 60 g
- 1 pomidor - 150 g
- 2 pomidory suszone - 12 g
- 5 oliwek zielonych - 15 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 5 g
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- liście szpinaku lub sałaty - dowolna ilość
- ulubione zioła
- kilka listków bazylii
- pieprz
Składniki sosu wymieszaj – oliwę, ocet balsamiczny, pieprz i posiekane listki bazylii. Na liściach szpinaku lub sałat ułóż makaron oraz pokrojone warzywa i ser. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
DZIEŃ 50
Śniadanie
Kanapki z chudą wędliną, jajkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem:
- 2 kromki razowego pieczywa - 70 g
- 2 plastry szynki drobiowej - 30 g
- 2 pomidory suszone - 14 g
- 1 jajko na twardo - 50 g
- 1 garść świeżego szpinaku - 25 g
II śniadanie
Twarożek z ogórkiem i koperkiem:
- serek wiejski - 150 g
- ogórek świeży - 100 g
- łyżeczka pestek słonecznika - 5 g
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Serek wymieszaj z posiekanymi ogórkiem, pietruszką i pestkami słonecznika.
Obiad
Wołowina po indyjsku z fasolką szparagową:
- plaster ligawy wołowej - 150 g
- 2 garści fasolki szparagowej zielonej - 150 g
- 1/2 czerwonej papryki - 220 g
- pomidor - 150 g
- mała cebula - 50 g
- 1/4 papryczki chilli
- łyżeczka oleju rzepakowego - 5 g
- mała porcja makaronu sojowego - 30 g
- imbir
- granulowany czosnek
- kurkuma
- kolendra
Fasolkę podgotuj około 3-4 minuty w wodzie. Odcedź. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju. Pomidory posiekaj, połącz z imbirem, czosnkiem, kurkumą, chilli. Dodaj do cebul i smaż kilka minut. Wołowinę pokrój w kostkę, dodaj do reszty, chwilę przysmaż. Zalej ok. szklanką wody i duś do miękkości (ok. 1,5 godziny). Pod sam koniec duszenia, dodaj pokrojoną paprykę i fasolkę szparagową. Całość duś jeszcze ok. 15 minut. Makaron sojowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość połącz i wymieszaj. Dopraw do smaku wg. uznania.
Podwieczorek
Jogurt naturalny z musli i jabłkiem:
- jogurt naturalny - 150 g
- 1 łyżka musli - 10 g
- 1/2 jabłka - 100 g
Kolacja
Brokuł z fetą w sosie czosnkowym:
- 2 plasterki sera feta - 40 g
- 1/2 ugotowanego brokułu - 250 g
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - 40 g
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- kromka chleba razowego - 35 g
Brokuł ugotuj w wodzie, podziel na małe różyczki. Fetę pokrój w kostkę. Jogurt wymieszaj ze startym na drobnej tarce ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj razem. Podawaj z kromką pieczywa.