4 przepisy na fit sałatkę z tuńczyka plus wartości odżywcze i kaloryczność każdej z tych lekkich sałatek z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem fit fot. Adobe Stock, Sea Wave
Sałatki z tuńczyka fot w porcji może dostarczać od 277 do 437 kcal w porcji, przy czym każda z nich niesie ze sobą cenną wartość odżywczą. Dzięki warzywom sałatka pozwoli ci uzupełnić braki w witaminach. Sam tuńczyk natomiast jest dobrym źródłem białka i dostarcza nieco zdrowych kwasów omega oraz fosforu, magnezu, witaminy B6, B12 i niacyny. Włącz sałatkę z tuńczykiem do codziennego jadłospisu.
Ewa Cwil / 01.07.2024 14:20
Sałatka z tuńczykiem fit fot. Adobe Stock, Sea Wave

Sałatka z tuńczyka fit jest prosta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze — zdrowa i smaczna, a przy tym naprawdę dobrze i na długo syci dzięki zawartości białka i błonnika. Ograniczając kaloryczność sałatki najlepiej oszczędnie sięgać po tłuszcz, czyli nie przesadzać z ilością oliwy oraz zamienić zwykły majonez na majonez light.

Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym makroskładnikiem, ale z drugiej strony, jest niezbędny w diecie. Dlatego najlepiej, aby pochodził z najzdrowszych olejów. Tłuszcz zwiększa też przyswajanie witamin z warzyw, więc zawsze warto do dietetycznej sałatki z chudej ryby, jaką jest tuńczyk, dodać choć łyżkę zdrowego oleju.

Spis treści:

  1. Sałatka z tuńczykiem fit na kolację
  2. Sałatka z cieciorką i tuńczykiem fit
  3. Fit sałatka z tuńczykiem i ryżem
  4. Fit sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Sałatka z tuńczykiem fit na kolację

Przepis wystarcza na 2 porcje fit sałatki. Jeśli będą równe, każda z nich dostarczy ok. 437 kcal, 28 g białka, 30 g tłuszczu, 16 g węglowodanów oraz 4 g błonnika.

Składniki:

  • 8 liści sałaty lodowej,
  • 150 g tuńczyka z puszki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 pomidory,
  • ogórek zielony średniej wielkości,
  • czerwona cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki.
  2. Pomidory i jajka pokrój w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka.
  3. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na cząstki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj.
  5. Z oliwy, musztardy i przypraw zrób dressing i polej nim sałatkę.

Sałatka z tuńczykiem fit na kolację

fot. Sałatka z tuńczykiem fit na kolację/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Sałatka z cieciorką i tuńczykiem fit

Cała sałatka dostarcza ok. 620 kcal. Podziel ja na 2 równe porcje, a w każdej będzie ok. 310 kcal oraz: 26 g białka, 12 g tłuszczu, 27 g węglowodanów i 16 g błonnika.

Składniki:

  • 150 g tuńczyka z puszki,
  • 100 g cieciorki z puszki,
  • 3 pomidory,
  • 8 oliwek zielonych z zalewy oliwnej,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • pół niewielkiej czerwonej cebuli (opcjonalnie),
  • łyżka oliwy extra virgin,
  • łyżka octu winnego lub jabłkowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do salaterki wrzuć odsączoną cieciorkę oraz odsączonego tuńczyka.
  2. Pomidory umyj, pozbaw ogonków i pokrój w dość drobną kostkę. Dodaj je wraz z sokiem, który wyciekł z pomidorów podczas krojenia, do salaterki.
  3. Oliwki pokrój w plasterki i dodaj do sałatki.
  4. Posiekaj cebulę w cienkie piórka i dodaj do miski.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sałatki.
  6. W kubku wymieszaj oliwę z octem i przyprawami. Wlej do sałatki i całość dobrze przemieszaj.
  7. Przed podaniem obsyp siekaną bazylią.

Sałatka z cieciorką i tuńczykiem fit

fot. Sałatka z cieciorką i tuńczykiem fit/Adobe Stock, photosimysia

Fit sałatka z tuńczykiem i ryżem

Cały przepis dostarcza ok. 590 kcal. Podziel sałatkę na 2 równe porcje, a w każdej z nich znajdzie się ok. 295 kcal, 22 g białka, 11 g tłuszczu, 27 g węglowodanów i 3 g błonnika.

Składniki:

  • 130 g gotowanego ryżu (biały lub dziki),
  • 150 g tuńczyka z puszki,
  • 1 żółta słodka papryka,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 4-5 listków sałaty rzymskiej,
  • 5 czarnych oliwek z zalewy,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • łyżka majonezu light,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Poszarp listki sałaty na części i włóż do salaterki.
  • Odsącz tuńczyka, podziel go na kawałki i dodaj do sałaty.
  • Pomidorki i paprykę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na połówki, a paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj je do salaterki. Dołóż do sałatki ryż.
  • Olej wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny oraz przyprawami. Polej sosem sałatkę i dokładnie przemieszaj.
  • Na koniec oprósz ją siekaną natką.

Fit sałatka z tuńczykiem i ryżem

fot. Fit sałatka z tuńczykiem i ryżem/Adobe Stock, gkrphoto

Fit sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Porcja tej fit sałatki z tuńczykiem ze wszystkich składników dostarcza ok. 555 kcal. Dzieląc ją na 2 części, w każdej dostarczysz sobie ok. 277 kcal oraz 10 g białka, 11 g tłuszczu, 40 g węglowodanów i 6 g błonnika.

Składniki:

  • 120 g ugotowanego makaronu ryżowego,
  • ½ brokuła,
  • 1 jajko na twardo,
  • 3 pomidory,
  • 4 liście sałaty,
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • sok z 1 cytryny,
  • łyżka oliwy,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka miodu,
  • mała szczypta soli i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Brokuła podziel na różyczki i włóż je do wrzątku na 3-4 minuty, a następnie przełóż je do zimnej wody na 2-3 minuty. Odsącz.
  • Ugotowany makaron ryżowy ułóż na środku półmiska, formując z niego „gniazdo”.
  • Podziel liście sałaty na mniejsze części i poukładaj je na obrzeżach półmiska.
  • Pomidory umyj, osusz, pokrój na niezbyt duże kawałki i nałóż na liście sałaty wokół makaronowego „gniazdka”.
  • Jajo na twardo pokrój na ćwiartki i połóż na pomidorach razem z różyczkami blanszowanego brokuła. Posyp odsączoną kukurydzą.
  • Tuńczyka odsącz, poszarp widelcem na mniejsze kawałki i ułóż na „gniazdku” z makaronu.
  • W kubku wymieszaj oliwę z sosem sojowym, miodem i przyprawami.
  • Polej sosem sałatkę. Gotowe.

Fit sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

fot. Fit sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym/Adobe Stock, Basico

Pierwotna treść artykułu została opublikowana 4.04.2010.

Czytaj także:
5 pomysłów na fit obiady do pracy
13 przepisów na fit kolcje z niczego

Fit desery: 8 sprawdznych przepisów

Redakcja poleca

REKLAMA